Zelenskyj-møte: - Overrasker ikke

Onsdag kveld møtte norsk næringslivs elite Ukrainas president. I den norske næringslivsforsamlinga var det bare én kvinne, DNB-sjef Kjerstin Braathen. Gründer Isabelle Ringnes er langt fra overrasket.

MANNSTUNGT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok onsdag kveld på et næringslivsseminar med 14 norske toppledere. Bare én av dem var kvinne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL
MANNSTUNGT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok onsdag kveld på et næringslivsseminar med 14 norske toppledere. Bare én av dem var kvinne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL Vis mer
Publisert

- Denne typen sammensetninger er jeg vant til å se.

Det sier gründer Isabelle Ringnes til Dagbladet Børsen når vi viser henne bilder fra møtet mellom topplederne i norsk næringsliv og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj onsdag kveld.

Møtet ble holdt i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo.

I en pressemelding skrev regjeringen at bakgrunnen for møtet er diskusjoner om hvordan det norske næringslivet kan bidra i gjenoppbygningen av Ukraina.

Men blant de 14 topplederne som var til stede var det bare én kvinne.

- Vanlig syn

- Bildet overrasker meg ikke, for ifølge CORE, senter for likestillingsforskning, er bare 15,5 prosent av toppledere kvinner. Denne typen sammensetninger er jeg vant til å se, sier Ringnes til Dagbladet Børsen.

IKKE OVERRASKET: Isabelle Ringnes mener bildet fra onsdagens middag med Volodymyr Zelenskyjs viser realiteten blant norske toppledere. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Isabelle Ringnes mener bildet fra onsdagens middag med Volodymyr Zelenskyjs viser realiteten blant norske toppledere. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Ifølge regjeringen var topplederne fra disse selskapene til stede: Equinor, Yara, Statkraft, DNB, Aker, Itera, DNV, NFM, Scatec, TietoEvry, Kongsberg, Teledyne, Emergy og Nammo.

I tillegg var lederne fra Næringslivets Hovedorganisasjon og Norsk-ukrainsk handelskammer på plass.

Bilder fra møtet viser de 14 lederne som sitter rundt et møtebord med Zelenskyj, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

DNB-sjef Kjerstin Braathen var tilsynelatende den eneste kvinnen blant disse.

Delte video

Ringnes har ved flere anledninger reagert på en lav kvinnelig representasjon under ulike næringslivsarrangementer.

Hva gjelder kveldens møte tar Ringnes forbehold om at hun ikke umiddelbart kjenner forsamlingen, og derfor vet om det var en spesiell grunn til at akkurat disse menneskene var samlet.

I en video på Zelenskyjs offisielle Telegram-konto er det delt en video fra møtet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøker Norge Vis mer

Der skriver Zelenskyj at han snakket med forsamlingen om rekonstruksjonen av Ukraina etter krigen, og at de diskuterte muligheten for bilateralt samarbeid innen agroindustri og militærteknologi.

- En spesiell takk til norske forsvarsselskaper som produserer våpen som hjelper ukrainere med å beskytte våre liv. Jeg inviterte dem til å legge produksjonen til vårt land. Ukraina er svært interessert i et samarbeid med norske selskaper innen forsvarsindustri.

- Langt fra likestilte

I 2019 ble Norge historiske da vi deltok i FNs generalforsamling i New York. Norge sendte den gang seks kvinner som Norges delegasjon, noe som aldri før hadde skjedd i FN.

- Takk, Norge, for dette veldig spesielle øyeblikket, skrev FN den gangen.

Men til tross for at mange anser Norge som et foregangsland hva gjelder kvinnelig representasjon i høytstående stillinger, er det ikke det hele og fulle bildet.

Ringnes er ikke i tvil om at dette fotografiet viser et speilbilde av sannheten i norsk næringsliv.

- På toppledernivå er vi langt fra likestilte i Norge.