Kinas leder

Xis «skjulte motiv»: Knuste gigaplan

Kinas mektige leder Xi Jinping hadde flere motiv for å slå til mot den gigantiske børsnoteringen til milliardær Jack Mas Ant Group.

SLO TIL: Det var ikke bare Jack Mas knallharde kritikk som gjorde at president Xi Jinping slo til mot børsnotering. Det var vel så mye hvem som ville tjene penger på den. Foto: REUTERS / NTB
SLO TIL: Det var ikke bare Jack Mas knallharde kritikk som gjorde at president Xi Jinping slo til mot børsnotering. Det var vel så mye hvem som ville tjene penger på den. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Det skulle bli den største børsnoteringen verden noen gang hadde sett. Ant Group og deres majoritetseier, den smått eksentriske milliardæren Jack Ma, hadde store planer.

I forbindelse med børsnotering ble det framlagt dokumenter som viste at finansteknologikjempen var verdsatt til svimlende 2900 milliard kroner, og skulle etter planen hente inn drøye 320 milliarder i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen.

- Det er første gang en så stor notering - den største i menneskets historie - har funnet sted utenfor New York. Vi turte ikke tenke på det for fem år siden, eller tre år siden. Men et mirakel har skjedd, fortalte Jack Ma selv.

Børsnotering stanset

Men mirakler er ikke noe den ateistiske kinesiske staten setter så stor pris på, så 4. november ble børsnoteringen brått stanset.

Kinesiske myndigheter begrunnet suspensjonen med at det var «store problemer». Dette gjaldt spesielt Ant Groups forretningsmodell. Den går ut på at de innvilger lån til kunder via mobilappen Alipay, uten at de tar kredittrisikoen ved lånene.

Ant Group har lånt ut penger til nesten en halv milliard mennesker, men har ikke måttet forholde seg til de samme reguleringene og kravene som kommersielle banker må.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.