Vurderer å granske ansettelsen

Representantskapet i Norges Bank starter etter alt å dømme gransking av prosessen rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

ÅPNER SAKEN: Julie Brodtkorb leder Norges Banks representantskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPNER SAKEN: Julie Brodtkorb leder Norges Banks representantskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vedtatt at sentralbanksjefen innkalles til å redegjøre for representantskapet på et ekstraordinært møte for representantskapet i morgen klokken 10, opplyser representantskapets leder Julie Brodtkorp til Børsen.

Representantskapets oppgave er å føre tilsyn med driften av Norges Bank og at reglene for virksomheten blir fulgt. Medlemmene er valgt av Stortinget, og det er også til Stortinget representantskapet skal rapportere til.

Omstrid seminar

Bakgrunnen for at representantskapet nå vil vurdere granskingen, er oppslag i mediene om et tre dagers seminar i USA der Tangen inviterte og dekket kostnadene for en rekke samfunnstopper noen måneder før han ble utnevnt til ny sjef for Statens pensjonsfond utland - det såkalte oljefondet.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen.Video: Endre Vellene Vis mer

Blant deltakerne var regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad, tidligere oljefondsjef Knut Kjær, statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H), NUPI-direktør Ulf Sverdrup og filosof Henrik Syse, kunne VG fortelle da avisen i helgen publiserte de første sakene.

Slyngstad: - Uheldig

I etterkant har Norges Bank opplyst at de betaler alle kostnader som Slyngstad er blitt påspandert Tangen.

- Opphold på konferansehotellet og middag ble betalt av arrangør. Yngve Slyngstad valgte å reise med øvrige konferansedeltagere med det chartrede flyet fra Pennsylvania til Oslo. Det er første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke har reist med rutefly dekket av Norges Bank, og han sier selv at dette var uheldig, skrev Norges Bank i en melding i går.

Guttedrøm

Tangen selv har uttalt at jobben som leder av oljefondet er en guttedrøm som har gått i oppfyllelse.

Tangen sa til NRKs Dagsnytt 18 mandag kveld at alt oppstyret rundt ansettelsen trolig skyldes at ikke alle detaljer er kommet godt nok fram. Han understreker at invitasjonene ble sendt ut flere måneder før det var kjent at oljefondet skulle ha ny sjef, og at hodejegnerne som var hyret inn av Norges Bank først kontaktet ham etter at seminaret var holdt.

Tangen sa også at han tror noe av støyen rundt saken skyldes mangel på forståelse for tidslinjen.

- Det, pluss at de som deltok på seminaret ikke tok del i ansettelsesprosessen. Så fakta har ikke kommet godt nok fram, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer