- Vond smak i munnen

Norges Bank har ikke bedt om fullt innsyn i den nye oljefondssjefens klientlister. «Overraskende naivt», tordner SV som krever full åpenhet.

STORMER: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen hadde ikke rukket å komme i gang med jobben før det begynte å storme rundt ham.
Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix
STORMER: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen hadde ikke rukket å komme i gang med jobben før det begynte å storme rundt ham. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener det er grunnlag for å stille spørsmål knyttet til ansettelsesprosessen. Det er også grunn til å stille spørsmål rundt totaliteten av Tangens bindinger, historikk og formuesplassering, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) til Børsen.

Søndag krevde Kaski, som er SVs finanspolitiske talsperson, at finansminister Jan Tore Sanner (H) måtte komme på banen.

Bakgrunnen er VGs sak i helga om Nicolai Tangens seminar med en rekke samfunnstopper i USA, fem måneder før han ble utnevnt til leder for Statens pensjonsfond utland - best kjent som oljefondet. På seminaret deltok daværende oljefondssjef Yngve Slyngstad, som blant annet fikk dekket reise, hotell og kostnader til opphold i dagene seminaret varte.

- Jeg er bekymret. Det burde vært åpenbart for Norges Bank at dette er saker de burde ha gått mye mer grundig inn i. Å være sjef for Oljefondet er en helt unik jobb, og det krever en spesielt stor grad av tillit. Man bør være sikker på at personen er helt uhildet, og det mener jeg det er grunn til å stille spørsmål ved her, sier Kaski til Børsen.

- Bagasje

I slutten av mars meldte Dagens Næringsliv og NRK at Tangen både har hatt egne penger i og forvaltet fond registrert på Caymanøyene - som er kjent som et skatteparadis. Nicolai Tangen har selv varslet at alle forbindelser til sitt tidligere forvalterselskap Ako Capital brytes når han flytter til Norge og blir oljefondets nye sjef.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer