Kristin Andresen:

Moss 20231221Kristin Gamlemshaug Andresen med hunden Luke.Evje Herregård. foto: Kristin Svorte
Moss 20231221Kristin Gamlemshaug Andresen med hunden Luke.Evje Herregård. foto: Kristin Svorte Vis mer

I 2020 punget Andresen-familien ut 70 millioner kroner for Evje herregård i Rygge.

Moss 20231221Kristin Gamlemshaug Andresen Evje Herregård. foto: Kristin Svorte
Moss 20231221Kristin Gamlemshaug Andresen Evje Herregård. foto: Kristin Svorte Vis mer

Her lever mor og datter jentedrømmen om en gård full av hester, til både avl, salg og konkurranse.

Moss 20231221Kristin Gamlemshaug Andresen Evje Herregård. foto: Kristin Svorte
Moss 20231221Kristin Gamlemshaug Andresen Evje Herregård. foto: Kristin Svorte Vis mer

Viser fram milliardærgården

Publisert
Sist oppdatert

MOSS (Børsen): En times kjøretur unna hovedstaden åpenbarer det seg en gigantisk herregård. Med 2627 mål kjøpte Andresen-familien seg en saftig bit av Rygge i 2020 - til 70 millioner kroner.

Da hadde Kristin G. Andresen (65) allerede lett i ti år etter stedet hvor hun kunne gi liv til hestedrømmen. Tre år seinere har hun og dattera Alexandra (27) ansvaret for 60 hester.

- Jeg er jo bare en glad amatør. Jeg synes det er gøy å ri på tur og hoppe litt, men hun er jo hundre ganger flinkere enn meg. Evje er jo Alexandras hjertebarn, jeg er jo bare suffløren, forteller Kristin stolt.

Hun tar gjerne med «damene fra Dagbladet» på rundtur rundt gården - og introduserer oss for Rigmor, Petri, Aksel og en rekke andre av de som jobber ved gården.

Rundt føttene hennes danser hundene Kairo og Luka voldsballett, og sistnevnte har motet til en som ikke har innsett at lekekameraten er fire ganger større.

LEKEKAMERATER: Hundene Kairo og Luke har 2627 mål som sin lekegrind. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
LEKEKAMERATER: Hundene Kairo og Luke har 2627 mål som sin lekegrind. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Selger hester for millioner

Kristin forteller inngående om hestene på gården, og forteller ivrig om alle prisene de har hanket inn. Noen av hestene trenes for å stille i konkurranser, andre selges til alt fra hundretusener til millioner av kroner.

- Vi har en flokk avlshopper, i tillegg til at vi kjøper inn noen føll hvert år. Målet er å avle fram topp dressurhester, men vi selger hester i alle prisklasser, forteller hun.

På milliardærgården er det ikke spart på noe, og den gigantiske eiendommen gjør lite for å motvirke fordommer om at hest er for rikmann. Prislappen på å sette i stand gården har ikke Kristin «i hodet», så en får bare gjette hvor mange millioner som er brukt.

Andresen-familien er blant Norges mest formuende. Johan H. Andresen er arving etter tobakksgiganten Tidemann, og har bygget et imperium i investeringsselskapet Ferd.

Døtrene Alexandra og Katharina (28) er Norges desidert rikeste under 30 år, etter å ha fått overført 42,5 prosent av Ferd-aksjene hver i 2007.

Til å omtale seg selv som «sufflør» har Kristin mange baller i lufta. Hun har i mange år drevet som eiendomsutvikler, og lite har foregått på Evje herregård uten hennes oppsyn. Selv flisene i garderober og toaletter i ridesenteret, av indisk sandstein og grønn marmor, har hun bokstavelig hatt en finger med i spillet i.

HERREGÅRD: Kristin Andresen har ventet 13 år på jentedrømmen om hestegård. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HERREGÅRD: Kristin Andresen har ventet 13 år på jentedrømmen om hestegård. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Bare for å ha det sagt, dette har jeg importert fra India, hvor prisen er en tiendedel av hva den er her. Og det er levert på brygga i Moss, forteller Kristin fornøyd.

Brukt nesten fire år

Når Børsen møter henne har hun akkurat kommet hjem fra India, hvor hun gjennom to tiår har jobbet med ulike prosjekter for å få jenter og kvinner på skole og i arbeid. Ved å lære kvinnene å sy, og gi de egne symaskiner, kan de tjene egne penger og får dermed høyere status i familiene de blir giftet bort til, forklarer hun.

Tilbake på gården har Kristin ansvar for at alt er på stell, mens Alexandra står for den daglige driften - i tillegg til å trene dressur selv. Far, søster og Kristins sønn fra et tidligere forhold, Wilhelm von Geijer (32), har lite med Evje herregård å gjøre.

- Wilhelm og Johan har vært her noen ganger, men Katharina holder på med sine egne huskjøp, sier Kristin, til viser til datterens diverse boligkjøp på Bygdøy.

Fortsatt er det en del arbeider som gjenstår.

- Jeg håper at vi i løpet av neste år skal ha kommet i mål. Men vi er fornøyde med at vi har kommet så langt som vi har gjort.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 04.12.2015 - UBEHAGELIG: Katharina Andresen regner som en av Norges rikeste. Hos Skavlan snakker hun ut om hvordan hun taklet dette i barndommen. Video: NRK Vis mer

To milliardærbryllup neste år

Alexandra både bor og jobber på Evje fulltid. Til sommeren flytter også forloveden, racerbilkjører og møbelprodusent Colin Thompson, inn. De to blir etter planen mann og kone i september.

Bare måneder tidligere, i juni, skal storesøster Katharina stå brud - hun forlovet seg med kjæresten Frederic Kvasnes i fjor.

- Det blir veldig hyggelig. Det er to kjekke svigersønner vi får inn i familien. Også har de fått inn bryllupsplanleggere som gjør alt, så Johan og jeg kan bare være gjester. De har jo så klare oppfatninger om hvordan de vil ha bryllupene sine, og er så flinke og står på, så jeg er helt avslappet her, sier hun og smiler.

På gården er det pyntet til jul - med det som føles som kilometer med julelys, og minst et par grantrær som har gått til julekranser. Julaften feiret Andresen-familien i år hos Marianne Andresen, Johans far. Dermed utgikk pinnekjøttet til fordel for svensk smørgårdssvor og juleskinke.

HESTEJENTE: Kristin plasserer en suss hos en av gårdens treåringer. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HESTEJENTE: Kristin plasserer en suss hos en av gårdens treåringer. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Deretter har ferden gått til hytta på Hafjell, en av familiens mange ferieeiendommer. Familien eier også Gråøya utenfor Asker og et feriehus i Frankrike - for å nevne noe.

- Vi har jo ikke anledning eller interesse av å reise rundt på masse steder, og har mer enn nok å holde på med. Så vi disponerer eiendommer for de Ferd-ansatte, et krisesenter, for speidere og diverse. Huset i Frankrike leier vi ut, og min grunnholdning er at eiendommene alltid skal være i bruk. Barna må gi beskjed et år i forveien som de skal til Frankrike, slik at jeg kan booke de inn, forklarer Kristin.

- Det høres ut som du er ekstremt strukturert?

- Ja, man må det for at det skal gå an. I tillegg er jeg avhengig av å kunne jobbe sammen med mennesker jeg vet jeg kan stole på, slik at jeg slipper å reise rundt på hver eiendom å følge opp. Det har jeg ikke tid til.

Ut mot dansk milliardær

Selv om herregården i Rygge framstår som idyllen selv, kan hestebransjen kan være tøff, forteller Kristin. Det har hun fått erfare i strid om millionhesten Donkeyboy. Han har funnet sin plass på Evje, og legger hodet uttrykksfullt på skakke når Kristin klør ham på halsen.

Premiehesten er verdt 26 millioner kroner. Sånt blir det trøbbel av.

Hesten ble opprinnelig solgt til Nederland for den prislappen for to år siden, men ble skadet hos Helgstrand Dressage som formidlet salget. Det førte til full krangel og trusler om rettssak mellom Kristin og den danske hestemilliardæren Andreas Helgstrand.

Etter å ha inngått forlik fikk Andresen med seg både millionerstatning og hesten hjem igjen.

MILLIARDÆRKRANGEL: Superhesten Donkeyboy er verdt 28 millioner - og var tidligere i år i en betent tvist med en dansk hestemilliardær. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
MILLIARDÆRKRANGEL: Superhesten Donkeyboy er verdt 28 millioner - og var tidligere i år i en betent tvist med en dansk hestemilliardær. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Siden har det rullet opp stygge saker rundt dansken. For litt siden ble omfattende mishandling av hestene ved gården hans dokumentert i danske TV 2. Det førte til at han ble kastet ut av landslaget i dressur og mistet retten til å ha elever i lære.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Hestene har sår på munnen og merker etter pisking. Det er helt tragisk. I tillegg har du ansatte som har jobbet døgnet rundt, er underbetalt og ikke får de fridagene de skal ha, sier Kristin iltert.

Anders Bjørnstrup i Global Equestrian Group svarer på vegne av Andreas Helgstrand:

- «Operasjon X» viser eksempler på dårlig ridning og behandling av hester, som vi selv også har tatt avstand fra. Bildene er tatt for nesten et år siden, og vi har siden innført en lang rekke forbedringer innen dyrevelferd og trening, samtidig som vi har satt opp kamera i alle ridehaller. Vår medarbeidergruppe av hestepassere ble allerede sommeren 2021 løftet betraktelig i lønn, arbeidsvilkår og forbedringer i arbeidstid, hvor vi i dag er bransjedende. Det er derfor ikke riktig at de ansatte arbeider døgnet rundt uten fridager, sier han.

- Vi er jo i den helt andre enden, og kanskje litt «over the top». Vi ønsker jo å ta vare på hestene på best mulig måte, og ha mange ansatte så dyrene skal ha det godt, sier Kristin.

Men selv det er det ingen garanti for at ulykker kan oppstå.

JULEPYNTET: Kristin og Luke i inngangen til hovedhuset på 321 kvadratmeter. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
JULEPYNTET: Kristin og Luke i inngangen til hovedhuset på 321 kvadratmeter. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Detox er et av føllene Børsen får hilse på under omvisningen av Evje. Kristin er straks bekymret når hun ser ham i båsen, han ser pjusk ut. Han har akkurat fått beroligende for at hovslageren skal få gjort jobben sin, men 65-åringen klarer ikke helt å slå seg til ro med det.

Noen timer etter besøket, skriver hun i en tekstmelding:

«Vår lille danske venn, Detox, som sto på boksen og så pjusk ut, hadde to brudd i hofta. Falt på isen eller sparket, og må avlives».

På telefon sier hun dystert:

- Livet med hest bringer de store oppturene, men også de dype dalene. Det et helt forferdelig når vi må avlive en hest.