Voldsom prisvekst

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,2 prosent fra april til mai. Særlig trakk bilpriser opp, men også strøm, klær, alkohol og vedlikehold bidro.

SEKS ÅR: Konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra mai 2019 til mai 2020. Her var matvarer var den største bidragsyteren, med en prisoppgang på 4,9 prosent i denne perioden. Det er den høyeste prisveksten på seks år, ifølge Dagens Næringsliv.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SEKS ÅR: Konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra mai 2019 til mai 2020. Her var matvarer var den største bidragsyteren, med en prisoppgang på 4,9 prosent i denne perioden. Det er den høyeste prisveksten på seks år, ifølge Dagens Næringsliv. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De nye KPI-tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den største bidragsyteren til oppgangen var prisene på biler, som viste en økning på 2,2 prosent fra forrige måned.

Økte priser på strøm, klær, alkoholholdige drikker, samt vedlikehold og reparasjon på verksted bidro også til oppgangen i mai.

I motsatt retning trakk passasjertransport med fly med en prisnedgang på 8,1 prosent. Her var det de estimerte prisene på utenlandsreiser som sto bak den målte nedgangen.

Også matvareprisene bidro til å dempe oppgangen i KPI, med et prisfall på 0,8 prosent fra april til mai. I tillegg har varegruppen møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler, samt bøker prisfall på henholdsvis 2,9 og 10,6 prosent.

Dyrere matvarer

Konsumprisindeksen steg 1,3 prosent fra mai 2019 til mai 2020.

Her var matvarer den største bidragsyteren, med en prisoppgang på 4,9 prosent i denne perioden. Det er den høyeste prisveksten på seks år, ifølge Dagens Næringsliv.

Spesielt importerte jordbruksvarer bidro til prisøkningen, med en prisoppgang på 12,1. Norske jordbruksvarer viste en økning på 3,3 prosent i samme periode.

Økningen i KPI ble dempet av energivarer, som blant annet består av strøm og drivstoff. Energivarer samlet sett viste en prisnedgang på 34,1 prosent fra mai 2019 til mai 2020.

Særskilt behandlet

Tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 3,0 prosent, en oppgang på 0,2 prosentpoeng fra april 2020.

Myndighetenes tiltak for å begrense koronapandemien har fått konsekvenser for konsumprisindeksen (KPI) også i mai. Selv om flere tjenester igjen er tilgjengelige og inngår som normalt i KPI, blir andre tjenester fortsatt særskilt behandlet, skriver SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer