Virusutbrudd gir økt inflasjon i Kina

Prisen på kinesiske varer steg til sitt høyeste nivå på åtte år, viser offisielle tall mandag.

ØKER: Inflasjonen øker i Kina på grunn av virusutbruddet i landet. Restriksjonene som er innført, gjør det vanskeligere å reise, handle og frakte varer. Foto: Chinatopix via AP I/ NTB scanpix
ØKER: Inflasjonen øker i Kina på grunn av virusutbruddet i landet. Restriksjonene som er innført, gjør det vanskeligere å reise, handle og frakte varer. Foto: Chinatopix via AP I/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kina slet allerede med en svakere innenlandsøkonomi før utbruddet av det nye coronaviruset, som har forhindret handel, reise og forsyninger.

Konsumprisindeksen, en nøkkel til å forstå inflasjonen i detaljhandelen, var på 5,4 prosent i januar, opp fra 4,5 prosent i desember. Det er prisene på svinekjøtt og grønnsaker som presser opp prisene.

Prisen på mat steg med hele 20, 6 prosent.

– Noen matvarer kan bli ødelagt før de blir sendt til større byer på grunn av restriksjonene. Spesielt gjelder dette frukt, grønnsaker og kjøtt, sier analytiker Lu Ting i selskapet Nomura.

Wuhan-viruset har så langt krevd over 900 liv i Kina.

Ikke siden oktober 2011 har inflasjonen vært like høy som nå. Da var den på 5,5 prosent. Det siste året har også økte priser på svinekjøtt på grunn av afrikansk svinepest i Kina drevet opp konsumprisindeksen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer