Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Sanksjonerer Pelosi
Foto: Richard A. Brooks / AFP

Sanksjonerer Pelosi

Kina innfører sanksjoner mot speaker i representantenes hus, Nancy Pelosi, og hennes nærmeste familie. Det skjer etter hennes mye omtalte reise til Taiwan.

Det melder Bloomberg.

Kina betrakter Taiwan som del av sitt territorium og har lovet å ta øya tilbake, med makt om nødvendig. Som reaksjon på Pelosis besøk lanserte Kina omfattende militærøvelser i farvannene rundt Taiwan.

Ifølge The Washington Post er sanksjonene som nå innføres, uspesifiserte.

I en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet fredag, heter det at at Pelosi hadde sett bort fra Kinas bekymringer og kraftige motstand mot hennes besøk til øya.

Pelosi blir den høyest rangerte amerikanske tjenestepersonen som får straffetiltak mot seg av kineserne.

Annonse

UD om Mondelez-saken: Selskapenes eget ansvar

Coop Norge har lørdag bedt om et snarlig møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) for avklaringer om Mondelez-saken.

Utenriksdepartementet (UD) har overtatt henvendelsen, opplyser Nærings- og fiskeridirektoratet overfor Børsen.

Det begrunnes med at UD har ansvar for sanksjonsregelverket som følge av Russlands krig mot Ukraina.

- Uavhengig av sanksjonene er det opp til den enkelte bedrift og organisasjon å gjøre egne etiske vurderinger for sin egen drift. Det er virksomhetenes eget ansvar, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ragnhild H. Simenstad, i en uttalelse til Børsen.

Hun opplyser videre at begge departementene er «åpne» for å møte næringslivet til et dialogmøte om temaet.

En rekke selskaper har allerede vendt Freia og morselskapet Mondelez ryggen, etter at sistnevnte ble oppført på Ukrainas svarteliste. Årsaken er at selskapet har produksjon i Russland.

- Vi har behov for råd og avklaringer på hvordan norske myndigheter ønsker at vi og norske forbrukere skal forholde oss til selskaper som er svartelistet av Ukraina. Vi ønsker råd og avklaringer der regjeringen er tydelige på om de stiller seg bak denne svartelista, skriver Coop i en pressemelding.

Annonse
Elkjøp stanser salg av Freia-produkter
Foto: Terje Pedersen / NTB

Elkjøp stanser salg av Freia-produkter

Kjeden Elkjøp fulgte lørdag etter flere andre norske næringsvirksomheter og stoppet salget av Freia-produkter.

- Vi har fulgt situasjonen med Mondelez og Freia-produkter tett de siste dagene, og tok i dag avgjørelsen om å fjerne Freia-produkter fra våre butikker og på elkjop.no. Dette iverksettes umiddelbart og produktene vil senest være fjernet før åpningstid på mandag, sier varekjedens administrerende direktør i Linda Frid Andresen i en kommentar til NTB lørdag.

Andresen mener at jo flere selskaper som nå tar en rask avgjørelse med tanke på boikott, jo sterkere vil signalet som sendes bli, og forhåpentlig fremskynde et grep hos Mondelez.

- Samtidig går tankene våre til de ansatte hos Mondelez, dersom de blir berørt. Vi håper på en rask løsning i denne saken, slik at vi, og andre selskaper, kan ta deres produkter inn i sortimentet igjen, sier Linda Frid Andresen.

(NTB)

Annonse

Norwegian slutter å selge produkter fra Freia inntil videre

Det skriver selskapet i en e-post til Børsen.

- Det å opprettholde produksjon i Russland er uforenelig med våre verdier. Produkter fra Mondelez vil derfor ikke bli solgt ombord på våre fly inntil videre, sier Grete Kruse Roald, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

Annonse