Hovedbilde for spesialen som viser personen(e) saken handler om

Her er Røkkes hotellhjem

Børsen ringte på i industrikongens nye hjem.

12. september meldte Norges industrikonge Kjell Inge Røkke at hans nye hjemsted var Lugano i Sveits. Norsk presse kastet seg på flyet til Milano, og kjørte den drøye timen fra Malpensa flyplass til den sveitsiske byen på andre siden av grensa til Italia.

Hvor Røkke hadde valgt seg ut kåk i den italienskspråklige byen var ukjent. Men etter at pressen hadde lukket notatbøker og skrudd av kameraer dukket det opp en adresse i det norske folkeregisteret:

Resort Collina d'Oro.

Norge på billigsalg

Det eksklusive hotellet ligger på toppen av en lang snirklete vei som manøvrer seg gjennom rikmannsstrøket med samme navn. Langt vekk fra byens buldrende Lamborghini-motorer og klirrende champagneglass har gjestene utsikt over milliardærbyen, 520 meter over havet.

Det er langt fra turistsesong i Lugano, så kanskje det forklarer mangelen på yrende liv. Eller så er gjestene på hotellet like sky som Røkke. Alt tyder i alle fall på at også de andre gjestenes lommebøker er tykke. Å leie en leilighet eller suite her koster mellom 9500 til 15 000 norske kroner natta i lavsesongen.

Omgivelsene er passende for Norges sjuende rikeste mann. 64-åringen er hovedeier og styreleder i oljeimperiet Aker.

Røkke startet karrieren på en fisketråler i hjembyen Molde, før han tok turen over til «uniten» for å drive torskefiske. Her kjøpte han også sin første fiskebåt, og klirrende mynt fant veien til Røkkes lomme.

- Han kom tilbake til Norge i 93/94, da Bank-Norge hadde gått konkurs. Norge var på bunn og ingen hadde penger - alt var billig. Røkke hadde to milliarder kroner og kunne velge og vrake i hva han ville investere i. Først raidet han Aker, så Kværner, forteller Gunnar Stavrum til Børsen.

Kjell Inge Røkke møter pressen under rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen. Ellers er han stort sett utilgjengelig for landets aviser.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nettavisen-redaktøren ga ut boka «Kjell Inge Røkke - en uautorisert biografi» i 2011. I dag er industrikongen verdt 45,3 milliarder kroner ifølge Kapital.

Ingen hjemme

At han tjente sine første milliarder på fiske gjør det kanskje passende at også norsk laks har funnet veien til restauranten på det sveitsiske hotellet. Men denne februardagen er det vinterstengt, og laksen like fraværende som Røkke selv.

Utenfor portene til det gigantiske hotellet, tegnet av den sveitsiske arkitekten Edwin Wipf, møtes man av en haug av ringeklokker. Her er det 46 hotellrom og -suiter, samt tolv møblerte leiligheter som kan leies på månedsbasis.

Børsen dytter inn knappen for Røkkes leilighetsnummer. Den intense ringelyden forsvinner ut i skogen på begge sider - ubesvart.

Annonse

I den glattpolerte hotellobbyen har det tilsynelatende aldri sjekket inn et eneste støvkorn siden virksomheten åpnet i mars 2013. Bygget var opprinnelig et sanatorium som åpnet 100 år tidligere. Allerede i 1922, bare ni år etter den røde snora ble klippet, begynte det å få et dårlig rykte.

Lungelege Hanns Alexander tok over som direktør, men la ikke skjul på sin nazistiske politiske orientering, noe som falt i dårlig jord hos gjester, ansatte, så vel som den lokale befolkningen, skriver hotellet selv på sine nettsider.

Sanatoriet holdt det gående fram til 1969, men ble stengt på grunn av sitt frynsete omdømme, og bygningen sto derfor øde og forlatt på bakketoppen fram til forretningsmannen Silvio Tarchini i 2004 kjøpte hele sulamitten og startet omgjøringen til luksushotell.

Korrupsjonsdom

Også Røkke har hatt utfordringer med omdømmet gjennom sin karriere. Likevel fortsetter han å være en beundret forretningsmann, og ble kåret til årets toppsjef av Dagens Næringslivs lesere i 2005. I 2019 fikk han oljebransjens hederspris.

- Han er en dyktig industrileder som har reddet to norske, viktige industrikonsern med flere titalls tusen ansatte i Norge. Jeg synes han fortjener honnør, og jeg tror nordmenn liker stilen - at han har kommet fra lite og jobbet seg opp. Samtidig er det noen riper i lakken, forklarer Stavrum.

Hei. Jeg heter Anniken og har skrevet denne saken. Har du et tips som kan bli en god historie? Klikk her!

reporter
haug med penger

I 2002 ble det voldsomt mediebråk rundt finansmannen og politikeren Tore Tønne.

Dagbladet kunne avsløre at sistnevnte hadde mottatt et «suksesshonorar» på 1,5 millioner kroner for å ha bistått med rådgiving for Røkke og Aker under gigantoppkjøpet av Kværner. Dette samtidig som han hevet etterlønn fra Staten som avtroppende helseminister.

Økokrim tok ut tiltale mot Tønne for grovt uaktsomt bedrageri. Dagen etter tok han sitt eget liv.

I forbindelse med saken hevdet også tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad at han be truet av Røkke, noe sistnevnte har avvist på det sterkeste.

Med en innbydende innsjø kommer sikkert båtsertifikat godt med i Lugano.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Bare tre år seinere ble Røkke funnet skyldig i korrupsjon, etter å ha kjøpt og betalt et båtsertifikat. Røkke ble sammen med tre andre dømt i saken, inkludert den svenske sensoren som velvillig skal ha latt seg bestikke av finansmannen.

Røkke fikk 120 dagers fengsel, hvorav 30 av dem var ubetinget i Hof kretsfengsel. Han sonet dommen i 2007 og skal ha betalt pizza på sine nye kompiser blant de innsatte da han slapp ut.

Tumulter med torpedo

Det var ikke industrikongens siste gang i en rettssak. I 2019 ble den kjente torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen dømt til ett år og åtte måneder i fengsel for grov utpressing av Røkke. Iversen mente imidlertid finanstoppen skyldte ham penger for oppdrag han hadde gjort for ham.

Annonse

Det inkluderte, ifølge Iversen, blant annet «å fjerne» finansmannen Christer Tromsdal, som fikk ei kule i beinet av ha,. Torpedoen hevdet at Røkke mente Tromsdal kunne sette ham i dårlig lys.

- Det er absurd. Det er forbi absurd, uttalte Røkke i rettssaken.

Det brungrønne gresset strekker seg grådig mot vårsola utenfor hotellet i Lugano, men her er det bare rådyravføring å finne - huskene på lekeplassen er like urørlige som vannet i bassenget. Uteområdet til hotellet er så enormt at Røkke fint kunne gjemt seg bak en busk uten å bli oppdaget på timevis.

Her låser Røkke seg inn når han skal oppholde seg i hotelleiligheten.

En enslig kar svetter bak vinduene på tredemølla i hotellets treningsrom, ellers er ingen i syne.

Børsen spør etter Røkke i resepsjonen, men den unge, uniformskledde herremannen mumler bare noe om at nordmannen «er her innimellom».

Resultatet er likevel det samme - Børsen er like langt unna et intervju som om vi hadde sittet bak pulten i Aller-bygget på Hasle i Oslo. Heller ikke gjennom våre henvendelser til Røkkes pressetalsmann Rolf Nereng får vi svar.

Annonse