Vurderer å gripe inn: - Uholdbart

Flere shippingselskaper stanser all trafikk i den viktige sjøveien gjennom Rødehavet som følge av sikkerhetssituasjonen. Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier de og andre allierte nå vurderer tiltak.

VURDERER TILTAK: Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier både Danmark og allierte vurderer tiltak i forbindelse med situasjonen i Rødehavet. Foto: Heiko Junge / NTB
VURDERER TILTAK: Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier både Danmark og allierte vurderer tiltak i forbindelse med situasjonen i Rødehavet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier Danmark, sammen med allierte, vurderer å gripe inn for å beskytte skipsfarten i Rødehavet.

Blant rederiene som har stanset trafikken i det urolige havområdet er danske Mærsk, et av verdens største konteinerrederier.

- Sikkerhetssituasjonen i Rødehavet med fortsatte angrep på sivil skipsfart er meget bekymringsfull og helt uholdbar, heter det i en uttalelse fra Løkkes kontor.

Trafikkstans

Lørdag ble det kjent at konteinerkjempen MSC og det franske shipping- og logistikkselskapet CMA CGM stanser alle forsendelser gjennom Rødehavet.

MSC, som har hovedkontor i Sveits, er verdens største innen konteinerfrakt. CMA CGM er verdens tredje største.

Et bilde gitt ut av den britiske marinen lørdag viser avfyringen av en luftvernrakett fra det britiske marinefartøyet HMS Diamond lørdag. Britiske myndigheter sier jageren skjøt ned en done over Rødehavet. Foto: Royal Navy / AP / NTB
Et bilde gitt ut av den britiske marinen lørdag viser avfyringen av en luftvernrakett fra det britiske marinefartøyet HMS Diamond lørdag. Britiske myndigheter sier jageren skjøt ned en done over Rødehavet. Foto: Royal Navy / AP / NTB Vis mer

De to følger dermed etter to andre storrederier, Mærsk og Hapag-Lloyd, som stanset trafikken fredag.

- Angrepene truer våre sjøfolk, den maritime sikkerheten og internasjonal handel. Sammen med allierte og likesinnede land vurderer vi tiltak som kan forbedre den maritime sikkerheten. Fra dansk side undersøker vi nå hvordan vi best kan bidra konkret, sier Rasmussen lørdag kveld.

Frykter for den globale handelen

Torsdag uttalte Maersk til DR at den siste tidas angrep mot kommersielle fartøyer i området er «ekstremt bekymringsfullt».

De la til at det både setter besetningenes liv i fare, og er uholdbart for den globale handelen.

- Ettersom dette ikke kan løses av den globale shippingindustrien alene, oppfordrer vi til politisk handling for å sikre en rask deeskalering, fortsatte Maersk.

MSC opplyser at deres fartøyer ikke vil reise gjennom Suezkanalen, verken på vei østover eller vestover, etter et angrep mot et av deres skip fredag. Ingen ble såret i angrepet på skipet, MSC Palatium III, men det oppsto brannskader om bord. Det er nå tatt ut av trafikk, ifølge rederiet.

De opplyser at noen seilinger nå vil skje via Kapp det gode håp – det vil si den lange omveien rundt sørspissen av Afrika.

Flere skip er angrepet i området de siste dagene, deriblant det norske tankskipet Strinda.

TRUES: Houti-bevegelsen i Jemen sier de vil fortsette med angrepene mot alle skip som er på vei til Israel, uavhengig av nasjonalitet. Her fra den israelske havnebyen Haifa tidligere i uka. Foto: Mati Milstein/NurPhoto/Shutterstock/ NTB
TRUES: Houti-bevegelsen i Jemen sier de vil fortsette med angrepene mot alle skip som er på vei til Israel, uavhengig av nasjonalitet. Her fra den israelske havnebyen Haifa tidligere i uka. Foto: Mati Milstein/NurPhoto/Shutterstock/ NTB Vis mer

Svært viktig for verdenshandelen

Lørdag skjøt det amerikanske marinefartøyet USS Carney ned en sverm på 14 droner sendt fra houthi-kontrollert området i Jemen, ifølge amerikanske militærmyndigheter.

Også det britiske marinefartøyet HMS Diamond og egyptiske styrker skal ha skutt ned droner i området.

Sjøveien gjennom Rødehavet regnes som svært viktig for verdenshandelen siden en stor del av trafikken mellom Europa og Asia passerer her.

En talsperson for houthiene, Mohamed Abdel-Salam, uttalte lørdag at gruppen nå er i samtaler med «internasjonale aktører» om operasjonene i Rødehavet og Arabiahavet. Samtalene ledes av Oman.

Samtidig la talspersonen til at houthiene vil fortsette å angripe israelske skip eller skip som er på vei til Israel inntil «aggresjonen og beleiringen av Gaza» stopper.