Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Riksmekleren: - De sitter med nøkkelen
SAS-flyene har stått på bakken i over ei uke. Foto: Annika Byrde / NTB

Riksmekleren: - De sitter med nøkkelen

Riksmekler Mats Ruland er på plass i Stockholm, hvor partene i SAS-streiken møtes onsdag. Meklerne håper partene stiller løsningsorienterte, sier han.

Ruland deltok i flere møter i Stockholm tirsdag, men ønsker ikke å kommentere hvem som deltok på møtene.

– Meklerne er motivert foran morgendagens møter, og vi håper partene stiller løsningsorienterte, skriver Ruland i en tekstmelding til NTB.

– De er de som sitter med nøkkelen til en løsning, legger han til.

Streiken ble et faktum da partene brøt forhandlingene mandag 4. juli. Rundt 900 piloter i Norge, Danmark og Sverige er i streik. Tirsdag ble 161 SAS-flygninger innstilt.

SAS tok mandag initiativ til å gjenoppta forhandlingene, noe pilotforeningene takket ja til.

– Den pågående streiken påvirker tusenvis av våre kunder daglig, og mange ansatte i SAS jobber veldig hardt for å støtte berørte kunder. Det er nødvendig at partene i fellesskap får slutt på situasjonen, skrev SAS i en pressemelding.

– Vi stiller selvsagt. Vi har hele tiden oppfordret SAS til å komme oss i møte og gjenoppta forhandlingene. Pilotforeningene har hele tiden ønsket å finne en løsning. Derfor håper vi nå at SAS kommer med realistiske forslag slik at vi får avsluttet streiken, uttalte Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, til NTB mandag.

I en pressemelding tirsdag kveld understreket de Parat-organiserte pilotene i SAS at mener flyselskapet skaper et bilde av at pilotene er årsaken til de økonomiske problemene i selskapet.

– Problemene ligger helt andre steder, sier Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene, i en pressemelding tirsdag.

Han viser til at SAS ifølge sin egen børsmelding bruker 75 svenske øre på å produsere det som kalles 1 en setekilometer – kostnaden for å fly ett passasjersete 1 kilometer – i perioden februar-april i år. Tilsvarende tall for Norwegian er 55 norske øre. De to valutaene ligger nå ganske likt.

– Uansett om dette er to ulike flyselskap, med ulik forretningsstrategi, er kostnadene til SAS høyere enn Norwegian og andre flyselskaper vi kan sammenligne oss med, sier Skogvang.

(NTB)

NRK: Kraftkommuner blir trukket mindre

vannkraftkommuner skulle få 3 milliarder mindre i rammetilskudd. Nå skal kommunene trekkes mindre på grunn av lavere strømpriser.

Det skriver NRK.

- Dette er svært gledelig for både folk, bedrifter og mange kommuner i Norge, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til NRK.
(NTB)

Sterkt resultat for Yara
Foto: Torstein Bøe / NTB

Sterkt resultat for Yara

Resultat for fjerde kvartal var 1067 millioner, sammenlignet med 765 millioner ett år tidligere.

Det melder selskapet i en børsmelding.

- Yara har levert solide resultater i et år preget av krig og marketsvolatilitet. Jeg vil takke hele organisasjonen for det harde arbeidet de har lagt i å navigere en utfordrende markedssituasjon og å fortsette å tilby livsviktige produkter til samfunnet, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara, i meldingen.

I tredje kvartal hadde kunstgjødselprodusenten et resultat på 1001 millioner dollar, sammenlignet med 765 millioner dollar året før.

I andre kvartal var resultatet før skatt på 921 millioner dollar, mot 706 millioner dollar året før. Det var likevel lavere enn ventet fra analytikere på forhånd.

Børsen oppdaterer saken

Rekord for Aker Solutions
Foto: Lise Åserud / NTB

Rekord for Aker Solutions

Oljeserviceselskapet Aker Solutions hadde en omsetning på 12,5 milliarder kroner i fjerde kvartal. Det er en økning fra 8,7 milliarder i samme periode året før.

Selskapet opplyser at de hadde den største ordreinngangen noensinne i fjor.

- Dette ga rekordhøy ordrereserve, som sikrer et godt aktivitetsnivå og muligheter for å levere sunne marginer i flere år fremover, heter det i børsmeldingen fra selskapet onsdag morgen.

Styret foreslår et utbytte på 1 krone per aksje for 2022.

Driftsresultatet endte på 640 millioner kroner, mer enn en dobling fra året og før. Selskapet sitter igjen med 435 millioner kroner på bunnlinjen. Omsetningen i fjerde kvartal økte til 12,5 milliarder kroner fra 8,7 milliarder kroner et år tidligere.

- 2022 var vellykket for Aker Solutions på mange områder. Vi leverte betydelig omsetningsvekst, økt lønnsomhet og har rekordhøy ordreinngang, sier Kjetel Digre, administrerende direktør i Aker Solutions.

Aker Solutions forventer at inntektene vil øke med rundt 15 prosent i 2023 fra 2022.

(©NTB)

Resultatsmell for XXL
Foto: Terje Pedersen / NTB

Resultatsmell for XXL

Sportskjeden XXL har ikke kunnet komme med mange gode nyheter resultatmessig de siste årene. Det gjelder også for fjerde kvartal 2022.

Onsdag kommer det fram at de tapte 236 millioner på driften i siste del av året. De hadde et underskudd før skatt på 488 millioner kroner.

Det melder selskapet selv i en børsmelding.

- Detalhandelmarkedet er fortsatt tøft, og sport er ikke et unntak. Mange kunder har mindre penger til å bruke på sports- og friluftsutstyr, fordi prisene på alt annet stiger. Som vi også rapporterte før jul, har dette ført til svakere resultat i fjerde kvartal, sier konsernsjef Stein Eriksen i meldingen.

Børsen oppdaterer saken

Equinor har aldri tjent mer
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Equinor har aldri tjent mer

Onsdag legger Equinor fram sin rapport for fjerde kvartal 2022.

Der kommer det fram at selskapet leverer tidenes største norske årsresultat, med justert resultat på 15,1 milliarder dollar i fjerde kvartal. Årsresultatet endte med rekordhøye 74,94 milliarder dollar, opp fra 33,5 milliarder dollar i 2021.

Det melder selskapet selv i en børsmelding.

- Equinor er unikt posisjonert for å levere energi og bidra til avkarbonisering, og samtidig oppnå en høy avkastning. Sterk inntjening og kontantstrøm muliggjør fortsatt konkurransedyktig kapitaldistribusjon og investeringer i robuste prosjekter med høy verdiskaping innen olje- og gass, fornybar energi og lavkarbonløsninger, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor i meldingen.

På grunn av det gode resultatet vil selskapet dele ut 17 milliarder dollar til eierne i 2023.

I tredje kvartal i 2022 tjente Equinor 249 milliarder - et rekordhøyt tall. Det forklares med høye olje- og gasspriser.

Justert driftsresultat før skatt i tredje kvartal var på 24,3 milliarder dollar (249 milliarder kronere), som var opp fra 9,77 milliarder dollar i samme kvartal året før.

Dermed ser 2022 slik ut for olje- og gass-selskapet:

1. kvartal: 18 milliarder dollar
2. kvartal: 17,6 milliarder dollar
3. kvartal: 24,3 milliarder dollar

Fant flere brudd hos Michelin-restaurant
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Fant flere brudd hos Michelin-restaurant

Arbeidstilsynet har varslet at de kommer til å gi restauranten Under fire pålegg om å rydde opp, etter at det ble påvist en rekke brudd på arbeidsmiljøloven.

Totalt ble det påvist ni brudd på arbeidsmiljøloven, samt tre brudd på forskrifter, viser en tilsynsrapport som Fædrelandsvennen har fått innsyn i.

- Det aller meste er små formaliteter, som vi har etterlevd og løst på vår måte, men som Arbeidstilsynet vil ha på sin måte, sier daglig leder og eier Stig Ubostad ved restauranten i Lindesnes.

Arbeidstilsynet har nå varslet at de kommer til å gi restauranten fire pålegg om å rydde opp.

Rapporten peker blant annet på manglende innhold i arbeidsavtalene og for lange vakter, skriver avisen.

Under må vise fram en vurdering av arbeidstidsordningen, beskrive eventuelle tiltak, samt hvordan verneombud eller de ansattes representant har medvirket.

- Dette er på plass nå, men vi manglet den skriftlige dokumentasjon i forkant av tilsynet, sier Ubostad.

Restauranten har 28 ansatte.

(NTB)

Reisebyrået Norwegian Sports Travel AS er konkurs
Foto: Peter Byrne / PA Photos

Reisebyrået Norwegian Sports Travel AS er konkurs

Styret i selskapet meldte konkurs sent tirsdag kveld. Det skriver Norwegian Sports Travel AS på sine egne nettsider.

- Selskapets ledelse og styre har i lang tid jobbet med likviditetsproblemene selskapet har hatt siden Covid-19, skriver de i en pressemelding

De som har bestilt og betalt for framtidige turer med selskapet, oppfordres til å kontakte reisegarantifondet for å få videre informasjon.

- Vi ønsker å takke alle våre 13 500 nåværende og tidligere kunder samt våre fantastiske samarbeidspartnere for turene vi har hatt sammen og for alle de fantastiske tilbakemeldingene vi har fått fra dere, skriver selskapet avslutningsvis.

På nettsidene omtaler selskapet seg som Norges største leverandør av fotballreiser til Liverpool FCs hjemmekamper.