Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Sanksjonerer Pelosi
Foto: Richard A. Brooks / AFP

Sanksjonerer Pelosi

Kina innfører sanksjoner mot speaker i representantenes hus, Nancy Pelosi, og hennes nærmeste familie. Det skjer etter hennes mye omtalte reise til Taiwan.

Det melder Bloomberg.

Kina betrakter Taiwan som del av sitt territorium og har lovet å ta øya tilbake, med makt om nødvendig. Som reaksjon på Pelosis besøk lanserte Kina omfattende militærøvelser i farvannene rundt Taiwan.

Ifølge The Washington Post er sanksjonene som nå innføres, uspesifiserte.

I en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet fredag, heter det at at Pelosi hadde sett bort fra Kinas bekymringer og kraftige motstand mot hennes besøk til øya.

Pelosi blir den høyest rangerte amerikanske tjenestepersonen som får straffetiltak mot seg av kineserne.

Annonse

Spår lavkonjunktur i Sverige

Konjunkturinstituttet (KI) spår trangere tider og lavkonjunktur i Sverige neste år.

Svenske husholdninger kommer til å redusere pengebruken i høst og vinter, noe som vil føre til lavkonjunktur neste år, heter det i KIs siste prognose.

- Mangelen på gass i Europa gjør at energiprisene ser ut til å bli rekordhøye i vinter, konstateres det i prognosen.

Konsumprisindeksen med fast rente kommer ifølge instituttet til å nærme seg 10 prosent, og Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) vil trolig bare vokse med 0,5 prosent neste år.

(NTB)

Lånekassen øker fastrentene
Foto: Terje Pedersen/ NTB

Lånekassen øker fastrentene

Fra 1. september stiger fastrentene på studielånet til rundt fire prosent. Det melder Lånekassen i en pressemelding.

- Det at fastrentene våre går ytterligere opp, henger sammen med at markedsrentene har gått opp. Renta i Lånekassen har imidlertid et etterslep, og det forklarer hvorfor fastrentene på studielånet ikke har økt like mye som i markedet ellers den siste tiden, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen i en pressemelding.

Fastrentene vil fra 1. september være 3,88 prosent for tre års binding, opp fra 3,435 prosent. Fem års binding settes opp fra 3,581 prosent til 3,986. Renta for ti års binding går nå opp fra 3,687 prosent til 4,054.

Den flytende renta vil samtidig ligge på 1,972 prosent.

Lånekassens laveste fastrenter var i januar i fjor, hvor eksempelvis fastrenta for tre års binding var nede i 1,48 prosent. Totalt 1.500 kunder valgte å binde renta for ulike perioder på dette tidspunktet.

- Som regel er det behovet for forutsigbare utgifter som er motivet for å binde renten, men slik situasjonen er nå, kan det også ha lønnet seg, sier Bjerke.

- Erfaringsvis er det få kunder som binder. I fjor var det samlet sett 3.800 kunder som bandt studielånsrenten. Hittil i år er det 900 som har bundet renten.

(NTB)

Annonse
Elon Musk selger Tesla-aksjer for 6,9 milliarder dollar
Foto: ODD ANDERSEN/ AFP

Elon Musk selger Tesla-aksjer for 6,9 milliarder dollar

Verdens rikeste person, Elon Musk, har solgt Tesla-aksjer for 6,9 milliarder dollar, omtrent 68 milliarder kroner.

Musk forklarer selv i en tweet at han forbereder seg på å bli tvunget til å kjøpe twitter.

- I den (forhåpentlig usannsynlige) situasjonen at Twitter tvinger avtalen til å fullføres, og enkelte investeringspartnere ikke følger opp, er det viktig å unngå et tvangssalg av Tesla-aksjer, skrev Musk på Twitter tidlig onsdag morgen.

Salget skjer bare fire måneder etter at Musk sa han ikke hadde planer om å selge flere Tesla-aksjer etter at han solgte flere i kjølvannet av hans opprinnelige tilbud på Twitter.

Grunnen til krangelen er at Musk tidlig i juni trakk seg ut av avtalen for å overta sosiale medier-plattformen for 430 milliarder kroner. Partene har i ettertid saksøkt hverandre, og saken kommer for retten i oktober.

Historisk oppgang i leieprisene
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Historisk oppgang i leieprisene

Leieprisene i de fire store byene steg med 2,7 prosent i andre kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 4,2 prosent.

Det framkommer i Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk.

- Det var en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge i andre kvartal 2022. Sterkest vekst hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 5,2 prosent etterfulgt av Oslo med 3,2 prosent og Trondheim med 2,5 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen.

- Etter en kraftig oppgang i leieprisene i første kvartal falt leieprisene i Bergen med 3,1 prosent, sier Lauridsen.

Stavanger/Sandnes og Bergen hadde sterkest leieprisutvikling det siste året med en oppgang på 10,3 og 6,6 prosent. Deretter fulgte Trondheim med en oppgang på 4,7 prosent og Oslo med 3,6 prosent.

Antallet boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av andre kvartal til 2022 er 2191. Av disse er 873 i Oslo, 483 i Bergen, 561 i Trondheim og 274 i Stavanger/Sandnes.

- Vi har aldri tidligere registret et så lavt utbud av boliger til leie på Finn.no. Mens utbudet er noenlunde stabilt i Bergen og Trondheim, har utbudet gått mye ned i Stavanger/Sandnes og Oslo, sier Lauridsen og legger til:

- I Oslo er utbudet på et urovekkende lavt nivå, noe som stemmer godt med de beskrivelse av tilstanden i utleiemarkedet i hovedstaden i august som er kommet frem i mediene.

Annonse

Prisveksten opp nesten 9 prosent i Danmark : - Absurd

Konsumprisindeksen i Danmark har det siste året steget med 8,7 prosent. Det har ikke skjedd siden 1983.

Inflasjonen fortsetter dermed å stige og endte i juli måned på 8,7 prosent, mens den i juni var på 8,2 prosent.

Det er på nivå med den tidligere rekorden, som ble nådd i februar 1983.

Arbejdernes Landsbank sier i en uttalelse at «det er absurd høye prisstigninger», ifølge den danske avisa B.T.

- Det blir beinhardt for de danske husholdningene. En helt vanlig barnefamlie merker det i den grad på pengepungen. De skal ha over 35 000 kroner mer opp av lommen i ekstra utgifter i et årlig forbruk. Det gjør veldig vondt og kan ikke unngå å påvirke forbruket hos mange dansker, heter det i uttalelsen.

Inflasjonen utregnes som et vektet gjennomsnitt av prisstigningene over et år på en rekke varegrupper som dagligvarer, energi, servering og klær.

For tiden er det særlig mat, strøm og drivstoff som trekker prisveksten oppover i Danmark.

(Dagbladet/NTB)