Putins gass-krig:

- «Worst case»-scenario

Russland mener Vestens sanksjoner er årsaken til at Europas hovedpulsåre for gass nå er stengt. Putin har benyttet gass som våpen før, og en mulig energikrise står på trappene, sier ekspert.

KAN BLI HARD VINTER: Kraftpriser og strømpriser henger sammen, og stengingen av gassrørledningen Nord Stream 1 kan få konsekvenser også i Norge. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB
KAN BLI HARD VINTER: Kraftpriser og strømpriser henger sammen, og stengingen av gassrørledningen Nord Stream 1 kan få konsekvenser også i Norge. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er egentlig «worst case»-scenario, sier Ingerid Maria Opdahl til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, og har blant annet russiske energiselskaper og russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk som kompetansefelt.

At Nord Stream 1 nå er stengt gjør det veldig vanskelig å planlegge for vinteren, sier hun. Det gjør heller ikke saken bedre at rørledningen er stengt på «ubestemt tid».

- Dette er jo det man i Europa har fryktet i flere måneder, og det er en veldig usikker situasjon. For hva betyr det at den er stengt på ubestemt tid? spør Opdahl.

- Om den åpner om noen dager eller uker, på samme nivå som før eller høyere, da er det ikke «worst case» likevel. Men for hver dag den er stengt blir situasjonen vanskeligere og vanskeligere, og dette kan være begynnelsen på en energikrise.

GIR VESTEN SKYLDA: Putins talsperson Dmitrij Peskov ga i klartekst Vestens sanksjoner mot Russland skylda for at gasskranene er stengt. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
GIR VESTEN SKYLDA: Putins talsperson Dmitrij Peskov ga i klartekst Vestens sanksjoner mot Russland skylda for at gasskranene er stengt. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer

Moskva ga mandag Vesten skylda for at gassrørledningen er stengt, og mener sanksjonene mot Russland har forstyrret vedlikeholdsarbeidet, skriver Reuters.

På spørsmål om gassleveransene vil bli gjenopptatt dersom det lettes på sanksjonene, svarer Putins talsmann Dmitrij Peskov mandag:

- Definitivt.

- Politisk beslutning

- Hvilken rolle har Putin og lederne i Moskva i at Nord Stream 1 er stengt? At Vesten blir lidende må jo være akkurat det han ønsker seg?

- Peskovs uttalelse gjør at alt tyder på at dette er en politisk beslutning, sier Opdahl.

Timingen gjør også at gass-stansen kan ses på som et svar på at G7-landene i forrige uke besluttet å innføre et pristak for russisk olje, mener hun.

Russland er heller ikke fremmed for å benytte gass som våpen, og har gjort dette før, blant annet overfor Ukraina, minner Opdahl om.

- POLITISK: Russlands uttalelser mandag gjør at det hersker liten tvil om at stengingen av Nord Stream 1 er en politisk beslutning, mener ekspert. Foto: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP / NTB
- POLITISK: Russlands uttalelser mandag gjør at det hersker liten tvil om at stengingen av Nord Stream 1 er en politisk beslutning, mener ekspert. Foto: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP / NTB Vis mer

Gazprom, som drifter Nord Stream 1, sier det er vedlikehold av turbiner som drifter kompressorstasjoner på rørledningen, som er årsaken til at gassleveransene er strupte. Blant annet har Gazprom offentliggjort bilder av oljelekkasjer i turbinene, forklarer Opdahl.

- Det Gazprom anklager Tyskland for, er å forhindre retur av allerede vedlikeholdte turbiner. Tyskland sier på sin side at alle papirer er i orden.

Siemens, som er produsent av turbinene og står for vedlikeholdet, har uttalt at verken oljelekkasje eller vedlikehold i tilknytning til den, gjør det nødvendig å stenge rørledningen helt, sier Opdahl.

Kan ramme hardt

Hvert år fyller landene som er særlig avhengig av gass opp lagrene til den forestående vinteren, for å ha nok dersom noe uforutsett skulle skje, eller at vinteren blir brutalt kald. EUs mål på 80 prosent fyllingsgrad ble nådd forrige uke, forteller Opdahl.

- Dette vil kunne dekke 25 til 30 prosent av vinterforbruket, og er en viktig «buffer». Men så lenge Nord Stream 1 er stengt, så må man bruke av lagrene allerede før vinteren har begynt.

Dette gjør at særlig gassavhengige Tyskland går en usikker vinter i møte. Det samme gjelder Tsjekkia, Slovakia, Østerrike og Italia.

En gasskrise vil ramme industrien først, i form av rasjoneringer og mulige permitteringer. Vanlige folk vil skjermes så langt det lar seg gjøre. Først etter at man har sett store konsekvenser, vil det eventuelt bli innført strenge restriksjoner for bruk i husholdningene, sier Opdahl.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Også Norge vil merke markedseffektene.

Det kommer blant annet av at strømprisen er styrt av gassprisen, sier Nadia Wiggen, energianalytiker og partner i Pareto Securities. Hun trekker fram at nettopp dette skal diskuteres i EU denne uka:

- EU vil vurdere om de skal gå inn og overstyre, slik at strømprisen blir uavhengig av gassprisene. Men det løser likevel ikke problemet, som er at vi ikke har nok gass eller energi. Vi trenger flere energikilder for å møte etterspørselen som er akkurat nå, sier Wiggen til Børsen.

- Usikkerhet

Hun forklarer at for at Europa skal få kjøpt gass av leverandørene på markedet, må prisene være høye. Det er fordi Europa har få langtidskontrakter og må kjøpe gassen til spotpris. Dermed konkurrerer de med Asia.

- Akkurat nå har Kina fortsatt lavere energietterspørsel fordi de ennå ikke er tilbake til normalen etter pandemien. Det gjør heldigvis at større volumer enn vanlig er tilgjengelig for Europa.

STENGT PÅ UBESTEMT TID: Gassflyten gjennom Nord Stream 1 har vært kraftig redusert de siste månedene. I slutten av forrige uke var ledningen stengt på grunn av vedlikehold, men den skulle etter planen åpnes igjen lørdag. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
STENGT PÅ UBESTEMT TID: Gassflyten gjennom Nord Stream 1 har vært kraftig redusert de siste månedene. I slutten av forrige uke var ledningen stengt på grunn av vedlikehold, men den skulle etter planen åpnes igjen lørdag. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer

Wiggen er samtidig tydelig på at markedet har reagert på en måte som tilsier at dette er mer alvorlig enn om det faktisk bare var snakk om en periode med vedlikehold.

- Dette er også politisk. Det skaper usikkerhet rundt hvorvidt Nord Stream 1 vil bli skrudd på igjen, sier analytikeren, og minner om det som skjedde tidligere i sommer da Gazprom stengte Nord Stream 1 og begrunnet det med vedlikehold.

Norge har viktig rolle

- Hva har dette å si for Norge?

- Regner man all gassimport til Europa som én kilde, er Norge den nest største leverandøren. Dette gjør at Norges rolle nå blir enda viktigere, og gjør det særlig viktig at vi er en stabil og troverdig leverandør som opprettholder produksjonen, svarer Wiggen.

Hun peker samtidig på at Norge har varslet at de skal drive vedlikeholdsarbeid på gassfeltene på Oseberg, Kollnes og Troll.

- Så det totale tilgjengelige volumet vil fortsatt være nede i september med 27 prosent sammenliknet med toppen om sommeren. Men, sammenliknet med Russlands Nord Stream 1-vedlikehold, er Norges vedlikehold varslet. Selv om vedlikeholdet alltids kan strekke ut med et par dager, vil volumet være tilbake til normalen i oktober.

Vil påvirke norske priser

Etter at Gazprom stengte kranene, gikk prisene rett til værs mandag morgen, og steg med over 30 prosent.

- Kraftpriser og strømpris følger hverandre tett for tiden. Det skyldes at gasskraft setter strømprisen på kontinentet. Det påvirker også strømprisen i Sør-Norge, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting.

- Så vidt jeg ser nå er gassprisen opp 25 prosent. Da er vi på 270 euro og vi skal ikke mer enn ei uke tilbake siden gassen var på 320 euro. Men dette vil påvirke prisene her også.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer