Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

FN-sjefen fordømmer russisk angrep
FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Ranu Abhelakh / AFP / NTB

FN-sjefen fordømmer russisk angrep

FNs generalsekretær António Guterres fordømte lørdag det russiske rakettangrepet mot havnen i Odesa.

Det sier Guterres i en uttalelse via sin talsperson Farhan Haq.

Guterres understreker at det er avgjørende at både Russland, Ukraina og Tyrkia holder sin del av kornavtalen som ble undertegnet fredag.

Russiske raketter traff lørdag en viktig havn for eksport av korn i Odesa i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter. Angrepet skjer dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

I avtalen er det slått fast at lasteskip med korn skal få sikker passasje gjennom Svartehavet. Det skal overvåkes og koordineres av en gruppe med base i Istanbul, som har representanter fra både Ukraina, Russland, Tyrkia og FN.

Representanter fra både FN og Tyrkia var til stede da de to landene undertegnet avtalen.

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer også angrepet og betegner det som forkastelig.

(NTB)

Annonse
EUs utenrikssjef: - Bevisst handling
Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB

EUs utenrikssjef: - Bevisst handling

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier EU ser på lekkasjene på Nord Stream-rørledningene som en «bevisst handling».

- All tilgjengelig informasjon indikerer at disse lekkasjene er et resultat av en bevisst handling, sier Borell ifølge Reuters, og fortsetter:

- Vi vil støtte enhver etterforskning med mål om å få klarhet i hva som skjedde og hvorfor, og vil ta ytterligere steg for å øke sikkerheten i energisektoren.

Etter at det mandag oppsto lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, var det tirsdag flere lands ledere som valgte å omtale skadene som sabotasje.

Lekkasjene har oppstått i internasjonalt farvann utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen.

Regjeringen innfører grunnrenteskatt på havbruk

Regjeringen innfører grunnrenteskatt på havbruk, økt grunnrente på vannkraft og skatt på kraftpris over 70 øre.

Det framkommer på en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum onsdag morgen.

Regjeringen vil hente 33 milliarder i ekstra skatt årlig.

- Vi er i en ekstremt krevende tid, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

- Vi får regninger på flere titalls milliarder som må dekkes inn i neste års budsjett, og vi må dekke dette å andre måter enn å bare dekke inn med å bruke mer oljepenger.

Han påpeker at alternativet ville vært kutt i velferdsstatens kjerneoppgaver.

- Det er ikke aktuelt å øke skattene for vanlige folk, sier Støre.

Dagbladets kilder varslet tirsdag en børssensitiv kjempenyhet under pressekonferansen, som blir avholdt uvanlig tidlig. Tidspunktet skyldes at børsen åpner klokken ni.

Annonse

IMF med "sviende kritikk" av Storbritannia

Det internasjonale pengefondet (IMF) oppfordrer den britiske regjeringen til å «revurdere» planlagte skattekutt, og advarer om at de kan bidra til inflasjon.

IMF sier i en uttalelse at de overvåker utviklingen i Storbritannia nøye, og at de «er i samtaler med myndighetene» etter at finansminister Kwasi Kwarteng forrige uke la fram et budsjettutkast med de største skattekuttene på 50 år og økte låneopptak. Fondet beskriver skattekuttplanene som «ikke målrettede».

Statsminister Liz Truss' ferske regjering har tro på at skattekuttene vil få veksten i gang i Storbritannia. Markedet har reagert med å sende pundkursen rett ned.

– Gitt økt inflasjonspress i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke målrettede skattepakker nå, heter det i uttalelsen.

Financial Times omtaler utsagnet som «sviende kritikk» av regjeringens skattepolitikk. IMF mener også at skattekuttene, som i stor grad vil komme de rike til gode, «trolig vil føre til økt ulikhet».

Storbritannia er inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår. Prisstigningen er skyhøy og ligger på rundt 10 prosent, mens pundet falt til et rekordlavt nivå mot dollaren etter at økonomipakken ble lagt fram fredag.

Sentralbanken Bank of England har sagt at de ikke vil nøle med å innføre tiltak for å få kontroll på prisveksten. Styringsrenta er allerede på 2,25 prosent, det høyeste siden 2008.

Også USAs finansminister Janet Yellen uttrykker stor skepsis til pakken. Hun sier at USA også «følger utviklingen veldig tett». Hun ville ikke gå inn i planens detaljer, men påpekte at både USA og Storbritannia har «betydelige inflasjonsproblemer» og sentralbanker som arbeider med å få svekket den.

(NTB)

Gasslekkasjen tilsvarer åtte måneder med CO2 utslipp
Foto: Danske forsvaret / AFP / NTB

Gasslekkasjen tilsvarer åtte måneder med CO2 utslipp

Naturgassen som siver opp gjennom havoverflaten fra Nord Stream vil tilsvare åtte måneder av Danmarks årlige utslipp av CO2, skriver danske TV 2.

Det viser undersøkelser av den internajsonale miljøorganisasjonen Greenpeace.

Offisielle rapporter slår fast at det slippes ut 155 millioner kubikkmeter per rør.

- Dette tilsvarer det vi slipper ut i Danmark på åtte måneder, og det er ganske voldsomt mye. Dette er nok en grunn til at vi må være forsiktige med å satse fremtiden vår på fossilt brensel, sier Mads Flarup Christensen, som er nordisk generalsekretær i Greenpeace.

Forutsatt at metan brytes ned over en periode på 100 år, tilsvarer gasslekkasjen rundt en femtedel av Danmarks årlige CO2-utslipp. Det skriver Politiken.

Annonse

Gassen må flyte fritt

Myndigheter jobber nå hardt for å overvåke gasslekasjen i Østersjøen.

Ifølge Aftonbladet vil ledningene av sikkerhetsmessige årsaker ikke kunne undersøkes før de er helt tømt for gass.

Det kan ta én til to uker.

Den russiske naturgassen strømmer nå fritt gjennom tre store hull i Nord Stream-kablene på bunnen av sjøen.

- Bekymrede myndigheter jobber nå hardt for å undersøke dette og tar nødvendige tiltak for å beskytte Sverige og det svenske folket, sier statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse sent tirsdag kveld.

Men en undersøkelse av tilstanden til rørene kan ta litt tid.