Vippet ned fra tronen

Oljefondet taper så mye på sine investeringer at det trolig ikke lenger er størst i verden.

STOR: Oljefondsjef Nicolai Tangen er toppsjef for investeringer på godt over 12 000 milliarder kroner. Men størst i verden? Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STOR: Oljefondsjef Nicolai Tangen er toppsjef for investeringer på godt over 12 000 milliarder kroner. Men størst i verden? Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

For ganske nøyaktig ti år siden meldte nyhetsbyrået NTB at Norges oljefond hadde blitt verdens største.

Statens pensjonsfond utland, som det egentlig heter, hadde med sine 3723 milliarder kroner passert det statlige investeringsfondet til det oljerike emiratet Abu Dhabi.

Ti år seinere er det norske oljefondet mer enn tredoblet i verdi. Men 12 100 milliarder kroner er muligens ikke nok til lenger å kunne smykke seg med posisjonen som verdens største.

Forbigått

Etter alle solemerker er det norske oljefondet nå forbigått av det kinesiske statlige pensjonsfondet CIC Capital, som ifølge Bloomberg har en samlet verdi på 1200 milliarder dollar.

Omregnet til vår hjemlige valuta blir det 12 400 milliarder kroner - altså godt over pengesekken oljefondssjef Nicolai Tangen og hans forvaltere har investert i mer enn 9000 selskaper, verdipapirer og eiendommer verden rundt.

Da Tangen nylig la fram oljefondets regnskapstall for tredje kvartal, lå den bokførte verdien - per 30. september - på 12 216 milliarder kroner. Fondets løpende oppdaterte «ticker» på egne hjemmesider, oppgir i skrivende stund verdien til 12 109 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer