Vippet ned fra tronen

Oljefondet taper så mye på sine investeringer at det trolig ikke lenger er størst i verden.

STOR: Oljefondsjef Nicolai Tangen er toppsjef for investeringer på godt over 12 000 milliarder kroner. Men størst i verden? Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STOR: Oljefondsjef Nicolai Tangen er toppsjef for investeringer på godt over 12 000 milliarder kroner. Men størst i verden? Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

For ganske nøyaktig ti år siden meldte nyhetsbyrået NTB at Norges oljefond hadde blitt verdens største.

Statens pensjonsfond utland, som det egentlig heter, hadde med sine 3723 milliarder kroner passert det statlige investeringsfondet til det oljerike emiratet Abu Dhabi.

Ti år seinere er det norske oljefondet mer enn tredoblet i verdi. Men 12 100 milliarder kroner er muligens ikke nok til lenger å kunne smykke seg med posisjonen som verdens største.

Forbigått

Etter alle solemerker er det norske oljefondet nå forbigått av det kinesiske statlige pensjonsfondet CIC Capital, som ifølge Bloomberg har en samlet verdi på 1200 milliarder dollar.

ARENDALSUKA: Oljefondet-leder Nicolai Tangen var i godt humør under Arendalsuka 2022. Video: Linn-Christin Marthinussen Vis mer

Omregnet til vår hjemlige valuta blir det 12 400 milliarder kroner - altså godt over pengesekken oljefondssjef Nicolai Tangen og hans forvaltere har investert i mer enn 9000 selskaper, verdipapirer og eiendommer verden rundt.

Da Tangen nylig la fram oljefondets regnskapstall for tredje kvartal, lå den bokførte verdien - per 30. september - på 12 216 milliarder kroner. Fondets løpende oppdaterte «ticker» på egne hjemmesider, oppgir i skrivende stund verdien til 12 109 milliarder kroner.

- Ikke veldig åpne

Men hva vet vi egentlig om kinesiske CIC Capital? Bloomberg henviste i en artikkel fra i sommer til «people familiar with the matter» når finansnettstedet anga verdien til 1200 milliarder dollar.

Nå viser det seg imidlertid at beløpet også finnes svart på hvitt.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets har bistått Børsen i jakten på CIC Capitals verdier.

- De er ikke veldig åpne, for å si det sånn. Det er vanskelig å si noe helt sikkert. Men i CICs årsrapport for 2020, som ligger i kinesisk versjon på nettet og som ble framlagt i august i fjor, angis verdien til 1200 milliarder dollar, sier Næss.

- Ulike målinger

Helt treffsikkert å sammenligne 2020-tall fra Kina med oljefondets tall fra tredje kvartal 2022 blir det jo ikke.

Men CIC Capitals årsrapport for 2020 forteller også at deres investeringsprofil har lavere eksponering mot aksjemarkedet og høyere andel av «alternative assets», altså unoterte selskaper og eiendommer, ifølge Næss.

FOR Å LYKKES: Sjef i Oljefondet, Nicolai Tangen, forklarer hva han har lært av 2020 og hva som skal til for å kunne jobbe i Oljefondet. Reporter: Matias Grinde. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Og det gir en pekinn.

- Innen disse markedene er det veldig store forskjeller, men generelt har det nok falt litt mindre enn aksjemarkedene. Dermed er det slett ikke usannsynlig at det kinesiske CIC Capitals nå er større enn det norske oljefondet, sier Næss til Børsen.

På Bankplassen i Oslo, der Norges Bank og oljefondets administrative ledelse NBIM (Norges Bank Investment Management) holder til, tas nyheten tilsynelatende med knusende ro:

- Vi registrerer at det finnes ulike målinger hva gjelder ulike fonds størrelse. Siden vi ikke er kjent med tallgrunnlag eller metodikk for utregning, har vi ingen kommentarer til disse, sier presseansvarlig i NBIM, Line Aaltvedt til Børsen.

Tapte penger, steg i verdi

Oljefondet merker godt stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa. Dette mildt sagt rufsete landskapet påvirker markedene. Ifølge fondets ferske rapport var avkastningen i tredje kvartal negativ for aksjer, renter og unotert eiendom.

Alt i alt ga det en avkastning på minus 4,4 prosent, noe som betyr et tap på 449 milliarder kroner.

Men hold fast: For til tross for tapene på investeringene, økte oljefondets markedsverdi med 559 milliarder kroner i tredje kvartal.

Forklaringen er at staten gjorde et innskudd 306 milliarder kroner i fondet fra inntekter som kommer fra olje og gass. I tillegg ga en svekket kronekurs et pluss på 702 milliarder kroner i perioden juli til september.

Dermed ble vi faktisk litt rikere, selv om markedene faller og investeringene gir minusavkastning.

Enorme inntekter

Denne kombinasjonen kan føre til at oljefondet igjen inntar posisjonen som verdens største.

Så langt i år har staten overført 660 milliarder kroner til oljefondet. Det betyr både at de løpende verditapene begrenses, men også at oljefondets forvaltere kan utnytte seg av et urolig marked.

- Gunstig for oljefondet å få løpende store overføringer av kontanter som kan brukes til å handle aksjer på billigsalg?

- Det er en relativt grei kombinasjon, ja, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets.

Gitt dagens høye energipriser, kan Norge dra inn hele 4 900 milliarder kroner i inntekter fra salg av olje og gass for 20022, 2023 og 2024, ifølge en fersk analyse fra Nordea.

Det betyr i så fall rekordstore overføringer til oljefondet - og altså en viss sjanse for at Norge igjen inntar førsteplassen på listene over verdens største fond.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer