Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

FN-sjefen fordømmer russisk angrep
FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Ranu Abhelakh / AFP / NTB

FN-sjefen fordømmer russisk angrep

FNs generalsekretær António Guterres fordømte lørdag det russiske rakettangrepet mot havnen i Odesa.

Det sier Guterres i en uttalelse via sin talsperson Farhan Haq.

Guterres understreker at det er avgjørende at både Russland, Ukraina og Tyrkia holder sin del av kornavtalen som ble undertegnet fredag.

Russiske raketter traff lørdag en viktig havn for eksport av korn i Odesa i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter. Angrepet skjer dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

I avtalen er det slått fast at lasteskip med korn skal få sikker passasje gjennom Svartehavet. Det skal overvåkes og koordineres av en gruppe med base i Istanbul, som har representanter fra både Ukraina, Russland, Tyrkia og FN.

Representanter fra både FN og Tyrkia var til stede da de to landene undertegnet avtalen.

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer også angrepet og betegner det som forkastelig.

(NTB)

Annonse
SAS-aksjen raser rett ned
Foto: Annika Byrde / NTB

SAS-aksjen raser rett ned

SAS-aksjen kollapser fullstendig og var ned 91 prosent i åpningsminuttene på Stockholms-børsen onsdag. På Oslo Børs ble handelen i aksjen stanset som følge av store utslag. Handelen er nå gjenopptatt, og aksjen er ned rundt 77 prosent i skrivende stund.

Krasjlandingen for aksjen var imidlertid ventet av analytikere etter den oppsiktsvekkende nyheten som kom tirsdag kveld, da SAS orienterte om flyselskapets økonomiske situasjon.

Klokka 18 ble det klart at SAS har lyktes i å hente inn nesten 13 milliarder svenske kroner, og at de har fått nye eiere.

Samtidig kom det fram at selskapet går av børs, og at 250 000 aksjonærer mister alt.

Det nye eierskapet fordeler seg slik:

* Air France-KLM: 19,9 prosent

* Den danske staten: 25,8 prosent

* Investeringsfondet Castlelake: 32 prosent

* Investeringsfondet Lind Invest: 8,6 prosent

De siste 13,6 prosentene vil trolig eies av kreditorer som får omgjort utlånt kapital til aksjer.

Les hele saken

SAS-aksjonærene mister alt: - Oppsiktsvekkende

Må tåle 8 prosent rente: - Ganske dramatisk
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Må tåle 8 prosent rente: - Ganske dramatisk

Nye lånekunder må greie å betale 8 prosent rente på sine lån for å innfri utlånsforskriften. Kundene får mindre i lån enn for bare få måneder siden.

- Det er vanskeligere å få lån nå fordi renta er mye høyere. Når vi skal beregne hvor mye vi kan gi i lån, må vi bruke beregningsmodellene våre på en annen måte, sier konserndirektør Ingjerd Spiten i DNB til NRK.

Utlånsforskriften sier at bankene må teste kundene for å se om de kan tåle en renteoppgang på ytterligere 3 prosentpoeng på sin samlede gjeld. Det betyr over 8 prosent for nye lån.

- Lånemuligheten for en hel familie har falt med rundt 300.000 kroner for en familie som har en samlet inntekt på 1 million kroner, og det er ganske dramatisk når det gjelder hvilken mulighet de har til å finne en egnet bolig, sier direktør Endre Jo Reite i BN Bank.

(NTB)

Annonse
Norsk sjømat slår eksportrekord for tredje år på rad
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Norsk sjømat slår eksportrekord for tredje år på rad

Det ble eksportert norsk sjømat for 42,1 milliarder kroner i tredje kvartal. Nå varsler fiskeriministeren det tredje rekordåret på rad.

Målt i norske kroner var juli, august og september tidenes beste tredje kvartal for norsk sjømateksport.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 124,1 milliarder kroner. Til sammenligning var den totale norske sjømateksporten i hele 2022 på 151,4 milliarder. Det var også rekord, og 25 prosent høyere enn forrige rekord som ble satt i 2021.

- Allerede nå ser vi at 2023 kommer til å bli et nytt rekordår for norsk sjømateksport. Selv om det meste av verdiveksten i tredje kvartal kan forklares gjennom den svake norske kronen, er sjømat fra Norge fortsatt en svært ettertraktet global handelsvare som har en knallsterk posisjon i mange markeder, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en pressemelding fra Norges sjømatråd.

I tredje kvartal ble det eksportert sjømat for 42,1 milliarder kroner. Det er en økning på 3,7 milliarder eller 10 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Hvis vi derimot måler sjømateksporten i euro, som er vår største og viktigste handelsvaluta, var det totalt sett en verdinedgang for den norske sjømateksporten i tredje kvartal. Forklaringen er at den norske kronen har vært betydelig svakere i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor

- Verdimessig går det fortsatt godt for den norske sjømateksporten. Laks, ørret, torsk og sei har lagt bak seg et historisk sterkt tredje kvartal, men det er fortsatt den svake norske kronen som er den viktigste driveren til verdiveksten, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.

(NTB)

Tar Russland-grep
Foto: AP Photo / Sang Tan / File

Tar Russland-grep

For få måneder siden overtok russiske myndigheter kontrollen over bryggeriene til Baltika, som eies av ølgiganten Carlsberg.

I en pressemelding skriver Carlsberg at de har sagt opp lisensavtalene som gjør det mulig for Baltika å produsere, markedsføre og selge Carlsberg-konsernets produkter.

- Vi nekter å la oss tvinge til å inngå en avtale på uakseptable vilkår som rettferdiggjør den ulovlige overtakelsen av vår virksomhet i Russland, skriver de i meldingen.

Det er uklart hva som vil skje videre med selskapets drift i Russland. Carlsberg har varslet at de vil skrive ned verdien av virksomheten deres i landet.

Annonse