Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Brudd i meklingen

Det bekrefter riksmekler Mats Wilhelm Ruland overfor Dagbladet Børsen.

Meklingen mellom Norsk Industri og arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi om oppgjøret for prosessindustrien fortsatte på overtid lørdag ettermiddag.

Ruland kan fortelle at meklingen endte i konflikt og at 1.422 Industri Energi-medlemmer i elektrokjemisk industri går ut i streik fra mandag morgen.

Årsaken til hvorfor partene ikke kom til enighet kan han ikke gå inn på.

Forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri om elektrokjemisk overenskomst ble brutt 4. mai, ifølge NTB.

- Vi forsøkte alt vi kunne for å komme til enighet, men motparten på sin side viste lite forhandlingsvilje, sier forbundsleder Frode Alfheim, ifølge en pressemelding Industri Energi sin egen nettside.

Det sentrale kravet for Industri Energi var å styrke de lokale forhandlingene i overenskomsten.

- De tillitsvalgte i bransjen har i en årrekke erfart at de lokale lønnsforhandlingene ikke gjennomføres som reelle forhandlinger. Det er en situasjon vi ikke lenger kan akseptere, sier Alfheim.

Han sier at ansatte og tillitsvalgte ved flere av bedriftene har stått ved bedriften sin i krevende tider, og blant annet tatt initiativ til nulloppgjør for å berge bedriftenes konkurranseevne. Han mener at de ansatte ikke blir møtt med samme velvilje i gode tider.

Industri Energi løftet derfor inn krav om verktøy for å styrke de lokale tillitsvalgte i møte med sine bedrifter. Dette har arbeidsgiverne vært totalt uvillige til å diskutere.

– Bransjen går med historisk høye overskudd og pengene renner inn. Jeg er rett og slett skuffet over ikke å få et tilbud som speiler dette etter flere døgn med mekling, sier Alfheim.

Annonse
Facebook-kontoret i Norge legges ned
Foto: AP / NTB

Facebook-kontoret i Norge legges ned

Meta, eieren av Facebook, legger ned salgskontoret i Norge, skriver E24.

Meta kunngjorde forrige måned masseoppsigelser i selskapet. Norge-kontoret berøres av dette. Det er PR-byrået Släger som bekrefter dette overfor E24.

Børsen forsøkte gjentatte ganger, via både mail og telefon, å få kontakt med Rune Paulseth, sjef for Meta Norge, i forbindelse med masseoppsigelsene. Alle henvendelser forble ubesvart.

Annonse
Var verdens rikeste et øyeblikk
Foto: AP / NTB

Var verdens rikeste et øyeblikk

Siden september i fjor har Elon Musk tronet på lista over verdens rikeste. Onsdag fikk imidlertid topplasseringen et nytt navn - Louis Vuitton-sjef Bernard Arnault.

Det skyldtes et brått fall i askjeverdiene til Musk. Det tok imidlertid ikke mange minuttene før Tesla-gründereren og Twitter-eieren tok tilbake førsteplassen.

Arnault er er ifølge Forbes verdt om lag 185,7 milliarder dollar. I skrivende stund er det «bare» 100 millioner unna Musks 185,8 milliarder dollar.

Annonse
Millionbot
Foto: Michel Spingler / AP / NTB

Millionbot

Franske myndigheter gir netthandelsgigant Amazon en bot på 3,3 millioner euro for treg oppdatering av kontrakter med tredjeparter som annonserer på plattformen.

I en uttalelse sier den franske markeds- og forbrukermyndigheten (DGCCRF) at den i desember 2021 beordret Amazon til å rette opp i en «betydelig ubalanse i kontraktsbetingelser» som kommer selskapet til gode.

Amazons frist løp ut 22. mars, og selskapet bøtelegges 90.000 euro per dag etter det. Totalsummen på 3,3 millioner euro tilsvarer like under 35 millioner kroner.

Det amerikanske selskapet er allerede ilagt bot på 4 millioner euro av en domstol i Paris i 2019 for det DGCCRF mener er urettferdige vilkår i kontraktene med tredjepartene.

Nye uregelmessigheter er avdekket i en ny granskning etter det, legger DGCCRF til.

En Amazon-talsmann sier at selskapet stadig er uenige med DGCCRFs konklusjoner, avgjørelser og den relevante straffen, og bestrider hver av dem i retten.

(NTB)

Annonse
Kampanje: XXL-sjefen går av
Foto: Terje Pedersen / NTB

Kampanje: XXL-sjefen går av

XXL Norges sjef Stine Trygg-Hauger går av etter to år i stillingen, melder Kampanje.

- Jeg har vært i en situasjon der jeg har måttet velge mellom to veldig spennende jobber i retail, sier hun til bransjenettstedet.

Trygg-Hauger startet som administrerende direktør i XXL Norge sommeren 2021.

I mai neste år skal veien gå videre til stillingen som kjededirektør i Vinmonopolet.