Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Regjeringen øker strømstøtten
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regjeringen øker strømstøtten

Regjeringen øker strømstøtten for husstander til 90 prosent fra 1. september. Det sier Jonas Gahr Støre til NRK.

I utgangspunktet skulle støtten gjelde fra 1. oktober, men dette blir nå framskyldet. Dersom strømprisen går over 70 øre, dekkes 90 prosent av det som overstiger.

Det kommer også støtte til næringslivet, uten at Støre vil si konkret hva dette blir. Regjeringen møter som kjent partene i arbeidslivet mandag for å diskutere strømkrisen.

Regjeringen skal også komme med verktøy for å hindre at magasinfyllingen i Norge blir for lav.

- Jeg er veldig glad for at regjeringen lytter til Høyre og øker strømstøtten allerede fra 1. september, men det haster å få på plass en ordning for bedriftene, sier Høyres energipolitiske talsperson, Nikolai Astrup, i en kommentar til Børsen.

Han påpeker at egen strømstøtte for bedriftene kommer altfor seint, og at Høyre foreslo dette i januar, samme budskap som Høyre-leder Erna Solberg kom med fredag.

- Over hele Sør-Norge er det små og mellomstore bedrifter som venter på hjelp, og den hjelpen bør komme så fort som mulig.

Sofie Marhaug i Rødt sier at partiet vil ha en makspris på 35 øre per kWh, og full eksportstopp når fyllingsgraden i magasinene er for lave.

Frp-leder Sylvi Listhaug er overhodet ikke imponert over den nye strømstøtten.

- Regjeringens forslag om å øke strømstøtten med 10 prosent for september er kraftløs symbolpolitikk som ikke vil avhjelpe situasjonen for vanlige folk, skriver hun i en kommentar, og legger til:

- Det er godt mulig Høyre er fornøyd med dette siden de foreslo å gi det samme lommerusket selv nylig, men det er en hån mot folk. Det eneste som virkelig vil avhjelpe situasjonen er Frps forslag om 50 øre makspris på strøm for alle, også bedrifter.

Annonse

Tyskland inngår gassavtale med Emiratene

Tyskland har inngått en avtale med De forente arabiske emirater om levering av flytende gass og diesel.

Statsminister Olaf Scholz var søndag i Abu Dhabi for å sikre avtalen som skal erstatte noe av gassen som landet mangler etter at Russland stengte kranene.

I en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået WAM sier Scholz at han er glad for å ha inngått en avtale om «energisikkerhet» med Emiratene.

Scholz er på rundtur til flere land ved Persiabukta for å sikre nye energiavtaler.

Lørdag møtte han Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Jeddah, og senere søndag skulle han fly videre til Qatar.

(NTB)

Norwegian-selskap under tvangsoppløsning: - En misforståelse
Foto: Heiko Junge / NTB

Norwegian-selskap under tvangsoppløsning: - En misforståelse

Det danske bemanningsselskapet Norwegian Crew Resources Denmark trues av tvangsoppløsning, skriver bransjenettstedet Check-in.dk.

Årsaken er at selskapet, som eies av det norske morselskapet, ikke har levert sitt årsregnskap i tide og dermed bryter med innsendingsplikten.

Norwegian hevder på sin side at det hele bunner i en misforståelse, og at de nå jobber med å sende inn sin rapport.

- På grunn av en misforståelse er årsrapporten for Norwegian Crew Resources Denmark ikke innlevert i tide. Det betyr at danske myndigheter har igangsatt prosessen med å tvangsoppløse selskapet, som er prosedyren i slike situasjoner. Vi er naturligvis fullt i gang med å rydde opp og få styr på tingene igjen og forventer å ha en løsning på plass i løpet av veldig kort tid, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til Check-in.dk.

Annonse
Skrekkfall: Verste børsdag i år
Foto: NTB

Skrekkfall: Verste børsdag i år

Oslo Børs har vært i fritt fall fredag, og ender ned blodrøde 4,04 prosent ved stengetid. Det er årets hittil verste børsdag.

Forrige bunnotering var 24. januar da hovedindeksen på Oslo Børs stengte ned 3,45 prosent.

Oljeprisen er med å trekke børsen kraftig ned fredag. Et fat nordsjøolje blir nå omsatt for om lag 85 dollar.

Det var stort sett røde tall hos de mest omsatte selskapene på Oslo Børs. Equinor falt 5 prosent, mens Aker BP var ned 7,9 prosent. Røde tall fikk også Yara International (-4,78), Frontline (-6,39), Norsk Hydro (-5.04) og Vår Energi (-7,17). Kun Nordic Semiconductor avsluttet i pluss (+1,6), skriver NTB.

Equinor skal selge gass til Polen

Equinor har inngått en avtale med den polske gassgiganten PGNiG, skriver selskapet i en pressemelding.

Avtalen skal gjelde i ti år, og det skal eksporteres et volum på rundt 2,4 milliarder kubikkmeter gass per år. Eksporten vil foregå gjennom den nye gassrørledningen Baltic Pipe.

Eksportvolumene vil tilsvare om lag 15 prosent av det typiske årlige gassforbruket i Polen, ifølge Equinor.

Annonse

Første bank hever boliglånsrenten

KLP Banken skriver i en pressemelding at de øker boliglånsrenten med inntil 0,5 prosent. Innskuddsrenten økes med inntil 0,6 prosent.

Renteøkningene skjer etter at Norges Bank torsdag hevet styringsrenta til 2,25 prosent.

Styringsrenta er renta på bankenes innskudd til Norges Bank. Når Norges Bank nå hever styringsrenta, følger bankene etter.

- At Norges Bank denne uken for fjerde gang i år hevet styringsrenten, påvirker markedsrenten som bankene låner inn penger til. Det gjør at vi må øke renten på boliglån og innskudd, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarked i KLP Banken.