Patriot Media Group:

Wagner-selskap kuppet: Pekes ut

President Vladimir Putin ble ydmyket av Jevhenij Progozjins opprør. Nå skal Russland visstnok plukke hans imperium fra hverandre - og innsette presidentens angivelige elskerinne i toppjobb.

KAN BLI EIER: Alina Kabajeva pekes ut som ny eier av Wagner-selskapene. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
KAN BLI EIER: Alina Kabajeva pekes ut som ny eier av Wagner-selskapene. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Vis mer
Publisert

I juni sendte leiesoldatgruppa Wagners leder, Jevgenij Prigozjin, sine menn mot Moskva og Russlands forsvarsledelse. Den russiske hovedstaden forberedte seg på et mulig angrep fra den private hæren.

I siste liten snudde Prigozjin, etter å ha blitt lovet at han og hans soldater skulle unngå straffeforfølgelse. Nå skal han være på et ukjent sted i Belarus.

Etter opprøret plukkes Wagner-lederens gigantiske medieselskap fra hverandre bit for bit, skriver Wall Street Journal (WSJ).

Stengte ned nettsider

Patriot Media Group eier en rekke russiske nyhetsnettsider, samt den såkalte trollfabrikken Internett Research Agency, som er sanksjonert for å ha blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Alle sidene er nå nede. Enkelte russiske medier melder at det er Progozjin selv som har avviklet sidene. Direktør i nyhetssiden Ria Fan, Jevgenij Zubarev, kunngjorde lørdag at siden skulle stenges, uten å gi ytterligere informasjon, ifølge Politico.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin bryter tausheten etter marsjen mot Moskva. Video: AP, Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

WSJ skriver at russiske agenter fra Federal Security Services (FSB) har saumfart kontorene og beslaglagt datamaskiner og servere, og at russiske myndigheter nå forsøker å ta over hele Wagner-imperiet.

Peker ut antatt elskerinne

Avisa skal ha pratet med ansatte og sett tekstmeldinger som bekrefter dette. I meldingene skal det også framkomme at Patroit Media står overfor en ny, potensiell eier - Alina Kabajeva.

«PUTINS ELSKERINNE»: Alina Kabajeva med den russiske presidenten i 2004. Foto: Reuters / Itar-Tass / NTB
«PUTINS ELSKERINNE»: Alina Kabajeva med den russiske presidenten i 2004. Foto: Reuters / Itar-Tass / NTB Vis mer

Den rytmiske gymnasten har tidligere vært mest kjent for sine mange medaljer, blant annet i OL. Særlig siden krigens start har hun imidlertid fått mest oppmerksomhet for å være Putins angivelige elskerinne - og mor til flere av hans barn.

Ryktene har svirret siden 2008, men har aldri blitt bekreftet fra offisielt hold. Kabajeva selv har holdt en svært lav profil de seineste åra - og det er mistenkt at hun er godt skjult av russiske myndigheter. Hun er av både EU og USA svartelistet for sin angivelige tilknytning til den russiske presidenten.

«Forretningsmonster»

Wagner-selskapene toppes av holdingselskapet Concord. Flere av datterselskapene skal ha blitt ransaket av sikkerhetstjenester som oppgir å ha funnet pistoler, falske pass, detaljerte oversikter over hundrevis av selskaper, samt kontanter og gullbarrer verdt en kvart milliard norske kroner.

«Putin forsøker å ta kontroll over et forretningsmonster han hjalp til med å skape», skriver avisa.

Ikke siden det britiske kongehuset begynte å vikle fra hverandre East India Company i 1858, har verden sett en regjering forsøke å sluke et imperium på størrelsen til Wagner-gruppa, skriver WSJ.

Verken Kreml, Concord eller Patriot Media har besvart avisas henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer