Lønnsoppgjør

Virke-topp advarer: - Svært bekymret

Norske bedrifter har over 2,5 milliarder kroner i coronautsatt moms som skal betales. Det lukker døra før lønnsoppgjøret, mener Virke-topp.

LUKKER DØRA: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, strammer inn i forkant av lønnsforhandlingene med LO-forbundet Handel og Kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LUKKER DØRA: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, strammer inn i forkant av lønnsforhandlingene med LO-forbundet Handel og Kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Hovedoppgjøret mellom Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverforeningen Virke skal starte 4. april. Det står om lønns- og arbeidsbetingelser for flere tusen LO-medlemmer i varehandelen.

Nå retter administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke en advarende pekefinger mot et krav som holdt på å vippe hovedoppgjøret av pinnen for to år siden.

Moms-regning

Det skjer samtidig som Virke i dag legger fram en fersk konjunkturrapport med oppdaterte prognoser for handels- og tjenestenæringen.

Hovedbildet er at krigen i Ukraina ikke kaster skygger av betydning inn over norsk økonomi, men at usikkerheten er større enn før og økt til betydelig.

Det som imidlertid bekymrer Kristensen minst like mye, er den gigantiske regninga etter coronautsatte moms- og avgiftsregninger.

Norske bedrifter skal betale tilbake over 2,5 milliarder kroner, minner han om. I tillegg er sykefraværet igjen rekordhøyt, og på toppen av det hele øker kostnader for både energi og en rekke innsatsfaktorer.

- Disse utsatte regningene skal betales, og de kommer med renter. I tillegg står vi nå i en situasjon der øvrige utgifter øker. Mange av de bransjene som har hatt det vanskeligst under pandemien, er vi svært bekymret for nå, sier Kristensen.

- Ikke rom for reform

Virke-toppen slår fast at dette gir et så utfordrende bilde at det må få betydning i det kommende forhandlingene med HK, som for to år siden måtte gi tapt et krav om full lønn under sykdom.

Et slikt krav innebærer i praksis at bedriften betaler lønn som vanlig når en ansatt er sykmeldt, og selv sørger for refusjon fra Nav.

- HKs medlemmer i varehandelen er blant de få som ikke får full lønn fra arbeidsgiver når de er syke. De må vente på sykepenger fra Nav, sa HK-leder Christopher Beckham da 2020-forhandlingene gikk til mekling.

Virke-topp Kristensen mener at HK pent må legge til side et slikt krav også i årets oppgjør:

- Vi kan ikke øke bedriftenes kostnader ytterligere med reformer som forskuttering av full lønn under sykdom. Det vil skape en stor konkurranseulempe for virksomheter som er bundet av tariffavtaler, som igjen vil gjøre det mindre attraktivt for arbeidsgivere i privat sektor å inngå tariffavtaler, advarer han.

Derimot mener Virke at en endring av sykepenger bør bli gjenstand for en grundig utredning og eventuelt gjelde for alle arbeidstakere, altså ikke som en del av et tariffoppgjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer