Vurderer oppsigelser: - Dramatisk

De Bergenske hadde strømkostnader på 15 millioner kroner i 2022. Kjetil Smørås beskriver strømstøtten som en «liksom-hjelp».

ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Kjetil Smørås er administrerende direktør i De Bergenske, som driver flere restauranter og hoteller i Bergen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Kjetil Smørås er administrerende direktør i De Bergenske, som driver flere restauranter og hoteller i Bergen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Det er en veldig spesiell tid, sier administrerende direktør Kjetil Smørås i De Bergenske til Dagbladet.

Selskapet hans eier flere hoteller og restauranter i Bergen sentrum, blant annet Grand Hotel Terminus, hvor han møter Dagbladet.

Han beskriver starten av 2023 som «ekstra krevende». I 2019 hadde De Bergenske strømregning på seks millioner kroner. I 2022 lå prisen på nesten 15 millioner kroner.

- Det er veldig dramatisk. Men vi har kjempet for godt volum og har økt prisene. Med en god avslutning på 2022, har vi klart å oppnå noenlunde resultater likevel, sier han.

Men så kom rentehevingen, som betyr ni millioner kroner i økte rentekostnader på toppen av strømpriser og en generell prisøkning.

- Hvordan det skal ende i år, blir spennende å se. Vi gjør selvfølgelig så godt vi kan.

Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle saker her.

- Fryktelig trist

Smørås forteller at de har gått gjennom alt av varer, menyer og sammensetninger for å se på hvordan de kan finne rimelige erstatninger for å unngå prisøkninger for gjestene. Dette har i større grad rammet restaurantene enn hotellene.

WESSELSTUEN: Den folkekjære restauranten er blant dem som eies av De Bergenske. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
WESSELSTUEN: Den folkekjære restauranten er blant dem som eies av De Bergenske. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- I Bergen er det høyere tilbud enn etterspørsel. Det er ikke så lett å få økt prisene i et marked som er roligere enn vi ønsker. I hotellbransjen er det dynamisk prising, så det er på en måte enklere i restaurantene, og heldigvis har det vært aksept for endringene vi har gjort. Vi kan ikke sette opp priser uten å risikere at volumet går ned, at folk vil gå et annet sted eller vil konsumere mindre. Jo høyere opp du går på pris, jo lavere etterspørsel må du forvente, forklarer han.

De Bergenske vurderer nå å ta ytterligere grep. Blant det som vurderes er å kutte i åpningstider eller stenge helt og bare åpne for bestilt aktivitet. Dette gjelder foreløpig for én restaurant og vil føre til oppsigelser. Avgjørelsen skal tas om en måned. Dette vil i første omgang ramme tre-fire ansatte og på sikt rundt 20-30 personer.

- Det er fryktelig trist å måtte gi en sånn beskjed, sier Smørås, som sysselsetter over 700 medarbeidere.

Direktøren etterlyser tiltak fra regjeringen som demper prispresset og reduserer behovet for permitteringer og oppsigelser.

- De tiltakene de har kommet med har ikke hatt noen virkning. Jeg ser at de prøver, men de konkrete handlingene og konkrete tiltakspakkene er ikke målrettet nok. Strømstøtten er helt håpløs og utformet sånn at det bare er en promille av bedriftene som kan benytte seg av den.

Støtter Giske

Han stiller seg bak Trond Giskes forslag om strengere regulering av strømmarkedet, som han mener er en enkel løsning som gir forutsigbarhet for bedriftene og privatpersoner.

- Det burde være en enkel sak. Her mener jeg regjeringen kunne handlet annerledes. I stedet blir det en liksom-hjelp som de egentlig kunne latt vær.

Smørås er takknemlig over hjelpen bedriften fikk gjennom pandemien. Han beskriver tiltakene som målrettede og dialogen med regjeringen god.

- Når vi kom ut av pandemien var vi så klar for å virkelig drive med glød og entusiasme og så kom krig og inflasjon, med strømpriser til himmels, som selvfølgelig gjør det betydelig mer krevende enn vi så for oss. Men sånn er det å drive private virksomheter. Vi kan ikke løpe og be om støtte ved enhver krise. Men når det er så utover alle grenser, for eksempel når det gjelder strømprisene og det er staten som får gevinsten, stiller jeg meg undrende til handlingskraften og vurderingsevnen.

- Hvordan er dialogen med regjeringen?

- Det var mye tettere dialog under pandemien. Det er litt underlig at ikke regjeringen treffer oss som driver virksomheter.

BERGEN BØRS: Hotellet er blant flere som eies av De Bergenske. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
BERGEN BØRS: Hotellet er blant flere som eies av De Bergenske. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Tomme ord

Under pandemien deltok bedrifter på teamsmøter med regjeringen. Smørås synes det er rart at dette ikke er videreført, slik at regjeringen kunne ha utformet tiltak på en mer effektiv måte.

- Det er mikroskopiske beløp du får i dagens strømstøtte, og det er så komplisert at du trenger revisor for å få det utregnet og godkjent. Vi har en viss størrelse og kan betale revisorkostnaden. Det krever så mye tid, ressurser og kompetanse å søke midlene at en liten bedrift ikke vil kunne gjøre det. Kanskje er det litt av hensikten også, å gjøre det så komplisert at ingen søker. Men da blir det tomme ord, sier han.

Smørås er likevel positivt innstilt til 2023. I sommer skal han åpne et nytt luksushotell i Bergen sentrum. Til tross for usikre tider, var det aldri aktuelt å legge planene på is.

- Det er viktig for en bedriftsleder å være optimist. Jeg håper at prisveksten skal avta og at det skal stabilisere seg mer. Utslagene er veldig store nå. Hadde vi samtidig fått en dramatisk svikt i etterspørsel, hadde jeg vært mer pessimist. Foreløpig er det en brukbar bestillingsrate, så da er vi rolige. Og vi har noe på kistebunnen så vi kan tåle en vinternatt.

Næringsminister Jan Christian Vestre har tidligere uttalt at det ikke er aktuelt for regjeringen å åpne for flere strømtiltak for bedriftene.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer