Bloomberg:

Vurderer krisegrep

Den styrtrike eiendomskongen Ivar Tollefsen vurderer å selge deler av sin eierandel for å nedbetale gjeld.

UTLEIEKONGE: Ivar Tollefsen er grunnlegger og eier av Fredensborg AS - som er største eier i Heimstaden AB. Her er han avbildet med datteren Ninja Tollefsen som nylig arvet mesteparten av familieformuen. Foto: Geir Olsen / NTB
UTLEIEKONGE: Ivar Tollefsen er grunnlegger og eier av Fredensborg AS - som er største eier i Heimstaden AB. Her er han avbildet med datteren Ninja Tollefsen som nylig arvet mesteparten av familieformuen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eiendomsgiganten Heimstaden, som kontrolleres av investor og milliardær Ivar Tollefsen (62), sitter på en av Europas største porteføljer hva gjelder utleieleiligheter.

Finansieringskrisen som ryster Sveriges boligmarked, gjør at den styrtrike eiendomsbaronen vurderer å selge deler av sin andel av Heimstaden Bostad AB.

Det sier han til amerikanske Bloomberg. Det er det første intervjuet Tollefsen gjør med engelskspråklig media på et tiår.

Tar gjeldsgrep

Tollefsen har 20 milliarder kroner på bok, og er Norges 11. rikeste person, ifølge Kapital. Han er eneeier av Fredensborg, som kontrollerer Heimstaden AB med sine vanvittige 160 000 leiligheter fordelt på ti land.

Fredensborg, som har en eierandel på 38 prosent i Heimstaden Bostad, solgte sist aksjer i mars, noe som hentet inn 306 millioner dollar fra eksisterende eiere og det Storbritannia-baserte Greater Manchester Pension Fund, ifølge Bloomberg.

FØRSTE INTERVJU: Petter Stordalen (60) og hans kjæreste Märta Elander Wistén (32) gjestet Bianca Ingrossos talkshow i Sverige. Video: Discovery+ Vis mer

- Kjøperne vil [denne gang] mest sannsynlig være institusjoner med en langsiktig strategi for å investere i det europeiske boligmarkedet, sier Tollefsen til nyhetsnettstedet.

Etter at styringsrentene begynte å skyte fart, har Heimstaden også begynt å selge unna boliger til private kjøpere. Selskapet hadde ved begynnelsen av september solgt 70 leiligheter i Nederland og Danmark, ifølge Bloomberg. Heimstaden har forpliktet seg til å kvitte seg med eiendom verdt 20 milliarder svenske kroner ved slutten av 2025.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Avviste krise

I sommer avviste Heimstaden kontant overfor Børsen at de er i en gjeldskrise:

- Nei, på ingen måte. Til tross for volatiliteten og usikkerheten de siste månedene, opplever vi en betydelig interesse og prioritet for finansiering av boligeiendom hos banker i alle landene vi opererer. Tilgjengelig bankfinansiering og vår sterke likviditetsposisjon, gir oss god dekning for kommende forfall de neste åra, sa selskapets kommunikasjonsdirektør Christian V. Dreyer til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer