Virusfrykten sprer seg: Tung børsstart i USA

Coronaviruset påvirker aksjemarkedene i USA. Oslo Børs med kraftigste fall siden oktober.

KURSFALL: Coronaviruset skaper usikkerhet i aksjemarkedene. Foto: Reuters / NTB scanpix
KURSFALL: Coronaviruset skaper usikkerhet i aksjemarkedene. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investorer verden over er skremt av spredningen av det nye coronaviruset, som først ble påvist i Kina. Børsen skrev mandag morgen om hvordan frykten for at det mye omtalte nye viruset har påvirket aksjemarkedene verden over.

Frykten for virusutbruddet har fått skylda for at aksjekursen har blitt sendt nedover i Asia, Europa og Norge. Da USA-børsene åpnet i ettermiddag var det som ventet betydelig nedgang på nøkkelindeksene:

  • Dow Jones faller 439 poeng, eller 1,5 prosent.
  • S&P 500 er ned 1,5 prosent.
  • Nasdaq Composite er ned 1,9 prosent.

Hovedindeksen på Oslo børs endte ned 1,99 prosent, til 921,31 poeng. Det er det kraftigste børsfallet på én dag siden 2. oktober i fjor.

På det laveste var indeksen nede på 915,93 poeng.

Nordsjøolje ble mandag ettermiddag omsatt for 59,48 dollar fatet, en nedgang på nær 2 prosent fra nattens nivå, skriver NTB.

Hovedårsaken til det kraftige oljeprisfallet er frykt for spredning av det kinesiske coronaviruset, ifølge analytikerne. Også de andre europeiske og nordiske børsene har gått markant ned mandag.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

- Hater usikkerhet

Nedgangen var ventet og forklares blant annet med at frykten for coronaviruset nå har spredt seg til markedene verden rundt.

Søndag kveld bekreftet amerikanske myndigheter det femte smittetilfellet på amerikansk jord.

Det foreløpige tallet på bekreftede smittede verden over er 2744. Minst 80 personer er døde som følge av sykdommen.

- Kina er den største driveren for global vekst, så dette kunne ikke ha startet et verre sted. Markedene hater usikkerhet, og coronaviruset er det ultimate usikkerhetsmomentet - siden ingen vet hvor hardt det vil ramme den globale økonomien, sier markedsanalytiker Alec Young i FTSE Russel, ifølge CNBC.

- Smittet

«Coronaviruset har smittet markedene» skrev DNB-analytiker Kyrre Aamdal da han slo an tonen i sin morgenrapport mandag.

Det er særlig reiserelaterte aksjer og oljeprodusenter som rammes. Flere eksperter mener det er resultat av forventninger om at virusspredning kan føre til færre reiser og mindre forbruk av drivstoff.

Stadige rapporter om flere døde og flere smittede og kraftig innstramminger på offentlig tranport i flere kinesiske provinser er bakteppet for at investorene nå skjelver av uro.

- Oppdaterte smitte -og dødstall fra Coronaviruset skapte forsterket frykt blant investorene i regionen, skrev Roger Berntsen, analytiker og aksjeekspert i Nordnet, i sin morgenkommentar.

De asiatiske børsene har også falt kraftig i natt. Tokyo-børsen endte ned med minus 2,03 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer