Dramatisk snøendring

Viser endringen i Alpene

Ferske satellittbilder avdekker den dramatiske effekten av varmere vintre i Europa.

ENDRING: De sveitsiske skidestinasjonene Adelboden og St Stephan i henhildsvis hvite og grønne utgaver. Foto: Maxar Technologies
ENDRING: De sveitsiske skidestinasjonene Adelboden og St Stephan i henhildsvis hvite og grønne utgaver. Foto: Maxar Technologies Vis mer
Publisert

Snøsmeltingen i Alpene er nå så dramatisk at den er synlig fra verdensrommet.

Ferske satellittbilder fra Maxar Technologies, som blant annet er omtalt av The Independent, viser hvordan fjelltopper i området er grønnere enn noen gang på denne tida av året.

Bildene dokumenterer effekten av at det nå er blitt målt rekordhøye vintertemperaturer i hele åtte europeiske land.

For eksempel ble det søndag målt 25,1 grader i spanske Bilbao, noe som er 10 grader varmere enn normalen for denne tida på året.

Skisentre stenger

Uten snø - ingen ski.

Flere skidestinasjoner har nå måttet stenge dørene som følge av de høye temperaturene.

Verdenscuprennet i sveitsiske Abelboden, der Lucas Braathen gikk av med slalåmseieren foran landsmannen Atle Lie McGrath, ble for eksempel kjørt på kunstsnø omgitt av grønt landskap.

- Klimaet er litt i endring, men hva skal vi gjøre? Slutte med livet? Alt er vanskelig, sa rennleder Toni Hadi ifølge The Guardian.

Samtidig meldes det at verdenscuprennene i alpint i sveitsiske Wengen til helgen står i fare for å bli avlyst på grunn av snømangel og varslet regnvær.

- Denne uka blir en stor kamp for oss, sier Det internasjonale skiforbundets (FIS) renndirektør Markus Waldner til Blick.

Rekord på rekord

De siste dagene er det blitt målt temperaturer på 20-tallet i Sveits og Frankrike, ifølge The Independent.

Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Polen og Danmark ligger alle over normalnivåene, og både i Ukraina, Frankrike og Tyskland er det notert varmerekorder for årstida.

Årets så langt varmeste dag i Nederland tikket inn på 16,9 grader, også det en rekord for januar. Polens varmeste ble målt i Warszawa med en temperatur på 18,9 grader.

Børsen kunne for noen dager siden melde at skiresorten Ax 3 Domaines i de franske Pyreneene måtte stenge etter bare tre ukers drift.

Kommet for å bli

Klimaprofessor Wim Thiery ved Universitetet i Brussel legger til grunn at framtida for skiresortene henger i en tynn tråd - som framstår som gressgrønn.

- På slutten av århundret vil skigåing i Alpene være over slik vi kjenner det, sa han nylig til Sky News.

- I framtida vil disse problemene bare bli verre, for snøen vil fortsette å smelte så lenge klimaet blir varmere, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer