Brasil:

Volkswagen anklages for «slaveri»

Volkswagen anklages for praksis som minner om slaveri i Brasil under militærdiktaturene på 70- og 80-tallet, ifølge flere tyske medier.

ANKLAGES: Volkswagen er innkalt til et møte i arbeidsretten i Brasils hovedstad Brasilia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
ANKLAGES: Volkswagen er innkalt til et møte i arbeidsretten i Brasils hovedstad Brasilia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Volkswagen er innkalt til et møte i arbeidsretten i Brasils hovedstad Brasília 14. juni, melder ARD og Süddeutsche Zeitung. En talsmann for VW sier de tar anklagene svært alvorlig.

Saken gjelder perioden 1974-86, fra da diktaturet hadde full kontroll til etter at det var fjernet. De militære styrte landet fra 1964 til 1985.

Mange tidligere Volkswagen-ansatte har søkt erstatning i årevis.

Rekrutterte hundrevis

Volkswagen, som hadde en stor fabrikk for bilproduksjon i landet, planla på tidspunktet anklagen gjelder, å etablere et stort landbruksprosjekt i utkanten av Amazonas for å produsere kjøtt.

Hundrevis av dagarbeidere og midlertidig ansatte ble rekruttert av mellommenn for å hogge skog på 70 000 hektar land, trolig med konsernledelsens vitende, ifølge de tyske mediene.

Ifølge tyske rapporter ble arbeiderne utsatt for mishandling og vold av væpnede vakter, og det er også beretninger om mishandling av arbeidere som prøvde å rømme. En kvinne har fortalt at hun ble voldtatt som straff.

- Moderne slaveri

- Det var en form for moderne slaveri. VW ikke bare aksepterte denne formen for slaveri, men oppmuntret til det, siden det var billig arbeidskraft, sier etterforskeren i Rio de Janeiro som leder granskingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer