- Vond smak i munnen

Norges Bank har ikke bedt om fullt innsyn i den nye oljefondssjefens klientlister. «Overraskende naivt», tordner SV som krever full åpenhet.

STORMER: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen hadde ikke rukket å komme i gang med jobben før det begynte å storme rundt ham.
Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix
STORMER: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen hadde ikke rukket å komme i gang med jobben før det begynte å storme rundt ham. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener det er grunnlag for å stille spørsmål knyttet til ansettelsesprosessen. Det er også grunn til å stille spørsmål rundt totaliteten av Tangens bindinger, historikk og formuesplassering, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) til Børsen.

Søndag krevde Kaski, som er SVs finanspolitiske talsperson, at finansminister Jan Tore Sanner (H) måtte komme på banen.

KREVER REDEGJØRELSE: Kari Elisabeth Kaski (SV).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVER REDEGJØRELSE: Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen er VGs sak i helga om Nicolai Tangens seminar med en rekke samfunnstopper i USA, fem måneder før han ble utnevnt til leder for Statens pensjonsfond utland - best kjent som oljefondet. På seminaret deltok daværende oljefondssjef Yngve Slyngstad, som blant annet fikk dekket reise, hotell og kostnader til opphold i dagene seminaret varte.

- Jeg er bekymret. Det burde vært åpenbart for Norges Bank at dette er saker de burde ha gått mye mer grundig inn i. Å være sjef for Oljefondet er en helt unik jobb, og det krever en spesielt stor grad av tillit. Man bør være sikker på at personen er helt uhildet, og det mener jeg det er grunn til å stille spørsmål ved her, sier Kaski til Børsen.

OLJEFONDET: Leder i Landsorganisasjonen, Hans-Cristian Gabrielsen, er tydelig på at det er en grunn til det strenge regelverket vi har i Norge. Han er åpen for en gjennomgang av Tangen-ansettelsen. Video: Dagbladet Vis mer

- Bagasje

I slutten av mars meldte Dagens Næringsliv og NRK at Tangen både har hatt egne penger i og forvaltet fond registrert på Caymanøyene - som er kjent som et skatteparadis. Nicolai Tangen har selv varslet at alle forbindelser til sitt tidligere forvalterselskap Ako Capital brytes når han flytter til Norge og blir oljefondets nye sjef.

- Det er klart at når du ansetter en person med den bakgrunnen Nicolai Tangen har, så er det en person med bagasje. Jeg er ikke overbevist om at Norges Bank har gått grundig nok gjennom den, sier Kaski.

Hun reagerer spesielt kraftig på at Norges Bank, ifølge NRK, ikke har etterspurt fullt innsyn om klienter, investeringer eller innbetalt skatt.

- Vi har full tillit til Tangen og den informasjonen han har gitt oss. Vi har fått bred tilgang til informasjon om Tangens forretningsdrift og private økonomi, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til NRK.

Han svarer likevel bekreftende på at de ikke har sett Tangens fullstendige klientlister, men viser til at den nye oljefondssjefen «har vært åpen rundt fondets plasseringer»

- Vi har tillit til Tangens etiske standard, svarer han på spørsmål om de har gjort noen egne undersøkelser.

- Overraskende naivt

- Det er ikke godt nok, tordner Kaski tilbake.

- Jeg synes det er overraskende naivt fra Sentralbanken, at de utelukkende baserer seg på en generell følelse av tillit. De burde krevd full åpenhet rundt hans formuesplasseringer.

SV-politikeren har over mange år problematisert skatteparadiser, som hun mener er «et pil råttent system som huler ut velferdsstaten og hindrer utvikling.»

- Norges Bank burde være klar over hvor problematisk det er å plassere penger i skatteparadis. Det er med på å bryte ned samfunnet vårt. Det er en måte å sikre hemmelighold på, som blir utnyttet av kriminelle og som reduserer skatteinntektene til verdens land. Det er ekstremt alvorlig, sier hun og tar en kort pustepause før hun legger til:

- At vi nå får en oljefondssjef som i så stor grad har benyttet seg av skatteparadis, gir meg en vond smak i munnen.

- Ingen kobling

Sentralbanksjefen avviser også kontant alle antydninger om at det er noen koblinger mellom det mye omtalte seminaret i USA og ansettelsesprosessen som ledet til at Tangen fikk jobben.

- Sannheten er at det er og var absolutt ingen kobling mellom den turen, og den prosessen og de vurderingene som ble gjort rundt ansettelsen av Nicolai Tangen, sa Olsen da han gjestet Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Tangen har også selv avvist på det sterkeste at det er snakk om kameraderi og smøring, og viste overfor NRK til at ingen fra ansettelseskomiteen var med på turen.

- De som tok den beslutningen var ikke med på turen, og dette seminaret var planlagt flere år i forveien, sa han til NRK på søndag.

Han påpekte videre at han ønsker åpenhet og er klar for at saken granskes.

- Jeg tenker at det er veldig fint. Jeg er veldig positiv til at den saken nå blir belyst, slik at man kan få fram alle fakta om ansettelsen, sier Tangen til NRK.

Tangen har gjentatte ganger uttalt at han vil skatte til Norge, når han nå flytter hjem, og at han vil betale norsk formuesskatt «med glede». Han har tidligere også uttalt at etableringen av fondene på Caymanøyene ikke har handlet om å unndra skatt.

- Når AKO fondene er etablert på Caymanøyene er ikke for å unndra skatt, men sikre riktig beskatning. Det er full åpenhet om våre investorers skattemessige forhold slik at de får riktig beskatning i sine hjemland, skrev han i en mail til NRK i mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer