Shippingbransjen:

Voldsomt prisfall: - I sjokk

Shippingbransjen holder pusten mens fraktprisene faller drastisk.

NYE TIDER: Til tross for flaskehalser i flere av verdens havner under pandemien, opplevde shippingbransjen sterk vekst. Nå kan det se ut som om trenden har snudd. Foto: NTB / Reuters / Jerry Lampen
NYE TIDER: Til tross for flaskehalser i flere av verdens havner under pandemien, opplevde shippingbransjen sterk vekst. Nå kan det se ut som om trenden har snudd. Foto: NTB / Reuters / Jerry Lampen Vis mer
Publisert

- Rederiene er i granatsjokk. Det er ingen som har forutsett at prisene vil falle nå, og at de vil falle så markant.

Det sier Bjørn Vang Jensen, visepresident i Sea-Intelligence, et selskap som lager analyser av shippingbransjen og rådgir kunder som forhandler shipping-avtaler, til Finans.dk.

- Fullstendig uhørt

Han snakker om at fraktratene i shippingbransjen har falt i 24 uker i strekk.

Bare fredag i forrige uke falt spotprisene for verdens containerfrakt med nesten 5,9 prosent på den toneangivende indeksen Shanghai Containerized Freight Index (SCFI).

For mens mange under pandemien brukte penger på nye vaskemaskiner og andre forbruksvarer som måtte fraktes verden rundt, bruker folk nå heller penger på strømregningene sine, mener Vang Jensen.

Han mener prisfallet skjer på det verst tenkelige tidspunktet for rederiene.

- Dette skjer nå, rett før de innledende kontraktsforhandlingene starter. Det er fullstendig uhørt. Jeg har sett gjennom arkiver fra flere tiår tilbake, og ratene har aldri falt så fort før. Det kan sammenliknes med en skogbrann, sier han til avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.