Kabelbruddet på Svalbard:

Vurdert på nytt: - Framstår veikt

Forsker ved Sjøkrigsskolen mener håndteringen av fiberbruddet på Svalbard framstår veik, og anser henleggelsen som politisk motivert. Det avvises på det sterkeste av politiet, som ikke ser noen kobling med den antatte sabotasjen i Østersjøen.

LONGYEARBYEN: Den ene fiberkabelen som utgjør hovedforbindelsen mellom Svalbard og fastlandet var ute av funksjon fra 7. januar. Politiets etterforskning ble henlagt på grunn av mangel på bevis. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB
LONGYEARBYEN: Den ene fiberkabelen som utgjør hovedforbindelsen mellom Svalbard og fastlandet var ute av funksjon fra 7. januar. Politiets etterforskning ble henlagt på grunn av mangel på bevis. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Spørsmålet om hva som skjedde i januar, da det ble oppdaget feil på en av fiberkablene mellom Svalbard og fastlandet, står fortsatt ubesvart.

Saken ble henlagt av politiet i mars, på grunn av mangel på bevis.

- Når man velger å henlegge en slik sak, er det en politisk beslutning, sier forsker og lærer ved Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen, til Dagbladet.

Etter den mistenkte sabotasjen på gassrørledningene i Østersjøen, meldes det om diskusjoner i Nato, blant annet om hvordan alliansen kan avskrekke nye angrep mot operativ infrastruktur.

Forskeren mener etterforskningen av fiberbruddet må gjenopptas.

- Vi vet hvem som gjorde det. Da framstår dette litt veikt. Russerne tester oss ut - det er egentlig ganske dramatisk, sier han.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Mennesker sto trolig bak

Politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt svarer tydelig når han blir forelagt forskerens påstand om politisk involvering i saken.

- Det kan jeg avvise på det sterkeste. Det er ingen politikere som har innflytelse på beslutninger som fattes av påtalemyndigheten, sier han.

Flere fartøyer passerte gjennom området der internettkablene ligger, før forbindelsen ble brutt 7. januar.

Særlig oppmerksomhet ble rettet mot den russiske tråleren «Melkart 5», som passerte fram og tilbake mer enn 30 ganger på to døgn.

Det er denne Ulriksen mener bør etterforskes nærmere.

Eierselskapet til tråleren har uttalt til Bergens Tidende at de ikke hadde noe å gjøre med at kabelen mistet forbindelsen.

Politiadvokaten har tidligere opplyst at funn gjort ved undersøkelser med en fjernstyrt undervannsfarkost peker i retning av at mennesker sto bak bruddet, og at spor på havbunnen kunne tyde på at en tråldør har vært i området over kabelen.

Det er likevel ikke påvist noen sammenheng mellom signalutfallet og trålingen - ei heller at det er resultat av en villet handling.

- Vi gjorde ganske omfattende etterforskningsskritt i saken, men måtte konkludere med at det ikke er tilstrekkelig for å forfølge den videre i straffesporet, sier Jørgensen.

Videre undersøkelser må veies opp mot muligheten for en positiv påtaleavgjørelse, som har strenge beviskrav.

Politiadvokaten opplyser at flere personer i et trålmannskap har blitt avhørt, uten at det har brakt dem noe nærmere en oppklaring, men vil ikke gå inn på hvilket mannskap som er avhørt.

Risikobildet vurdert på nytt

Nato har i flere år uttrykt bekymring for russisk aktivitet rundt undersjøiske kabler i Nord-Atlanteren, som leverer internett og andre kommunikasjonsforbindelser til Nord-Amerika og Europa.

- Vi ser nå russisk undervannsaktivitet i nærheten av undersjøiske kabler som jeg tror vi aldri før har sett, sa admiral Andrew Lennon, sjef for Natos ubåtstyrker, til Washington Post i 2017.

- Russland er tydelig interessert i Nato og Nato-lands undersjøiske infrastruktur.

Etter den antatte sabotasjen på to gassrørledninger i Østersjøen, der Russland utpekes som hovedmistenkt, er det foretatt nye vurderinger av fiberkabelen til Svalbard.

Det opplyser sysselmester Lars Fause til Dagbladet.

- Vi har ingen opplysninger som tilsier at det er økt risiko eller sårbarhet rundt den, sier Fause.

- Hvorfor har dere gjort nye vurderinger?

- Det er naturlig etter sabotasjen i Østersjøen. Mange har vært bekymret. Derfor har vi vurdert risikobildet på nytt, og vurderer at det er uforandret.

Politiadvokat Ronny Jørgensen ser ikke at det som har skjedd i Østersjøen har tilført deres sak noe nytt i straffesporet.

- Vi har ingen indikasjoner på at det er sammenheng mellom disse to hendelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer