Dagbladets kilder:

Vurderer riking-grep i krisepakka

Regjeringen graver dypt i lommeboka for å bøte på svimlende strømpriser, men Dagbladet er kjent med at Støre og co. vurderer et tak for å unngå at de rikeste stikker av med de største lettelsene.

LEGGER INN TAK: Regjeringens strømkrisepakke dekker store deler av strømregninga, men ikke for alle. Foto: Annika Byrde / NTB
LEGGER INN TAK: Regjeringens strømkrisepakke dekker store deler av strømregninga, men ikke for alle. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

I dag kunne Dagbladet fortelle om krisepakka regjeringen forbereder for å hjelpe nordmenn med de skyhøye strømprisene.

Framfor å gi en kontantutbetaling til alle husstander, slik en rekke partier i opposisjon har foreslått, vil regjeringen innføre en annen modell, blir Dagbladet fortalt av personer tett på prosessen.

Regjeringen vil heller ta mesteparten av regninga for deg når strømprisen bikker et bestemt nivå, for eksempel 70 eller 80 kilowatt-time. Argumentene mot en kontantutbetaling er inflasjon og unødvendig byråkrati, erfarer Dagbladet.

Innslagspunktet er ennå ikke helt fastlagt, ifølge Dagbladets kilder. Bidrag fra staten vil uansett komme rett til strømselskapene og trekkes fra før din strømregning kommer i posten.

Prislappen på krisetiltaket er i milliardklassen, og ordningen skal i første omgang vare ut mars 2022.

Lærer av bommert

Siste finpuss av krisepakka ligger nå i Finansdepartementet, og det kan komme endringer i siste liten, presiserer flere Dagbladet snakker med.

Planen er å presentere pakka så raskt som mulig, trolig i morgen, da stortingsgruppene i Ap og Sp er utålmodige overfor egen regjering, ifølge Dagbladets opplysninger.

Første åpning var onsdag denne uka, da regjeringen lanserte en økning i bostøtta.

Dagbladet er også kjent med at regjeringen i innspurten vurderer å legge til et tak på støtten for å unngå at de som bruker mest strøm får en uforholdsmessig stor statlig støtte.

Regjeringen reduserte el-avgiften tidligere i år, og er blitt møtt med kritikk for at denne lettelsen havner i lommene til de som bruker mest strøm, antageligvis også de som har mest penger fra før. Denne kritikken håper regjeringen å unngå nå, men enkelte peker på at det kan være for lite tid til å legge inn et tak i ordningen nå. Det viktigste er å hjelpe de som sliter, understreker én kilde. Et tak kan også bidra til å gjøre effektueringen langt mer omfattende, sier andre.

Haster

MDG etterlyser nettopp et slikt riking-tak på støtteordningen regjeringen kommer med:

- Dersom Dagbladets opplysninger stemmer, så er det regjeringen nå planlegger å legge frem en gavepakke til de med varmekabler i oppkjørselen og boblebad på hytta, altså de aller rikeste i Norge. Det er også et elendig forslag for miljøet, fordi det i praksis premierer de som sløser mest med strømmen, sier Rasmus Hansson i MDG til Dagbladet.

Flere Dagbladet snakker med i regjeringspartiene understreker at det haster å få krisepakka kommunisert ut til folk.

Dermed er det ventet at regjeringen kaller inn til pressekonferanse så snart økonomene i Finansdepartementet har gjort sitt.

Kritikk

Blant opposisjonen på Stortinget er det flere som ber regjeringen snu, og revurdere kontantutbetalinger til alle husstander, eller andre ordninger.

Dagbladet blir fortalt at regjeringen ønsker å få ordningen ut så raskt som mulig, men det kan holde hardt å bistå folk før jul. Dét er Rødt kritisk til.

- Forutsatt at lekkasjene stemmer, er det største problemet med regjeringens modell at folk ikke får hjelp til å betale strømregningene før jul. Det regjeringen lanserer er verken et strakstiltak eller et langsiktig tiltak. Rødt har stor forståelse for at regjeringen vil sette et tak for de rikeste, men vi kan ikke fatte og begripe hvorfor de er så redde for at folk med vanlig eller lav inntekt skal få penger rett i lommen, sier Sofie Marhaug (R) til Dagbladet.

Nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn, frykter at regjeringens krisepakke vil gi mest til de som bruker mest strøm:

- Det vil være veldig liten grunn til å spare på strømmen. Det er problematisk å sette en fastpris på strømmen. Det virker lite målrettet, og ikke minst vil det bli veldig dyrt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer