Witzøe-refs: - Syk ting å si

Etter Børsens intervju med Gustav Witzøe synes Rødt-leder Marie Sneve Martinussen at rikinger syter for mye. - Gjør seg selv til et offer.

RASER: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Gustav Witzøes kritikk av Norges skattepolitikk. Foto: Javad Parsa / NTB
RASER: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Gustav Witzøes kritikk av Norges skattepolitikk. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Søndag publiserte Børsen et eksklusivt intervju med Salmar-rikingen Gustav Witzøe, der han gikk sterkt ut mot regjeringen og skattepolitikken.

Witzøe mente nemlig at regjeringen satte havnæring i fare da den innførte grunnrenteskatten, eller «lakseskatten». Dette «skattesjokket» jager rikinger ut av landet, hevder han.

Det får Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til å se rødt.

- Gjør seg selv til offer

- Det er provoserende at en så privilegert mann presterer å syte, samtidig som at tusenvis av nordmenn må stå i matkø for å overleve. Det er de som kjøper laksen det er synd på, sier Sneve Martinussen i et intervju med Børsen.

Witzøe hevdet nemlig at grunnrenteskatten setter bedrifter som Salmar i en konkurransemessig urettferdig dårlig posisjon. Sneve Martinussen mener dette ikke er sant.

- Salmar tjente 1,9 milliarder kroner i første kvartal. Det er nok mange små bedriftseiere som skulle ønske de hadde like tall å peke på. Dette høres ikke ut som en knallhard konkurranse, sier hun, og legger til:

- Det er nesten sjarmerende hvordan folk som tjener enormt mye penger alltid klarer å gjøre seg selv til et offer i enhver situasjon.

Rødt-lederen mener nemlig det ikke er så synd på rikinger som Witzøe hevder.

- Han er, som mange andre rike nordmenn, veldig opptatt av formuesskatten. Men vi har ikke arveskatt, og det tjener han godt på.

- Det er et problem at rikdom er samlet på så få hender som i dag. Det er mange tusen hender som bidrar i næringen, men store deler av fortjenesten havner i hendene til Witzøes barn, hevder Sneve Martinussen.

Administrerende direktør for Sjømatbedriftene og tidligere Frp-statsråd Robert Eriksson kaller regjeringens lakseskatt-forslag en «svart dag» for norsk sjømatnæring. Jonas Gahr Støre reagerer på uttalelsen. Reporter: Guro Havre Bjørnstad. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet Vis mer

- Drøyt

Hun provoseres derfor av at Witzøe senior ba om at Norge måtte heie mer på rikinger som han, istedenfor å «jage de ut av landet».

- Vi heier altfor mye. Vi burde heie mer på de som faktisk skaper verdiene i samfunnet. Grunnen til at rike mennesker betaler så mye i skatt er fordi de sitter med så store verdier som mennesker har skapt. Det er en myte at det er milliardærer som skaper arbeidsplassene. Det er arbeidsfolkene som skaper milliardærene, sier hun.

I Witzøes intervju med Børsen formodet han også til en skuffelse over det han opplever som en dissonans mellom nasjonaldagens feiring og en såkalt fullstendig neglisjering av den norske verdiskapningen.

- Det er en ganske drøy ting å dra inn 17. mai i det hele. Det høres ut som at han tror den norske nasjonalfølelsen handler om å heie på han og andre rike nordmenn. Det er ikke virkelighetsnært. Vi går i tog for å feire fellesskapet og demokratiet, sier Sneve Martinussen.

- Her høres det ut som at han trenger en historieleksjon, legger hun til.

- Må være lettskremt

- Hva tenker du om at han siktet til at Norges skattepolitikk er like ekstrem som Trump sin, bare på andre yttersiden?

- Det er en syk ting å si. Å blande Trump inn i det her vitner om manglende samfunnsforståelse, sier Sneve Martinussen.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

At Witzøe skremmes av regjeringens politikk synes hun derfor er overdrevet.

- Han må være lettskremt. Vi har i åtte år med en borgerlig regjering som har kuttet skattene til det rekordlavt nivå. Foreløpig er det Støre har gjort bare å ta igjen en del av de borgerlige skattekuttene. Det er ikke veldig radikalt, sier hun.

Derfor har Sneve Martinussen et litt annet råd til Støre enn det Witzøe kunne komme med:

- Vern de virkelige verdiskaperne i Norge, og tett skattehullene så rikinger ikke kan flytte ut, uten å betale «exit-skatt».

Gustav Witzøe har ikke besvart Børsens henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer