Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Slakter regjeringens strategi - krever ny strømstøtte
Foto: Kjetil Kjær Andersland / Dagbladet

Slakter regjeringens strategi - krever ny strømstøtte

Mandag møtes alle de parlamentariske lederne til et hastemøte med statsminister Jonas Gahr Støre om strømkrisa. Her vil Høyre foreslå ny strømstøtte til bedriftene.

Det fortalte Høyres leder Erna Solberg under besøk hos slaktebedriften Jens Eide i Lillesand. Bakgrunnen var at bedriften fikk en strømregning for juli som var 756 prosent høyere enn vanlig.

- Høyre mener det særlig haster å hjelpe de mest energi-intensive bedriftene. Altså bedrifter som også i en normalsituasjon har strøm som en vesentlig del av sine faste driftskostnader, sier Solberg til Børsen.

Høyre forslo onsdag at strømstøtten til folk skulle økes til 90 prosent av alle kostnader utover 70 øre, allerede fra 1. september.

Nå ber Solberg regjeringen om å komme opp med en ny strategi for å sikre bedriftene.

- Luxembourg har for eksempel etablert en ordning hvor de gir støtte til bedrifter der utgifter til energi normalt utgjør minst tre prosent av driftskostnadene. Så dekker staten en prosentandel av merkostnadene de nå har på grunn av de høye prisene. Nøyaktig hvor grensen bør gå i Norge og hvilken prosentandel er det regjeringen som har best grunnlag for å ta stilling til, sier hun fredag.

Høyre mener at regjeringen ikke skal dekke alt, for at bedriftene fortsatt skal ha incentiv til å spare strøm eller å investere i ENØK-tiltak.

- Denne situasjonen er også en mulighet til å få brettet ut og forsert arbeidet med ENØK i næringslivet. En del av disse tiltakene skal bedriftene selvsagt måtte koste selv, men staten har også en rolle i å stimulere til mer av dette, sier Høyre-lederen.

Annonse

IMF med "sviende kritikk" av Storbritannia

Det internasjonale pengefondet (IMF) oppfordrer den britiske regjeringen til å «revurdere» planlagte skattekutt, og advarer om at de kan bidra til inflasjon.

IMF sier i en uttalelse at de overvåker utviklingen i Storbritannia nøye, og at de «er i samtaler med myndighetene» etter at finansminister Kwasi Kwarteng forrige uke la fram et budsjettutkast med de største skattekuttene på 50 år og økte låneopptak. Fondet beskriver skattekuttplanene som «ikke målrettede».

Statsminister Liz Truss' ferske regjering har tro på at skattekuttene vil få veksten i gang i Storbritannia. Markedet har reagert med å sende pundkursen rett ned.

– Gitt økt inflasjonspress i mange land, inkludert Storbritannia, anbefaler vi ikke store og ikke målrettede skattepakker nå, heter det i uttalelsen.

Financial Times omtaler utsagnet som «sviende kritikk» av regjeringens skattepolitikk. IMF mener også at skattekuttene, som i stor grad vil komme de rike til gode, «trolig vil føre til økt ulikhet».

Storbritannia er inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår. Prisstigningen er skyhøy og ligger på rundt 10 prosent, mens pundet falt til et rekordlavt nivå mot dollaren etter at økonomipakken ble lagt fram fredag.

Sentralbanken Bank of England har sagt at de ikke vil nøle med å innføre tiltak for å få kontroll på prisveksten. Styringsrenta er allerede på 2,25 prosent, det høyeste siden 2008.

Også USAs finansminister Janet Yellen uttrykker stor skepsis til pakken. Hun sier at USA også «følger utviklingen veldig tett». Hun ville ikke gå inn i planens detaljer, men påpekte at både USA og Storbritannia har «betydelige inflasjonsproblemer» og sentralbanker som arbeider med å få svekket den.

(NTB)

Gasslekkasjen tilsvarer åtte måneder med CO2 utslipp
Foto: Danske forsvaret / AFP / NTB

Gasslekkasjen tilsvarer åtte måneder med CO2 utslipp

Naturgassen som siver opp gjennom havoverflaten fra Nord Stream vil tilsvare åtte måneder av Danmarks årlige utslipp av CO2, skriver danske TV 2.

Det viser undersøkelser av den internajsonale miljøorganisasjonen Greenpeace.

Offisielle rapporter slår fast at det slippes ut 155 millioner kubikkmeter per rør.

- Dette tilsvarer det vi slipper ut i Danmark på åtte måneder, og det er ganske voldsomt mye. Dette er nok en grunn til at vi må være forsiktige med å satse fremtiden vår på fossilt brensel, sier Mads Flarup Christensen, som er nordisk generalsekretær i Greenpeace.

Forutsatt at metan brytes ned over en periode på 100 år, tilsvarer gasslekkasjen rundt en femtedel av Danmarks årlige CO2-utslipp. Det skriver Politiken.

Annonse

Gassen må flyte fritt

Myndigheter jobber nå hardt for å overvåke gasslekasjen i Østersjøen.

Ifølge Aftonbladet vil ledningene av sikkerhetsmessige årsaker ikke kunne undersøkes før de er helt tømt for gass.

Det kan ta én til to uker.

Den russiske naturgassen strømmer nå fritt gjennom tre store hull i Nord Stream-kablene på bunnen av sjøen.

- Bekymrede myndigheter jobber nå hardt for å undersøke dette og tar nødvendige tiltak for å beskytte Sverige og det svenske folket, sier statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse sent tirsdag kveld.

Men en undersøkelse av tilstanden til rørene kan ta litt tid.

Skal redegjøre om gasslekkasjen på Stortinget
Foto: REUTERS / NTB

Skal redegjøre om gasslekkasjen på Stortinget

Olje- og energiminister Terje Aasland sier han vil stille i Stortinget på onsdag for å svare på spørsmål knyttet til situasjonen med gassledningen i Østersjøen.

– Vi holder en redegjørelse i den utvidete utenriks og forsvarskommitéen i morgen, sier Aasland til NRK.

Han sier regjeringen tar situasjonen på dypeste alvor og vil jobbe for å sikre norske gass- og oljeinstallasjoner etter lekkasjene, som flere mistenker er sabotasje.

Aasland bekreftet tidligere tirsdag kveld at Norge forsterker beredskapen på norsk sokkel som følge av lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

– Vi har bedt politi, Forsvaret og myndighetene gå gjennom alle tiltak som er relevante nå og sørge for at sikkerheten er optimal. Vi følger dette fortløpende, sier han.

Det var Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, som tirsdag ba om en redegjørelse fra Aasland og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Sveriges statsminister sier at lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen trolig ble forårsaket av en sabotasjehandling.

– Dette dreier seg trolig om sabotasje, sa statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Hvem som kan ha stått bak, ønsker svenske myndigheter ikke å spekulere i.

– Vi utelukker ingen aktører, men vi kommer ikke til å spekulere, sa utenriksminister Ann Linde.

(NTB)

Annonse

Regjeringen har iverksatt forsterket beredskap

Olje- og energiminister Terje Aasland sier han vil stille i Stortinget på onsdag for å svare på spørsmål knyttet til situasjonen med gassledningen i Østersjøen.

– Vi holder en redegjørelse i den utvidete utenriks og forsvarskommitéen i morgen, sier Aasland til NRK.

– Vi har i dag fra regjeringens side iverksatt forsterket beredskap, sier han.

Sveriges statsminister sier at lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen trolig ble forårsaket av en sabotasjehandling, ifølge NTB.

– Dette dreier seg trolig om sabotasje, sa statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Hvem som kan ha stått bak, ønsker svenske myndigheter ikke å spekulere i.

– Vi utelukker ingen aktører, men vi kommer ikke til å spekulere, sa utenriksminister Ann Linde.