Russlands invasjon av Ukraina:

Vurderer å skrote Norge-avtale

Det tok Norge og Russland 40 år å bli enige om delelinja i Barentshavet. Nå vurderer Russland å skrote avtalen, ifølge lederen for Dumaen.

GRENSEBRUDD: Dagbladets kommentator Morten Strand kaller signalene om å bryte avtalen om delelinja i Barentshavet for et jordskjelv. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland vil utrede muligheten for å suspendere eller skrote den såkalte delelinjeavtalen med Norge.

Det opplyser Vjatsjeslav Volodin, ordstyrer i den russiska Dumaen, ifølge de statlige nyhetsbyråene Ria Novosti og Tass.

Skulle delelinjeavtalen mellom Norge og Russland opphøre å eksistere, vil det utgjøre «et jordskjelv», ifølge Dagbladets kommentator Morten Strand, mangeårig Russland-korrespondent.

Omstridt område

Etter 40 år med forhandlinger ble Norge og Russland i 2010 omsider enige om hvordan de skulle dele området i Barentshavet mellom seg.

Et omstridt havområde på om lag 175 000 kvadratkilometer ble da formelt regulert, og har siden vært en viktig bestanddel i forholdet mellom Norge og Russland. Avtalen ble signert i Murmansk 15. september 2010 og ratifisert av begge land 7. juni 2011.

Avtalen inneholder også bestemmelser som sikrer videreføring av det omfattende og gode norsk-russiske fiskerisamarbeidet, samt bestemmelser om samarbeid om utnyttelse av mulige grenseoverskridende petroleumsforekomster i disse havområdene.

Nå har Volodin, ordstyrer i den russiske nasjonalforsamlingen, gitt utenrikskomiteen i Dumaen i oppgave å utrede hvorvidt Russland bør si opp delelinjeavtalen på midlertidig eller permanent basis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer