Venter at Oslo Børs åpner i minus

Virusmutasjon overskygger krisepakke

Rød åpning etter rekordnivåer. Hovedindeksen på Oslo Børs med tungt fall mandag.

RØDT: Analytiker forventet at Oslo Børs åpnet i rødt mandag. Foto: Erik Johansen / NTB
RØDT: Analytiker forventet at Oslo Børs åpnet i rødt mandag. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Børs beveget seg fra rekordtall før helgen til åpning i rødt mandag morgen. Dårlige virusnyheter fra Storbritannia er en mulig forklaring.

Snaut to timer etter åpning var hovedindeksen på Oslo Børs ned med 2,20 prosent til 929,8 poeng.

Nyheten om krisepakken på enorme 900 milliarder dollar som amerikanske politikere omsider klarte å samle seg om sent søndag, ser ut til å overskygges av dårlig nytt om nye mutasjoner av coronaviruset.

Priset inn

- Stimulansepakken, som burde vært klar for lenge siden, kan tenkes å være priset inn i aksjemarkedet allerede, skrev Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport mandag.

Kongressens krisepakke på 900 milliarder dollar (drøyt 7 730 milliarder kroner) er den andre siden pandemiens utbrudd.

Det er ventet at Representantenes hus stemmer over forslaget mandag, før Senatet følger etter, ifølge nyhetsbyrået AP, skriver NTB.

Ventet rød åpning

Med skyhøye smittetall og den nye covid-19-varianten som er påvist, ventet Berntsen at hovedindeksen på Oslo Børs åpner ned et sted mellom 0,5 og 1,1 prosent.

Etter fem minutters handel var hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,63 prosent til 934,5 poeng.

Olje- og gassgiganten Equinor og oppdrettstungvekteren Mowi var begge ned over 1 prosent i åpningen.

For Equinor fortsatte nedturen etter åpning, og klokka 10.55 var selskapet ned 3,25 prosent. Mowi var på samme tidspunkt ned 1,67 prosent.

Litt før klokken 10 hadde London-børsen falt 1,2 prosent, mens Dax-indeksen i Tyskland hadde sunket 2 prosent, skriver NTB.

De asiatiske børsene reagerte blandet - og grovt sett pluss minus null - etter at politikerne i USA samlet seg om krisepakken sent søndag kveld. Det tolker Berntsen som at pakken allerede er priset inn av aktørene på børsene.

- Pakken har vært på alles lepper i flere uker, så den foreløpige enigheten har ikke skapt noen fornyet entusiasme, sier Jingyi Pan i IG, ifølge NTB. Han sier de fleste investorer allerede hadde tatt med pakken i sine forventninger og beregninger.

Kan ta tid

- Storbritannia går mot full nedstengning etter at en mer smittsom variant av covid-19 viruset nylig har blitt oppdaget. Det ligger i kortene at den økonomiske gjeninnhentingen vil ta lengre tid dersom de europeiske landene vil måtte stenge ytterligere ned i tiden som kommer, heter det i Berntsens Nordnet-analyse.

Det er isolert sett negativt for oljemarkedet, fastslår han.

Oljeprisen ligger mandag morgen på rundt 50,5 dollar fatet, kraftig ned fra nivåene på nær 53 dollar fatet fredag kveld.

Rekord fredag

Da Oslo Børs stengte fredag ettermiddag, endte hovedindeksen på 950,50 poeng, opp 0,88 prosent. Det var høyeste sluttnotering noensinne.

Hovedindeksen passerte den tidligere rekorden på 949,01 poeng allerede fredag formiddag, og den holdt seg på et høyt nivå ut dagen.

I løpet av dagen var den oppe i 951,52 poeng, før den vippet litt opp og ned mot stengetid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer