Kabelbruddet på Svalbard:

Vurdert på nytt: - Framstår veikt

Forsker ved Sjøkrigsskolen mener håndteringen av fiberbruddet på Svalbard framstår veik, og anser henleggelsen som politisk motivert. Det avvises på det sterkeste av politiet, som ikke ser noen kobling med den antatte sabotasjen i Østersjøen.

LONGYEARBYEN: Den ene fiberkabelen som utgjør hovedforbindelsen mellom Svalbard og fastlandet var ute av funksjon fra 7. januar. Politiets etterforskning ble henlagt på grunn av mangel på bevis. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
LONGYEARBYEN: Den ene fiberkabelen som utgjør hovedforbindelsen mellom Svalbard og fastlandet var ute av funksjon fra 7. januar. Politiets etterforskning ble henlagt på grunn av mangel på bevis. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Spørsmålet om hva som skjedde i januar, da det ble oppdaget feil på en av fiberkablene mellom Svalbard og fastlandet, står fortsatt ubesvart.

Saken ble henlagt av politiet i mars, på grunn av mangel på bevis.

- Når man velger å henlegge en slik sak, er det en politisk beslutning, sier forsker og lærer ved Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen, til Dagbladet.

Etter den mistenkte sabotasjen på gassrørledningene i Østersjøen, meldes det om diskusjoner i Nato, blant annet om hvordan alliansen kan avskrekke nye angrep mot operativ infrastruktur.

Forskeren mener etterforskningen av fiberbruddet må gjenopptas.

- Vi vet hvem som gjorde det. Da framstår dette litt veikt. Russerne tester oss ut - det er egentlig ganske dramatisk, sier han.

Mennesker sto trolig bak

Politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt svarer tydelig når han blir forelagt forskerens påstand om politisk involvering i saken.

- Det kan jeg avvise på det sterkeste. Det er ingen politikere som har innflytelse på beslutninger som fattes av påtalemyndigheten, sier han.

Flere fartøyer passerte gjennom området der internettkablene ligger, før forbindelsen ble brutt 7. januar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer