Fredrik Græsvik-saken

- Viser dårlig selvinnsikt

TV 2-reporteren tilbake med podkast - og video hvor han vektlegger journalisters troverdighet.

TILBAKE: Fredrik Græsvik er tilbake med podkasten «Fredrik og Kadafi» på TV 2 - fire måneder etter den knusende PFU-fellelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILBAKE: Fredrik Græsvik er tilbake med podkasten «Fredrik og Kadafi» på TV 2 - fire måneder etter den knusende PFU-fellelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Først og fremst tenker jeg at Fredrik Græsvik viser dårlig selvinnsikt ved å legge ut en video der han belærer seerne om sannhet, løgn og falske nyheter. Det er oppsiktsvekkende lite selvkritisk når han har rettet grove løgnaktige påstander mot folk, sier Eirik Furuseth til Dagbladet.

Furuseth, finansmann og partner i selskapet Finansco, vant i november fram med sin klage på TV 2 i Pressens Faglige Utvalg (PFU), som felte kanalen på tre punkter.

Bakgrunnen var meldinger den profilerte TV 2-journalisten Fredrik Græsvik skrev til Furuseth 25. juni i fjor - etter at finansmannen i sosiale medier hadde uttrykt seg kritisk om TV 2s dekning av det nylige terrorangrepet i Oslo sentrum.

STRIDENS KJERNE: Meldingsutvekslingen mellom Fredrik Græsvik og Eirik Furuseth dagen etter terrorangrepet i Oslo.
STRIDENS KJERNE: Meldingsutvekslingen mellom Fredrik Græsvik og Eirik Furuseth dagen etter terrorangrepet i Oslo. Vis mer

Furuseth fokuserte på forbindelsen mellom islamisten Arfan Bhatti - som hadde hatt kontakt med siktede Zaniar Matapour i forkant av angrepet - og hans tidligere forbindelse til TV 2s nåværende nyhetsredaktør Karianne Solbrække. Dette koblet til hva finansmannen anså som påfallende passiv dekning av saken fra kanalen.

«Både rollen og journalist og redaktør er et stort privilegium, og kommer med noen av samfunnets viktigste talerstoler.» Reidun K. Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Beklaget

Græsvik ønsket et intervju om «dine ytringer om skeive og muslimer», og opplyste samtidig at han var i dialog med Furuseths arbeidsplass og Njård, idrettsklubben hvor Furuseth er håndballtrener, om disse ytringene.

«Jeg kunne tenke meg å lage en sak på hvordan arbeidsgivere forholder dere til hatytringer fra ansatte», skrev Græsvik til Finansco; Njård fikk aldri e-posten på grunn av feilstaving i adressen.

Så vel Furuseth som Finansco reagerte sterkt, og saken nådde raskt spaltene i rikspressen etter at Nettavisen først omtalte den. TV 2 la seg flate og beklaget Græsviks framstøt overfor Furuseth.

- Det var ikke dekning for slike påstander, og dette er dermed brudd på våre egne rutiner, uttalte Aslaug Henriksen, redaksjonssjef for utenriks i TV 2, til Dagbladet.

Græsvik selv beklaget også overfor Furuseth, Finansco og TV 2, og skrev: «Jeg skulle selvfølgelig ikke ha sendt denne henvendelsen, og forstår at dette kan svekke tilliten til meg som journalist.»

PFU felte TV 2 på Vær varsom-plakatens punkter om å verne om sin uavhengighet (2.2), premissene for kontakten med kilder (3.9) og hensynsfull opptreden i det journalistiske arbeidet (3.9).

MOTTAKEREN: Finansmann og håndballtrener Eirik Furuseth mottok meldinger fra Fredrik Græsvik kort tid etter at han hadde postet kritiske uttalelser om TV 2 på sosiale medier. Foto: Privat
MOTTAKEREN: Finansmann og håndballtrener Eirik Furuseth mottok meldinger fra Fredrik Græsvik kort tid etter at han hadde postet kritiske uttalelser om TV 2 på sosiale medier. Foto: Privat Vis mer

- Hvilke konsekvenser det får for Græsvik tar vi internt, men et såpass alvorlig feiltrinn får også konsekvenser, uttalte TV 2s sjefredaktør og konsernsjef Olav T. Sandnes til bransjeavisa Kampanje.

«Skikkelig bekymret»

Nå er saken tilbake i riksmediene, blant andre Bergensavisen og Nettavisen, fordi Græsvik er aktuell med TV 2-podkasten «Fredrik og Kadafi» - fire måneder etter PFU-fellelsen, og etter TV 2-sjefens uttalelser om konsekvenser.

I tillegg har Græsvik lagt ut en video på sosiale medier. Videoen ble laget for seks år siden i forbindelse med en kampanje for troverdighet i journalistikken, og utenriksreporteren sier blant annet: «Jeg er skikkelig bekymret for alle de usannheter og løgner som spres via sosiale medier og useriøse nettsteder.»

Det har fått sosiolog og skribent Kjetil Rolness til å reagere sterkt. I en kommentar i bransjeavisa Medier24 skriver han: «Fredrik Græsvik gjør seg presseetisk høy og mørk, tåkelegger sitt maktovergrep mot en uskyldig person, og premieres av TV 2 med ny profilert rolle.»

Dagbladet har vært i kontakt med Græsvik, som ikke har gitt noen kommentar i anledning saken.

Ferdig med saken

Eirik Furuseth sier han for lengst har lagt Græsvik-saken bak seg.

- Jeg tenkte å la det passere, men Rolness formidler dette veldig godt, sier han til Dagbladet.

- Er du kritisk til TV 2, som slipper Græsvik til nå?

- Jeg har ikke noe imot at han har en podkast hvor han snakker om sine egne krigsopplevelser. Men at han bruker videoen og holder fanen høyt om journalistisk integritet og sannhet, framstår pussig. At han fortsatt har jobb, er ikke min business.

På spørsmål om hvordan den nye podkasten harmonerer med varselet om konsekvenser for Græsvik, svarer TV 2-sjef Olav T. Sandnes:

- Den hendelsen var et alvorlig overtramp - det har både TV 2 og Fredrik Græsvik selv beklaget. Jeg bekrefter også at dette har fått personalmessige konsekvenser for Fredrik. Reaksjonen og utformingen av den kan vi, i likhet med alle andre ansvarlige arbeidsgivere, ikke dele. Men jeg har bekreftet at Fredrik har fått en tydelig reaksjon i forbindelse med hendelsen, sier Sandnes til Dagbladet.

- Viktig journalist

Han fortsetter:

- Så er det slik at Fredrik over en lang årrekke har fungert som en viktig journalist i TV 2 - han har gjort god journalistikk. Det er håpet at Fredrik igjen skal gjøre det nå med podkasten.

- Jeg merker meg at Græsvik ikke er tilbake på skjermen?

GIR NY SJANSE: TV 2s administrerende direktør Olav T. Sandnes har tro på at Græsvik igjen kan levere god journalistikk. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
GIR NY SJANSE: TV 2s administrerende direktør Olav T. Sandnes har tro på at Græsvik igjen kan levere god journalistikk. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer

- Jeg ønsker ikke å gå inn på typen reaksjoner, men forstår at det fins forskjellige synspunkter. Den beste måten å vise at TV 2 er troverdige på, er løpende å levere troverdig og god journalistikk - og det er hva vi har bedt Fredrik om å gjøre nå.

- Er det musikalsk av Græsvik å poste en video der han snakker om pressens troverdighet?

- Det vil jeg ikke mene så mye om nå. Den ble laget i en kontekst for å løfte fram viktigheten av redaktørstyrte medier og journalistikk i et velfungerende demokrati for noen år siden. Dette er selvfølgelig også relevant i dag.

- Et stort ansvar

Reidun K. Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er oppdatert på debatten rundt Græsvik og hans rolle - og er glad for det hun kaller en løpende og åpen debatt om temaet.

UNDERSTREKER ANSVARET: Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, legger vekt på journalisten og redaktørens individuelle ansvar for sin egen integritet. Foto: Lise Åserud / NTB
UNDERSTREKER ANSVARET: Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, legger vekt på journalisten og redaktørens individuelle ansvar for sin egen integritet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Både rollen og journalist og redaktør er et stort privilegium, og kommer med noen av samfunnets viktigste talerstoler. Men det kommer også med et stort ansvar - og da må man passe på hvordan man opptrer. Og så må det bli opp til enhver innbygger hva man tenker om saken, sier Nybø til Dagbladet.

Hun minner om at et helt kapittel i Vær varsom-plakaten er viet troverdighet og opptreden.

- Man er helt avhengig av publikums tillit, understreker generalsekretæren.

Ingen dom

Også Nybø er klar på Græsvik-sakens alvorlighet - men understreker at det ikke er Redaktørforeningens ansvar å avsi noen dom eller gi en karakteristikk.

- Fredrik Græsviks opptreden i fjor brøt med flere presseetiske regler, som PFU har konkludert med - det har både han og redaktør Olav T. Sandnes beklaget. Men konsekvensene for Græsvik må bli opp til TV 2s ansvarlige redaktør, Sandnes, å avgjøre, sier hun og fortsetter:

- I Vær varsom-plakaten er det nedfelt at både redaktøren og den enkelte redaksjon må verne om sin troverdighet og integritet; ansvaret ligger hos dem. Vi kan ikke ha det sånn at en journalist kan få en PFU-fellelse og dermed yrkesforbud. Hvordan man utøver rollen i kjølvannet av det, må bli opp til den enkelte å vurdere.

Nybø ønsker ikke å kommentere at Græsvik har lagt ut videoen der han snakker om troverdighet.

- Det må bli opp til hver enkelt å tenke og gjøre seg opp en vurdering, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer