Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Ukraina: Rakettangrep mot ukrainsk havn
Havna i Odesa. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB

Ukraina: Rakettangrep mot ukrainsk havn

Russiske raketter traff lørdag en havn i Odesa som er viktig for eksport av korn, ifølge ukrainske myndigheter.

- Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

Ukrainske myndigheter melder om angrepet dagen etter at Ukraina og Russland fredag undertegnet en avtale om eksport av korn.

Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

- Det russiske angrepet er et spytt i ansiktet til FNs generalsekretær Antonio Gueterres og Tyrkias president Recep Erdogan fra Vladimir Putin, som begge har anstrengt seg ekstremt for å oppnå avtalen, sier Oleg Nikolenko.

Han er talsperson for Ukrainas utenriksdepartement.

- Dersom avtalen ikke blir oppfylt, vil Russland bære det fulle ansvaret for å forsterke den globale matkrisen, legger han til.

Lørdag ettermiddag sier Ukrainas infrastruktur-minister at Ukraina fortsetter å forberede korneksport til tross for angrepet. Det melder Reuters.

En talsperson for det sørlige militæret sier også at angrepet ikke forårsaket stor skade på infrastrukturen, men at en pumpestasjon ble ødelagt.

Børsen / (NTB)

Annonse
- Dramatisk
RASER: NHO-topp Ole Erik Almlid. Foto: NTB

- Dramatisk

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid raser mot regjeringens forslag om lakseskatt.

- Det er dramatisk at regjeringen innfører så store skatteendringer. Det norske bedrifter trenger nå, er forutsigbarhet. I stedet innfører regjeringen en omveltning på rundt 33 milliarder kroner som kommer på toppen av allerede høye skatter for næringslivet, sier Almlid i en epost til Børsen.

Han fremholder at nye skatter for å dekke inn offentlige utgifter går ut over investeringsevnen i viktige bransjer for Norge.

- Å øke beskatningen på kraftproduksjonen kan bety mindre fornybarinvesteringer i en tid der vi trenger mye mer. Oppdrettsnæringen har allerede som en viktig distriktsnæring betydelige skatteutgifter. Norske private eiere er grunnstammen i norsk næringsliv – å undergrave dem nå går ut over norske lokalsamfunn og verdiskaping, raser NHO-toppen.

- Verden rundt oss er på vei inn i et økonomisk tilbakeslag, og norsk økonomi er i ferd med å bremse kraftig. Ytterligere skatter og avgifter til private eiere og bedrifter er feil medisin i en tid hvor vi er på vei ut av koronakrise og midt i en tid med krig, økende råvarepriser, ekstreme strømpriser og økte renter, sier Almlid.

Faller som en stein
Mowi-eier John Fredriksen er ifølge Kapitals rikingliste god for 124 milliarder kroner. Foto: Ints Kalninis, Reuters / NTB

Faller som en stein

Milliardær John Fredriksens laksegigant Mowi faller rundt 1,7 milliarder kroner på Oslo Børs, ifølge DN.

Salmar-arving Gustav Witzøe har på sin side fått barbert formuen - i hvert fall på papiret - med 6,7 milliarder kroner, ifølge avisa.

Aksjetapet kommer etter regjeringens nyhet om lakseskatt.

Tidligere i dag skrev E24 at handelen i blant andre Mowi og Lerøy Seafod en periode var stanset.

Nyheten om regjeringens lakseskatt ble presentert en halv time før handelen på Oslo Børs startet.

Mowi - der verdens rikeste nordmann John Fredriksen er største eier - skriver i en børsmelding at regjeringens forslag innebærer en total skattebyrde for lakseoppdrettselskaper på 62 prosent.

Selskapet er i øyeblikket ned 14 prosent på Oslo Børs.

- Det er viktig å være oppmerksom på at regjeringens forslag må vedtas av Stortinget, presiserer Mowi i meldingen.

Oppdrettsgiganten Salmar har et fall på hele 20 prosent etter en halv times handel på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs peker ned 3,7 prosent snaut 30 minutter etter åpning av handelen i dag.

Annonse
EUs utenrikssjef: - Bevisst handling
Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB

EUs utenrikssjef: - Bevisst handling

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier EU ser på lekkasjene på Nord Stream-rørledningene som en «bevisst handling».

- All tilgjengelig informasjon indikerer at disse lekkasjene er et resultat av en bevisst handling, sier Borell ifølge Reuters, og fortsetter:

- Vi vil støtte enhver etterforskning med mål om å få klarhet i hva som skjedde og hvorfor, og vil ta ytterligere steg for å øke sikkerheten i energisektoren.

Etter at det mandag oppsto lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, var det tirsdag flere lands ledere som omtalte skadene som sabotasje.

Lekkasjene har oppstått i internasjonalt farvann utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen.

Regjeringen innfører grunnrenteskatt på havbruk

Regjeringen innfører grunnrenteskatt på havbruk, økt grunnrente på vannkraft og skatt på kraftpris over 70 øre.

Det framkommer på en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum onsdag morgen.

Regjeringen vil hente 33 milliarder i ekstra skatt årlig.

- Vi er i en ekstremt krevende tid, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

- Vi får regninger på flere titalls milliarder som må dekkes inn i neste års budsjett, og vi må dekke dette å andre måter enn å bare dekke inn med å bruke mer oljepenger.

Han påpeker at alternativet ville vært kutt i velferdsstatens kjerneoppgaver.

- Det er ikke aktuelt å øke skattene for vanlige folk, sier Støre.

Dagbladets kilder varslet tirsdag en børssensitiv kjempenyhet under pressekonferansen, som blir avholdt uvanlig tidlig. Tidspunktet skyldes at børsen åpner klokken ni.

Annonse

IMF med "sviende kritikk" av Storbritannia

Det internasjonale pengefondet (IMF) oppfordrer den britiske regjeringen til å «revurdere» planlagte skattekutt, og advarer om at de kan bidra til inflasjon.

IMF sier i en uttalelse at de overvåker utviklingen i Storbritannia nøye, og at de «er i samtaler med myndighetene» etter at finansminister Kwasi Kwarteng forrige uke la fram et budsjettutkast med de største skattekuttene på 50 år og økte låneopptak. Fondet beskriver skattekuttplanene som «ikke målrettede».

Statsminister Liz Truss' ferske regjering har tro på at skattekuttene vil få veksten i gang i Storbritannia. Markedet har reagert med å sende pundkursen rett ned.

– Gitt økt inflasjonspress i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke målrettede skattepakker nå, heter det i uttalelsen.

Financial Times omtaler utsagnet som «sviende kritikk» av regjeringens skattepolitikk. IMF mener også at skattekuttene, som i stor grad vil komme de rike til gode, «trolig vil føre til økt ulikhet».

Storbritannia er inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår. Prisstigningen er skyhøy og ligger på rundt 10 prosent, mens pundet falt til et rekordlavt nivå mot dollaren etter at økonomipakken ble lagt fram fredag.

Sentralbanken Bank of England har sagt at de ikke vil nøle med å innføre tiltak for å få kontroll på prisveksten. Styringsrenta er allerede på 2,25 prosent, det høyeste siden 2008.

Også USAs finansminister Janet Yellen uttrykker stor skepsis til pakken. Hun sier at USA også «følger utviklingen veldig tett». Hun ville ikke gå inn i planens detaljer, men påpekte at både USA og Storbritannia har «betydelige inflasjonsproblemer» og sentralbanker som arbeider med å få svekket den.

(NTB)