Vinterperle i kjempeknipe

Det populære ishotellet bestilte 40 tonn is fra Finland. Nå har Mattilsynet satt ned foten.

KNIPE: Mattilsynet frykter at is ishotellet Camp Tamok har bestilt fra Finland, kan ha med seg smittefarlige bakterier. Det setter åpningen av hotellet i fare. Foto: Norwegian Travel
KNIPE: Mattilsynet frykter at is ishotellet Camp Tamok har bestilt fra Finland, kan ha med seg smittefarlige bakterier. Det setter åpningen av hotellet i fare. Foto: Norwegian Travel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har hatt en enormt stor forhåndsbooking på alt av aktiviteter. Nå håper vi bare at vi kan presentere et snøhotell på beste vis, sier Morten Pettersen, daglig leder for Camp Tamok i Norwegian Travel Company (NTC), til Børsen.

Det populære ishotellet i Tamokdalen i Troms skal etter planen åpne dørene om en snau måned. For eierne er det å ferdigstille anlegget nå en kamp mot klokka.

VINTERPERLE: Ishotellet Camp Tamok. Foto: Norwegian Travel
VINTERPERLE: Ishotellet Camp Tamok. Foto: Norwegian Travel Vis mer

I april bestilte reiselivsbedriften 40 tonn med isblokker fra Finland. Verdien teller 100 000 kroner. Så satte Mattilsynet ned foten.

- Det har gått sju måneder siden kontakten med Mattilsynet ble opprettet. Nå har vi fått den endelige rapporten, som vi må lese gjennom og vurdere for eventuelle kommentarer, sier Pettersen.

- Mye penger

Ifølge Nordlys, som først omtalte saken, frykter Mattilsynet for at isen har med seg smittefarlige bakterier. I verste fall må leveransen sendes tilbake til Finland, eller destrueres. Det vil også bety en alvorlig kostnadssmell for Norwegian Travel Company.

- Dersom vi ikke får bruke isen, må vi få tak i et alternativ. Det kan fort bli en merkostnad på 100 000 eller 150 000 kroner. I vår målestokk er det snakk om ganske mye penger.

- Undersøkte dere faren for smittefarlige bakterier da dere bestilte isen?

- Nei, det gjorde vi ikke. Dette er første året vi bestiller is fra Finland. Tidligere har vi høstet den selv, men resultatet er at isblokkene ofte har vært for små. Vi tok selv kontakt med Mattilsynet, men da var isen dessverre allerede sendt fra Finland. Vi klarte ikke å stoppe transporten.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Stor usikkerhet

Siden mars har isen derfor blitt oppbevart på et lokalt fryselager - der den blir liggende inntil videre.

- Mattilsynet har bedt oss levere isen tilbake til Finland, eller destruere den. Hvordan vi eventuelt skal gjøre det, er usikkert.

Ifølge Nordlys skriver Mattilsynet følgende i sitt avslag til NTC:

«Bakgrunnen er at vår kunnskapsstøtte, Veterinærinstituttet, konkluderer med at den samlede risikoen ved innførsel av isblokker er moderat, særlig sett over gjentatte forsendelser. Konsekvensene av en eventuell overføring av Gyrodactulus salaris eller andre alvorlig smittsomme sykdommer er alvorlig, og usikkerheten om hvor sannsynlig en slik overføring er, er stor.»

- Dør etter noen dager

Pettersen holder fortsatt fast i håpet om at de finske isblokkene kan benyttes.

- Vi har snakket med noen eksperter som mener at Gyrodactulus salaris må ha levende fisk for å overleve. Hvis ikke dør den etter noen dager. Når en parasitt har vært på is i sju måneder, er det null sjans for at den overlever, framholder Pettersen.

Samtidig har bedriften satt i gang et parallelløp for å få tak i norsk is.

- Selve ishotellet kan vi heldigvis bygge uten isblokkene. Men isblokkene er nødvendig for å bygge både skulpturer, isbar, innramming av senger og liknende. De er ganske essensielle for hele tilbudet og presentasjonen vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer