Wagner-leder: Milliardær avslørt

«Putins kokk», Wagner-leder Jevgenij Prigozjin, håvet inn store summer før Russlands invasjon av Ukraina - til tross for omfattende sanksjoner.

PUTINS KOKK: Wagner-leder Jevgenij Prigozjin håvet inn før Russlands invasjon av Ukraina til tross for store sanksjoner. Foto: AP Photo / Pool / NTB
PUTINS KOKK: Wagner-leder Jevgenij Prigozjin håvet inn før Russlands invasjon av Ukraina til tross for store sanksjoner. Foto: AP Photo / Pool / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olje, gass, diamanter og gull. Det utgjorde stammen i Wagner-leder Jevgenij Prigozjin innbringende forretninger som førte til at han kunne tjene milliardbeløp selv om vesten hadde innført omfattende sanksjoner allerede før Russlands invasjon av Ukraina.

Dette viser undersøkelser som Financial Times har gjort.

Wagner-gruppen er en russisk militærgruppe. De har tidligere blitt beskyldt for å stå bak store menneskerettsbrudd, mord, tortur og voldtekt i alle land de har operert.

Prigozjin har vært sanksjonert av USA siden 2016.

Genererte milliarder

Granskingen viser at den russiske militærlederen trosset sanksjonene med enorme marginer. Han skal ha klart å generere 250 millioner dollar siden 2018. I norske kroner blir det 2,5 milliarder.

I 2018 sanksjonerte USA det russiske kullselskapet - Evro Polies, som amerikanske myndigheter hevder skal være kontrollert av Prigozjin.

Kontoene til selskapet viser at sanksjonene hadde en liten effekt, da de i 2020 hadde en inntjening på 90 millioner dollar, ifølge Financial Times.

Omregnet blir det nesten 900 millioner norske kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer