Joe Biden:

Visket vekk 127 milliarder

3,6 millioner amerikanere har fått studiegjelda si strøket ut av presidenten.

FRIR TIL STUDENTENE: President Joe Biden har sletta studiegjelda til millioner av amerikanere. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
FRIR TIL STUDENTENE: President Joe Biden har sletta studiegjelda til millioner av amerikanere. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I Norge er det som kjent gratis å studere ved høyskole og universitet, samtidig som staten bidrar med både lån og stipend.

I USA ser det ganske annerledes ut, og mange foreldre sparer i årevis for å få råd til å sende barna på høyere utdanning.

Mange tar også opp store studielån for å få skolegang, og bruker mange år på nedbetale. President Joe Biden gikk blant annet til valg på å få ned amerikanernes studiegjeld, og har ved flere runder tatt grep.

Nå nylig kunngjorde han at 9 milliarder dollar skulle fjernes fra til sammen 125 000 amerikaneres studiegjeld.

«President Biden har lenge ment at høyere utdanning bør være en billett til middelklassen, ikke en byrde som tynger familier», sto det i en pressemelding fra Det hvite hus i oktober.

Totalt har Biden-administrasjonen visket ut 127 milliarder dollar i studielån, skriver Bloomberg. Det tilsvarer 1 417 milliarder norske kroner, i dagens kurs.

Totalt 3,6 millioner amerikanere har fått hele studielånet sletta de seineste tre åra.

WOOPS: Tidligere president Barack Obama gikk på en liten tittel-smell da han skulle introdusere president Joe Biden i Det hvite hus tirsdag 5. april. Video: WH.GOV / Youtube. Foto: Scanpix Vis mer

Det er imidlertid bare en brøkdel av USAs totale studiegjeld på 1,8 billioner dollar, eller 1 800 milliarder dollar.

Flere sliter nå med å få endene til å møtes, etter at tilbakebetalingen av lån ble igangsatt igjen etter pause under coronapandemien.

Ifølge en spørreundersøkelse utført av TransUnion vil 33 prosent av de spurte kutte ned på forbruket for å betale studiegjeld. 28 prosent har svart at de vil skaffe jobbe mer. Én av fire kommer til å bruke oppsparte pensjonspenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer