Blue Origin:

Wally (82) skal til verdensrommet

Etter over 60 års ventetid skal Wally Funk (82) endelig få oppfylt drømmen.

TIL VERDENSROMMET: Wally Funk (82) har vært opptatt av verdensrommet hele livet. Nå får hun endelig opplevd drømmen. Foto: Elizabeth Culliford/ Reuters / NTB
TIL VERDENSROMMET: Wally Funk (82) har vært opptatt av verdensrommet hele livet. Nå får hun endelig opplevd drømmen. Foto: Elizabeth Culliford/ Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I seks tiår har 82 år gamle Wally Funk gjort det hun kan for å komme seg ut i verdensrommet.

Nå skal hun få oppfylt drømmen, etter at Amazon-gründer Jeff Bezos har invitert henne som æresgjest på en reise med romfartsselskapet Blue Origin seinere i måneden.

ARRANGERER TUREN: Det er Amazon-gründer Jeff Bezos som arrangerer turen. Foto: Mandel Ngnan / AFP / NTB)
ARRANGERER TUREN: Det er Amazon-gründer Jeff Bezos som arrangerer turen. Foto: Mandel Ngnan / AFP / NTB) Vis mer

På turen vil Bezos selv, broren hans Mark, og en anonym person også delta. Sistnevnte har betalt 28 millioner dollar under en auksjon for et sete.

Det skriver BBC.

VELLYKKET LANDING: En rakett fra det private romfartsselskapet Blue Origin har gjennomført sin tredje vellykkede vertikale landing. Video: NTB Reuters Vis mer

Overrasket

Under turen er det planlagt å sende passasjerene mer enn 100 kilometer over jordoverflaten, slik at de kan oppleve vektløshet.

Passasjerene vil deretter returnere til jorda i en kapsel som er festet i en fallskjerm. Returen er ventet å vare i rundt ti minutter.

I et to minutter langt klipp, som Bezos har delt på Instagram, forteller 82-åringen at hun ser fram til turen.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle komme meg opp, sier en tydelig glad Funk.

Erfaren pilot

Funk har ifølge BBC ha gjennomført 19 600 timer som pilot, i tillegg til at hun skal lært rundt 3000 personer å fly.

Hun skal også ha brukt 200 000 dollar for en billett til Virgin-gründer Richard Bransons romfartsprogram «Virgin Galactic», et romfartsprogram som nylig fikk tillatelse av det amerikanske Luftfartstilsynet til å ta betalt for sine egne reiser ut i verdensrommet.

- Jeg kan ikke fortelle folk som ser på denne videoen jeg føler meg etter at jeg plukket ut til å reise på denne turen.

Fikk avslag fra NASA

At Funk alltid har drømt om å bli astronaut, er det lite tvil om. Allerede i 1961 ble hun del av treningsprogrammet «Mercury 13», et privatfinansiert program som skulle gi kvinner muligheten til komme ut i verdensrommet.

Funk ble den gang den yngste kvinnen til å gjennomføre programmet, og ble fortalt at hun gjennomført arbeidet enn noen av guttene, skriver CNN.

Likevel ble det aldri noen tur ut i verdensrommet.

- Jeg fikk tak i NASA fire ganger, men ingen ville ha meg. De sa at jeg var ei jente og ikke kunne gjøre det, sier hun til kanalen.

Nå har hun motbevist fordommene.

- Uansett hvem du er, så kan du fortsatt klare det om du vil det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer