Jordbærprodusenter:

Vurderer å droppe årets sesong

Coronastengte grenser gjør at norske bønder mangler arbeidskraft. Nå vurderer enkelte å droppe jordbærsesongen.

TRØBLETE: Vanskeligheter med å få inn arbeidskraft skaper store utfordringer for jordbærprodusentene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TRØBLETE: Vanskeligheter med å få inn arbeidskraft skaper store utfordringer for jordbærprodusentene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om et par måneder er jordbærene modne, men jordbærprodusentene sliter med å få inn arbeidskraften de trenger til å plukke bærene.

- Jeg har forsøkt å få tak i norske arbeidere, men det er få som har meldt seg. Hvis jeg ikke får tak i flere, så har jeg så få plukkere at da tror jeg at jeg ikke gidder å plukke i år, sier jordbærprodusent Einar Glesne til Drammens Tidende.

Sammen med sønnen Tor Gunnar Bjøre produserer de 150 tonn jordbær i Krødsherad hver sommer, men i år står store deler av avlingen i fare for å ryke dersom de ikke får tak i nok arbeidskraft.

- De norske er her kanskje i tre, fire dager, og så sier de at jobben er for hard så de gidder ikke mer og slutter. De får penger fra Nav likevel. De utenlandske er her for å få penger, og tjener godt dersom de er effektive, sier Glesne.

Nav opplyser at en av utfordringene for uerfarne arbeidere i landbruket, er at det praktiseres akkordlønn der.

- I noen tilfeller kan dagpengene være høyere enn lønnen nye ansatte vil få fra matprodusentene. Sluttlønna er da avhengig av hvor mye du produserer. Ikke alle klarer å produsere nok til at de når opp til minimumslønn eller nivået de vil ha på dagpenger, sier Ingar Heum, avdelingsdirektør for tjenesteutvikling i Nav Vestre Viken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer