Lønnsoppgjør

Virke-topp advarer: - Svært bekymret

Norske bedrifter har over 2,5 milliarder kroner i coronautsatt moms som skal betales. Det lukker døra før lønnsoppgjøret, mener Virke-topp.

LUKKER DØRA: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, strammer inn i forkant av lønnsforhandlingene med LO-forbundet Handel og Kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LUKKER DØRA: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, strammer inn i forkant av lønnsforhandlingene med LO-forbundet Handel og Kontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Hovedoppgjøret mellom Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverforeningen Virke skal starte 4. april. Det står om lønns- og arbeidsbetingelser for flere tusen LO-medlemmer i varehandelen.

Nå retter administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke en advarende pekefinger mot et krav som holdt på å vippe hovedoppgjøret av pinnen for to år siden.

Moms-regning

Det skjer samtidig som Virke i dag legger fram en fersk konjunkturrapport med oppdaterte prognoser for handels- og tjenestenæringen.

Hovedbildet er at krigen i Ukraina ikke kaster skygger av betydning inn over norsk økonomi, men at usikkerheten er større enn før og økt til betydelig.

Det som imidlertid bekymrer Kristensen minst like mye, er den gigantiske regninga etter coronautsatte moms- og avgiftsregninger.

Norske bedrifter skal betale tilbake over 2,5 milliarder kroner, minner han om. I tillegg er sykefraværet igjen rekordhøyt, og på toppen av det hele øker kostnader for både energi og en rekke innsatsfaktorer.

- Disse utsatte regningene skal betales, og de kommer med renter. I tillegg står vi nå i en situasjon der øvrige utgifter øker. Mange av de bransjene som har hatt det vanskeligst under pandemien, er vi svært bekymret for nå, sier Kristensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.