Nye anbefalinger

Vurderer å fjerne testunntak

Helse- og omsorgsdepartementet vurderer helsemyndighetenes nye anbefalinger om testplikt, som inkluderer å fjerne unntaket for yrkessjåfører.

TESTPLIKT: Helsemyndighetene mener at det bør foreligge testplikt for yrkessjåfører av langtransport. Foto: Torstein Bøe / NTB
TESTPLIKT: Helsemyndighetene mener at det bør foreligge testplikt for yrkessjåfører av langtransport. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Mandag i forrige uke anbefalte Helsedirektoratet å fjerne unntak for testplikt ved ankomst til Norge for yrkessjåfører av langtransport, diplomater og utlendinger som har blitt invitert av norske myndigheter.

Helsemyndighetene opplyser at det nå er særlig viktig å identifisere tilfeller av importsmitte tidlig, som følge av risikoen for nye virusvarianter som er mer smittsomme, farligere eller som vaksinene har mindre effekt mot. Det opplyses også at man nå har muligheten til å teste raskere og mer skånsomt.

- Helse- og omsorgsdepartementet vurderer fortløpende regelverket for testing for å sikre at det er forholdsmessig og nødvendig. Det er ikke konkludert ennå hvordan anbefalingen fra etatene skal følges opp. Dette er noe vi vil komme tilbake til, uttaler statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Dagbladet.

Søndag kunngjorde regjeringen at fra og med mandag skal også barn under 12 år testes ved grensa, noe som kom som følge av en anbefaling fra helsemyndighetene i den samme rapporten.

Konsekvenser

Helsedirektoratet er i sine anbefalinger tydelige på at det rent smittevernfaglig er grunn til å innskrenke unntak fra testplikten, men er samtidig åpne for at det kan foreligge andre grunner til at disse bør opprettholdes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer