Putins gass-krig:

- «Worst case»-scenario

Russland mener Vestens sanksjoner er årsaken til at Europas hovedpulsåre for gass nå er stengt. Putin har benyttet gass som våpen før, og en mulig energikrise står på trappene, sier ekspert.

KAN BLI HARD VINTER: Kraftpriser og strømpriser henger sammen, og stengingen av gassrørledningen Nord Stream 1 kan få konsekvenser også i Norge. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB
KAN BLI HARD VINTER: Kraftpriser og strømpriser henger sammen, og stengingen av gassrørledningen Nord Stream 1 kan få konsekvenser også i Norge. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er egentlig «worst case»-scenario, sier Ingerid Maria Opdahl til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, og har blant annet russiske energiselskaper og russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk som kompetansefelt.

At Nord Stream 1 nå er stengt gjør det veldig vanskelig å planlegge for vinteren, sier hun. Det gjør heller ikke saken bedre at rørledningen er stengt på «ubestemt tid».

- Dette er jo det man i Europa har fryktet i flere måneder, og det er en veldig usikker situasjon. For hva betyr det at den er stengt på ubestemt tid? spør Opdahl.

- Om den åpner om noen dager eller uker, på samme nivå som før eller høyere, da er det ikke «worst case» likevel. Men for hver dag den er stengt blir situasjonen vanskeligere og vanskeligere, og dette kan være begynnelsen på en energikrise.

Moskva ga mandag Vesten skylda for at gassrørledningen er stengt, og mener sanksjonene mot Russland har forstyrret vedlikeholdsarbeidet, skriver Reuters.

På spørsmål om gassleveransene vil bli gjenopptatt dersom det lettes på sanksjonene, svarer Putins talsmann Dmitrij Peskov mandag:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer