Vodka-oligark rømmer fra Russland

Den russiske milliardæren Vasily Anisimov endret nylig statsborgerskap og flyttet ut av landet.

STIKKER TIL SVEITS: Den russiske oligarken Vasily Anisimov har endret statsborgerskap og flyttet fra hjemlandet. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Sipa USA
STIKKER TIL SVEITS: Den russiske oligarken Vasily Anisimov har endret statsborgerskap og flyttet fra hjemlandet. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Sipa USA Vis mer
Publisert

Mens krigen herjer i Ukraina, skal den russiske oligarken Vasily Anisimov ha flyttet til Sveits. Ifølge selskapsrapporter har han også endret fra russisk til kroatisk statsborgerskap.

Anisimov eide blant annet rettighetene til vodkamerket Putinka, som er oppkalt etter den russiske presidenten.

Flytter til Sveits

2. juni skal Anisimov ha levert dokumenter til det britiske selskapsregisteret Companies House, der endringen i statsborgerskap blir dokumentert.

Dette fordi han, ifølge registeret, eier over 50 prosent av aksjene i konsulentselskapet Degevol UK.

Etter å ha bodd fem år i hjemlandet, skal Anisimov ha endret bosted til en adresse i Sveits, melder The Mirror. Dette ble registrert i et nytt skjema, som ble sendt inn til de britiske myndighetene 26. september.

Sparret med Putin

Ifølge Forbes har den 71 år gamle milliardæren bygget opp formuen på 1,6 milliarder dollar gjennom eiendom. Fram til flyttingen var han dermed å regne som en av Russlands rikeste menn.

Vasily Anisimov var i Putins omgangskrets. I mange år var han blant presidentens faste sparringpartnere i kampsportsgrena judo, og var president i det russiske judoforbundet fram til september i år.

Seinest 12. oktober ble Anisimov hedret med den russiske æresmedaljen Order of Merit for the Fatherland, en medalje som gis for fremragende bidrag til landet. Dette til tross for at han allerede da hadde endret statsborgerskap.

Ukraina har innført sanksjoner mot Anisimov, og har oppfordret andre land til å gjøre det samme.

Rike rømmer Russland

Samtidig er ikke Anisimov den første milliardæren som bytter ut det russiske statsborgerskapet etter Putins invasjon av Ukraina den 24. februar.

Andre kjente oligarker som tidligere har gjort det samme, omfatter blant annet Yuri Millner, en av Russlands 15. rikeste, og banksjefen Ruben Vardanyan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer