WHO med ferieadvarsel

- Innebærer en risiko.

Publisert
Sist oppdatert

Ferien nærmer seg med stormskritt, og selv om de aller fleste nordmenn planlegger å tilbringe de neste ukene i eget land, velger andre å reise utenlands.

Europa-avdelingen i Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer imidlertid nå om å avlyse ferier til utlandet i sommer, eventuelt å utsette den.

Oppfordringen kan bety dårlig nytt for en samlet reiselivsnæring som har ligget med brukket rygg i lang tid. Likevel er WHO krystallklar på at dette ikke er tida for å ta noen sjanser.

- Covid-viruset sprer seg fortsatt over hele den europeiske regionen, og svært smittsomme varianter er i ferd med å bli dominerende virusstammer, advarer WHO, gjengitt av Svenska Dagbladet, som først omtalte saken.

Advarselen kommer i forbindelse med en sommerkampanje, der målet er å gi praktiske råd og retningslinjer for å forhindre nye virusutbrudd.

Tydelig beskjed

Ifølge WHO er coronavaksineringen i Europa «langt fra tilstrekkelig» for å stoppe ny smittebølge, og landene bør dermed beholde coronatiltakene fram til flere er vaksinert.

Under en digital pressekonferanse torsdag formiddag uttalte Catherine Smallwood i WHO Europa blant annet følgende:

- Gjenåpningen kommer til å føre til mer reising, både innenlands og utenlands.

Smallwood forteller at reisingen i fjor gjorde at det ble en økning i smitte en rekke steder.

- Når vi nå i tillegg har en delta-variant som vi ikke kjenner så godt, men som ser til å være mer smittsom, så innebærer det en risiko, sier Smallwood.

Hun har en tydelig oppfordring til den europeiske befolkningen:

- Nå må vi stole på folks normale evne til å ta gode avgjørelser. Nå er vi like avhengige av folks personlige avgjørelser som avgjørelsene fra myndigheter.

- Interesse for utlandet

Tidligere denne uka skrev Børsen at interessen for reiser eksploderte etter regjeringens coronasertifikat-melding.

Onsdag forrige uke kunne Høie nemlig dele nyheten om at et verifiserbart coronasertifikat etter planen vil være klart til innenlands bruk 11. juni.

Dagen etter kunne kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian opplyse til Børsen at antall bestillinger økte markant etter regjeringens pressekonferanse.

- I Norge har vi flest bestillinger til byene Bergen, Stavanger og Trondheim, og når det gjelder utlandet opplever vi en økt interesse for reiser til Spania, Frankrike, Hellas og Kroatia, sa Skari til Børsen.

Utenriksdepartementets råd om å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land gjelder i utgangspunktet til 1. juli. Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller FHIs kriterier for lav smittespredning.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer