Kinas leder

Xis «skjulte motiv»: Knuste gigaplan

Kinas mektige leder Xi Jinping hadde flere motiv for å slå til mot den gigantiske børsnoteringen til milliardær Jack Mas Ant Group.

SLO TIL: Det var ikke bare Jack Mas knallharde kritikk som gjorde at president Xi Jinping slo til mot børsnotering. Det var vel så mye hvem som ville tjene penger på den. Foto: REUTERS / NTB
SLO TIL: Det var ikke bare Jack Mas knallharde kritikk som gjorde at president Xi Jinping slo til mot børsnotering. Det var vel så mye hvem som ville tjene penger på den. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Det skulle bli den største børsnoteringen verden noen gang hadde sett. Ant Group og deres majoritetseier, den smått eksentriske milliardæren Jack Ma, hadde store planer.

I forbindelse med børsnotering ble det framlagt dokumenter som viste at finansteknologikjempen var verdsatt til svimlende 2900 milliard kroner, og skulle etter planen hente inn drøye 320 milliarder i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen.

- Det er første gang en så stor notering - den største i menneskets historie - har funnet sted utenfor New York. Vi turte ikke tenke på det for fem år siden, eller tre år siden. Men et mirakel har skjedd, fortalte Jack Ma selv.

Børsnotering stanset

Men mirakler er ikke noe den ateistiske kinesiske staten setter så stor pris på, så 4. november ble børsnoteringen brått stanset.

Kinesiske myndigheter begrunnet suspensjonen med at det var «store problemer». Dette gjaldt spesielt Ant Groups forretningsmodell. Den går ut på at de innvilger lån til kunder via mobilappen Alipay, uten at de tar kredittrisikoen ved lånene.

Ant Group har lånt ut penger til nesten en halv milliard mennesker, men har ikke måttet forholde seg til de samme reguleringene og kravene som kommersielle banker må.

Ant Group stiller nemlig bare opp med to prosent av lånebeløpet selv, mens resten kommer fra bankene de samarbeider med, eller blir pakket og solgt som verdipapirer.

Ant Group skal også dagen før børsnoteringen ble stanset ha blitt varslet om at kinesiske myndigheter vil innføre nye regler for fintech-selskaper, som Ant Group er.

Børsen i Shanghai bemerket også da børsnoteringen ble trukket at de nye reguleringene «kan påvirke Ant Groups forretningsmodell og overskuddsmodell betraktelig»

STIDES: Her hilser Jack Ma på Xi Jinping i 2015. Siden den gang har forholdet de to imellom tilsynelatende blitt mye dårligere. Foto: REUTERS / Ted S. Warren / NTB
STIDES: Her hilser Jack Ma på Xi Jinping i 2015. Siden den gang har forholdet de to imellom tilsynelatende blitt mye dårligere. Foto: REUTERS / Ted S. Warren / NTB Vis mer

Upopulære venner

Innledningsvis ble en tale Jack Ma holdt kort tid i forveien tillagt en del vekt. I talen gikk Ma til angrep på det kinesiske banksystemet. Talen skal ha gjort Kinas mektige president Xi Jinping forbannet.

Dette skal uansett ikke ha vært eneste grunn til at de kinesiske myndighetene slo hardt ned på Ma og Ant Group. Det skal også ha handlet om selskapets komplekse eierstruktur, og, minst like viktig, hvem som hadde tjent mest på børsnoteringen.

Her var det blant annet koblinger til politiske familier som representerer en mulig utfordring for president Xi og hans innerste sirkel, kommer det fram i en myndighetsledet etterforskning, skriver Wall Street Journal.

Et av eierselskapene var equityfondet Boyu Capital, som delvis ble grunnlagt av Jiang Zhieng, barnebarn av den tidligere kinesiske lederen Jiang Zemin. Via datterselskap, investeringsselskaper og aksjefond sikret fondet seg eierskap i Ant Group, uten at de sto oppført som selskapets aksjonærer.

Jiang skal ha koblinger til det som omtales som «Shanghai-fraksjonen», som ledes av Li Botan, svigersønnen til Jia Qingling, et tidligere medlem av det øverste sjiktet i kommunistpartiet.

Fester og harem

Li er en del av det som omtales som «kronprinspartiet», en nedsettende samlebetegnelse som viser til barn eller barnebarn av høytstående medlemmer av det kommunistiske partiet.

Li er mest kjent for å ha vært med på å etablere Maotai Club, en privat klubb i nærheten av Bejings forbudte by, der «kronprinspartiet» og deres sosiale krets hygget seg.

President Xi har siden han tok makten blant annet ført en knallhard kamp mot korrupsjon, og har også gått hardt ut mot historier om partimedlemmers overdådige banketter og harem med elskerinner.

Arrangementer som dette som ble avholdt på Maotai Club ble sett på som ekstra skadelige for partiet.

- Dere, dere spiser eller drikker dere i graven, eller så dør dere under dyna, skal Xi ha sagt under et møte med høytstående tjenestemenn.

Xi skal ha hatt svært lunken interesse for å se på en børsnotering som kunne være enormt innbringende for kjente medlemmer av «kronprinspartiet», ettersom det, i Xis øyne, ville øke inntektsgapet og skade hans initiativ for å redusere fattigdom.

Restrukturering

Ant Group skal nå restruktureres som et finansselskap som underlegges de samme kapitalkravene som banker. Disse reglene betyr at de må øke sin egen kapitalbase. Det åpner døra for at store statlige banker eller andre myndighetskontrollerte selskaper kan komme inn på eiersiden, samtidig som eksisterende aksjonærer skvises ut.

Nøkkelaksjonærer, sjefer og direktører i selskapet vil ventelig også måtte gå gjennom en grundig kontroll, der det vil fokuseres på dere kvalifikasjoner og hvor de får pengene fra.

Det vil trolig ta noe tid før restruktureringen av selskapet er gjennomført, ifølge personer med kjennskap til saken. Om børsnoteringen kan komme på sporet igjen etter dette, er uvisst.

Var borte

Når det gjelder Jack Ma selv så forsvant han fra offentligheten etter at børsnoteringen ble resolutt stanset. Siden han er en stor kjendis i Kina, ble det spekulert på om han ble straffet av kinesiske myndigheter.

I midten av januar dukket han opp igjen, da han i en 50 sekunder lang video talte til kinesiske lærere på statlig TV.

Jack Ma er i skrivende stund Kinas nest rikeste mann.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer