Voldsom prisvekst

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,2 prosent fra april til mai. Særlig trakk bilpriser opp, men også strøm, klær, alkohol og vedlikehold bidro.

SEKS ÅR: Konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra mai 2019 til mai 2020. Her var matvarer var den største bidragsyteren, med en prisoppgang på 4,9 prosent i denne perioden. Det er den høyeste prisveksten på seks år, ifølge Dagens Næringsliv.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SEKS ÅR: Konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra mai 2019 til mai 2020. Her var matvarer var den største bidragsyteren, med en prisoppgang på 4,9 prosent i denne perioden. Det er den høyeste prisveksten på seks år, ifølge Dagens Næringsliv. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De nye KPI-tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den største bidragsyteren til oppgangen var prisene på biler, som viste en økning på 2,2 prosent fra forrige måned.

Økte priser på strøm, klær, alkoholholdige drikker, samt vedlikehold og reparasjon på verksted bidro også til oppgangen i mai.

I motsatt retning trakk passasjertransport med fly med en prisnedgang på 8,1 prosent. Her var det de estimerte prisene på utenlandsreiser som sto bak den målte nedgangen.

Også matvareprisene bidro til å dempe oppgangen i KPI, med et prisfall på 0,8 prosent fra april til mai. I tillegg har varegruppen møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler, samt bøker prisfall på henholdsvis 2,9 og 10,6 prosent.

Dyrere matvarer

Konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra mai 2019 til mai 2020.

Her var matvarer den største bidragsyteren, med en prisoppgang på 4,9 prosent i denne perioden. Det er den høyeste prisveksten på seks år, ifølge Dagens Næringsliv.

Spesielt importerte jordbruksvarer bidro til prisøkningen, med en prisoppgang på 12,1. Norske jordbruksvarer viste en økning på 3,3 prosent i samme periode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.