Krigen i Ukraina:

Zelenskyjs leilighet tvangssolgt

Mandag ble ferieleiligheten til ekteparet Zelenskyj på Krim-halvøya tvangssolgt på auksjon for 44,4 millioner rubler. Kvadratmeterprisen i Moss er høyere.

AUKSJON: En 44 år gammel kvinne fra Moskva vant mandagens auksjon og sikret seg dermed ferieleiligheten til ekteparet Volodymyr Zelenskyj og Olena Zelenska på Krim-halvøya. Her et bilde av leilighetskomplekset hvor leiligheten ligger. Foto: Viktor Korotajev / Kommersant / Sipa / NTB
AUKSJON: En 44 år gammel kvinne fra Moskva vant mandagens auksjon og sikret seg dermed ferieleiligheten til ekteparet Volodymyr Zelenskyj og Olena Zelenska på Krim-halvøya. Her et bilde av leilighetskomplekset hvor leiligheten ligger. Foto: Viktor Korotajev / Kommersant / Sipa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De russiske okkupasjonsmyndighetene på Krim-halvøya tok tidligere i år beslag i ferieleiligheten til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans kone Olena Zelenska.

Leiligheten befinner seg i et luksuriøst boligkompleks i byen Jalta, sør på Krim-halvøya.

Mandag ble den 119,5 kvadratmeter store leiligheten solgt på auksjon. Olga Lipovetskaja (44) fra Moskva vant til slutt auksjonen med et bud på 44,4 millioner rubler, i overkant av 5,3 millioner norske kroner, melder blant andre Radio Free Europe.

Zelenskyjs vits ser ut til å gå den danske statsministeren Mette Frederiksen hus forbi. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Moss dyrere enn Jalta

Den 44 år gamle kvinnen fra Moskva måtte ut med 44 351 norske kroner per kvadratmeter.

Det er en forholdsvis høy kvadratmeterpris for Krim å være, som i flere tiår har vært et yndet feriemål for russere.

Sammenliknet med norske kvadratmeterpriser, er det ikke all verdens.

I Oslo må du i snitt punge ut nesten 90 000 kroner per kvadratmeter, ifølge tall fra eiendomsmekleren Krogsveen.

I Drammen er kvadratmeterprisen 48 428 kroner, mens kvadratmeterprisen i Moss er på 45 630 kroner, ifølge tall fra samme meklerhus.

NORDISK RÅD: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg talte under Nordisk råds 75. sesjon i Oslo. Stoltenberg mener at et styrket Nato grunnet krigen i Ukraina er et nederlag for Russland. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Pengene går til krigen

De russiske okkupasjonsmyndighetene på Krim hevder at pengene fra tvangssalget skal gå til Vladimir Putins brutale krigsmaskin i Ukraina.

Det siste året har de lokale myndighetene på øya konfiskert og tvangssolgt en rekke eiendommer som tilhører ukrainske statsborgere og andre som har begått «uvennlige handlinger» mot Russland, ifølge den engelskspråklige ukrainske avisa Kyiv Independent.

På papiret er det Zelenskyjs kone, Olena Zelenska, som eier leiligheten. Hun kjøpte den i 2013, året før Russland okkuperte, og deretter annekterte, Krim-halvøya.

Da var prisen 24,6 millioner rubler, altså rundt 2,9 millioner norske kroner.

ANDRE UKRAINA: Russisk politiker og tidligere kommandør i den russiske hæren, Andrei Gurulyov, sier Finland er i ferd med å bli et «andre Ukraina». Video: X / Rossija 1. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Kan bli museum

Lite er kjent om kjøperen av Zelenskyj-ekteparets leilighet. Den 44 år gamle Olga Lipovetskaja er ikke en kjent person i russisk offentlighet.

Hun skal være entreprenør, og har siden 2010 jobbet i eiendomsbransjen i Moskva, ifølge Radio Free Europe, som har gått gjennom russiske skatteregistre.

Hva Lipovetskaja skal gjøre med leiligheten, er uklart.

Kjøperen av leiligheten skal imidlertid få tilbud om å «etablere et museum for kampen mot nazismen» i leiligheten, uttalte Vladimir Konstantinov, ordstyrer i det såkalte parlamentet på Krim, i september, ifølge Radio Free Europe.

I en årrekke har Russland hevdet, feilaktig, at Ukraina rett og slett har vært gjennomsyret av nazisme, og brukte dette som et av flere påskudd for å gå til fullskala invasjon av Ukraina i februar i fjor.

Zelenskyj er selv jødisk.

NB! For nordmenn er Jalta kanskje først og fremst kjent som møteplassen hvor Storbritannias statsminister Winston Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens leder Josef Stalin avholdt en konferanse mot slutten av andre verdenskrig. Her ble de tre verdenslederne enige om å okkupere hver sin del av Nazi-Tyskland, for deretter å «demilitarisere og denazifisere» landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer