Widerøe kutter 4000 avganger årlig i Norge

- Vi er i en fortvilt situasjon.

KJEMPEKUTT: Widerøe kutter 4000 avganger årlig i Norge
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KJEMPEKUTT: Widerøe kutter 4000 avganger årlig i Norge Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det norske flyselskapet Widerøe gjennomfører et omfattende kutt i det de selv beskriver som «helt nødvendig kollektivtransport» i Norge. Hele 4000 årlige avganger skal kuttes, noe som tilsvarer 15 prosent av den kommersielle produksjonen på korbanenettet.

- Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-Norge, sier administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen i en pressemelding.

Selskapet viser til økte avgifter over flere år, en kraftig svekkelse av den norske krona og en generell markedsutvikling i landet, som har ført til «store utfordringer for lønnsomheten på de minste flyene som flyr de korteste rutene i Norge.»

«Widerøe ser seg dessverre nødt til å redusere tilbudet på en rekke kortbaneruter for å tilpasse oss dagens rammebetingelser», skriver selskapet.

- Vi er i en fortvilt situasjon. Vi vet at resultatet av disse kuttene blir en transportstandard i en rekke distriktskommuner som ikke er i nærheten av å dekke reisebehovet. Likevel har vi ingen valg. Vi har hatt dialog med Samferdselsdepartementet og vår anbefaling er at flere av disse ruteområdene tas inn som anbud, fortsetter Nilsen.

Endringene trer i kraft 4. mai i år. Selskapet opplyser selv at Evenes blir spesielt hardt rammet av kuttene. Der legger Widerøe ned rutene til Bodø og Andenes. I tillegg blir flere avganger fra Tromsø, Bodø og Florø lagt ned og direkteruter fra Oslo lagt ned i deler av året.

Disse rutene blir rammet:

* Bodø - Evenes: legges ned.
* Andenes - Evenes: legges ned. Andenes - Bodø flys direkte og via Stokmarknes. Antall avganger Bodø - Andenes blir likt som i dag.
* Bodø - Svolvær: Avgang fra Bodø 06:50 legges ned mandag og tirsdag.
* Svolvær - Bodø: Avgang fra Svolvær 07:30 legges ned mandag og tirsdag.
* Bodø - Mo i Rana: avgang fra Bodø 06:25 legges ned torsdag-fredag.
* Mo i Rana-Bodø: avgang fra Mo i Rana 07:15 legges ned torsdag fredag.
* Florø - Oslo: Avgang fra Florø 09:25 legges ned torsdag og fredag.
* Bergen - Florø: Avgang 22:00 legges ned onsdag, torsdag og fredag.
* Florø - Bergen: Avgang 06:30 legges ned torsdag og fredag.
* Tromsø - Vadsø: Avgang 10:25 fra Tromsø legges ned søndag.
* Vadsø - Tromsø: Avgang 11:55 fra Vadsø legges ned søndag.
* Tromsø - Alta: Avgang fra Tromsø 08:20 legges ned alle ukedager.
* Alta - Tromsø: avgang fra Alta 09:15 legges ned alle ukedager.
* Oslo - Hovden: Avgang fra Oslo 08:00 legges ned alle ukedager fra 1.april.
* Hovden - Oslo: Avgang fra Ørsta/Volda 09:25 legges ned alle ukedager fra 1. april.
* Tromsø - Hammerfest: Avgang fra Tromsø 16:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.
* Hammerfest - Tromsø: Avgang fra Hammerfest 17:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.
* Direkteruten Oslo – Sandnessjøen legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.
* Direkteruta Oslo - Brønnøysund legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.
* Direkteruta Oslo - Mo i Rana legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.
* Direkteruta Oslo - Svolvær legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.
* Direkteruta Oslo - Leknes legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.
* Direkteruta Oslo - Namsos legges ned i oktober, november, desember og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Kilde: Widerøe

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer