Zalandos hemmelige rankingsystem slaktes

Nettbutikken Zalando får så ørene flagrer for å la de ansatte vurdere hverandre i et internt rangeringssystem.

UFINT: Nettgiganten Zalando bruker ufine metoder når ansatte må vurdere hverandre, mener professor som er spesialist i motivasjon på arbeidsplassen. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters
UFINT: Nettgiganten Zalando bruker ufine metoder når ansatte må vurdere hverandre, mener professor som er spesialist i motivasjon på arbeidsplassen. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ansatte ved Zalandos hovedkontor har i undersøkelsen kunnet rangere hverandre som lav-, middels- eller høytpresterende.

- Dette framstår som en ufin metode, sier professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen ved OsloMet, Christina Nerstad til Børsen.

Hun forsker blant annet på hva som motiverer medarbeidere til å gjøre sitt beste.

Stress og press

Zalandos interne verktøy, kalt Zonar, har ifølge et tysk forskningsinstitutt bidratt til å skade arbeidsmiljøet uten at det er noen som helst tegn til å ha bedret produktiviteten.

- Her er det ikke kundene som har evaluert et produkt, men de ansatte som skal evaluere hverandre. Det øker opplevelsen av at du konkurrerer med dine kolleger, noe som kan gi økt prestasjonspress og stress, sier Hans Böckler Foundation som har utført undersøkelsen, ifølge avisa Expressen.

Intern-rankingen går også ut over de ansattes personlige integritet, ifølge undersøkelsen.

Jukser mer

Professor Nerstad vil ikke mene så mye om Zalando-undersøkelsen som sådan, men på generelt grunnlag er hun ytterst kritisk til å la ansatte rangere hverandre på denne måten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.