Super League:

Taper milliarder

Manchester United er en av fotballklubbene som har tapt mye penger på grunn av coronapandemien. Super League var et forsøk på å tjene dem tilbake. Nå har klubben trukket seg fra turneringen.

MILLARDTAP: Ole Gunnar Solskjærs Manchester United har tapt mye på pandemien. Foto: NTB
MILLARDTAP: Ole Gunnar Solskjærs Manchester United har tapt mye på pandemien. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Det handler kun om penger. Hvis du ser på økonomien til Manchester United, som spiller i Champions League, tjener de mellom 40 og 80 millioner pund (450-900 millioner norske kroner) på et godt år hvis de vinner turneringen.

Det sier Sky Sports News-reporter Kaveh Solhekol til Sky Sports, som mener flere av de største klubbene har blitt økonomisk hardt rammet av coronapandemien.

Nettopp på grunn av det kom også lanseringen av Super League, mener han.

Natt til mandag kom bekreftelsen på at tolv storklubber skal danne en ny Super League «så fort som mulig». Tirsdag kom nyheten om samtlige engelske lag trekker seg fra turneringen. Selv sier Super League at de skal revurdere prosjektet.

Siden forslaget ble offentliggjort er det mange som har uttrykt stor misnøye, og har ment at klubbene kun ble med for å styrke sin økonomiske-posisjon.

BEKLAGER: Liverpool-eier John Henry beklager at klubben ble med i Super League. Video: Liverpool FC. Vis mer

Enorme summer

De tolv klubbene som i utgangspunktet signerte en avtale var Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Arsenal, FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Inter, Milan og Juventus.

Ligaen skulle bestå av 20 lag. 15 av dem skulle være faste.

Allerede fra start ville Super League-klubbene fått 35 milliarder kroner på deling, meldte Sky Sports.

Fordelt på 15 klubber vil det si 2,3 milliarder kroner til hver. Fordelt på de 12 klubbene, som sluttet seg til Super League, ville utbetalingen blitt på 2,9 milliarder kroner.

Til sammenligning får vinneren av Champions League 1,3 milliarder, dermed er summen for å delta i Super League vesentlig høyere.

- Ønsker å redde fotballen

Super League-president Florentino Pérez, på sin side, har sagt at klubbene ønsker å redde fotballen.

DEMONSTRERTE: Det brøt ut i store protester utenfor Chelseas hjemmebane. Video: Twitter/ TheEuropeanLad Vis mer

Men også han brukte pandemien som en forklaring, da han gjestet det spanske TV-programmet «El Chiringuito».

- Fotballen har begynt å miste interesse. TV-tallene er i ferd med å synke. TV-avtalene er i ferd med å bli mindre verdt, og pandemien framskynder dette.

- Hva er det som skaper interesse? At de beste møter de beste. Vi gjør det beste for fotballen.

- Sannheten er at vi ønsker å redde fotballen. Det er derfor vi gjør dette. Det eneste vi har gjort er å offentliggjøre vår plan, og vi ønsker dialog med UEFA og FIFA.

Etter at de engelske lagene trakk seg har Super League sagt at de nå revurderer prosjektet. De mener likevel fortsatt at europeisk fotball ikke fungerer slik den er nå, og at det må endringer til.

- Vårt forslag forsøker å få sporten til å vokse samtidig som den generer inntekter, og gir stabilitet i fotballpyramiden ved å blant annet hjelpe med de økonomiske problemene som pandemien har skapt, sier turneringen i en pressemelding natt til onsdag.

Stor gjeld hos Super League-klubbene

Klubbene som signerte en avtale med Super League har stor gjeld, og inntektene har som nevnt falt etter at pandemien begynte å påvirke fotballen.

Om det nye formatet hadde blitt en realitet ville Super League-klubbene tjent store penger.

Finansiell gjeld, juni 2020:

Tottenham, £591.8m

Manchester United, £452.7m

Juventus, £336.7m

Inter Milan, £278.6m

Barcelona, £274.2m

Real Madrid, £146.8m

Atletico Madrid, £95.9m

AC Milan, £89.7m

Arsenal, £66.3m

Manchester City, £44.8m

Kilde: KPMG Football Benchmark

Hvis de spiller Super League får de en sjekk på 2,9 til 3,4 milliarder norske kroner. Klubbene ville dermed fått tre ganger så mye penger i løpet av en sesong i Super League, som i Champions League, forklarer Kaveh Solhekol.

I tillegg kommer TV-rettighetene, som ville vært verdt rundt 2,3 til 2,9 milliarder norske kroner, noe Super League-klubbene kunne tjent godt på, mener Solhekol.

OPPRØR: Jordan Henderson var blant spillerne som fikk stoppet Super League-planene til de engelske klubbene. Video: Rødt Kort. Vis mer

Men Super League-president Florentino Pérez mener de enorme summene ikke bare ville gagnet storklubbene.

- Disse pengene kommer til å dryppe på alle. Fotballen er som en pyramide. Dersom det kommer mer penger til de på toppen, vil det dryppe mer på dem som er under.

Halvparten av klubbene som i utgangspunktet signerte en avtale med Super League var engelske. Det er nok ingen tilfeldighet. For hvert år går to av de seks største klubbene i England glipp av penger for europaspill.

Årlig inntekt, 2019 og 2020 sammenlignet:

Barcelona: £741.1m - £627.1m

Real Madrid: £667.5m - £606.7m

Manchester United: £627.1m - £509m

Liverpool: £533m - £489.9m

Manchester City: £538.2m - £481.6m

Chelsea: £452.2m - £411.9m

Tottenham: £459.3m - £390.9m

Juventus: £405.2m - £349m

Arsenal: £392.4m - £340.3m

Atletico: £324m - £291m

Inter Milan: £321.3m - £255.6m

AC Milan: £178.5m - £128.5m

Kilde: Deloitte Football Money League

For bare fire engelske lag kan kvalifisere seg til Champions League, der den største inntektskilden ligger. Med dagens Chamipions League- format mister dermed to av disse seks klubbene den viktigste inntektskilden.

I Super League derimot ville alle de seks store vært sikret økonomisk, hver sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer