Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

USA: Nytt trippelt rentehopp
TRIPPELHEVING: Dette er tredje gang USAs sentralbank trippelthever renta. Foto: Kevin Dietsch

USA: Nytt trippelt rentehopp

USAs sentralbank (Fed) har igjen hevet styringsrenten, ifølge Reuters, denne gang med 0,75 prosentpoeng. Styringsrenten er nå i intervallet 3 til 3,25 prosent.

Dette ble avgjort på onsdagens rentemøte. Rentehevingen var i tråd med forventningene til flere eksperter.

- Vi er sterkt dedikerte til å få inflasjonen ned til vårt mål på 2 prosent, og vil fortsette til målet er nådd, sier sentralbanksjef Jerome Powell under en pressekonferanse onsdag kveld.

Den amerikanske styringsrenten er nå på sitt høyeste siden 2008, ifølge Forbes. Inflasjonen i landet lå i august på 8,3 prosent, noe som er den høyeste på 40 år. Renteøkningene er ment å bøte på situasjonen ved å bremse den økonomiske aktiviteten.

Den amerikanske sentralbanken varsler også at det vil bli nødvendig med flere rentehevinger framover for å redusere inflasjonen.

Dette er tredje gang på rad at den amerikanske sentralbanken slår til med et trippelt rentehopp.

Annonse
Var verdens rikeste et øyeblikk
Foto: AP / NTB

Var verdens rikeste et øyeblikk

Siden september i fjor har Elon Musk tronet på lista over verdens rikeste. Onsdag fikk imidlertid topplasseringen et nytt navn - Louis Vuitton-sjef Bernard Arnault.

Det skyldtes et brått fall i askjeverdiene til Musk. Det tok imidlertid ikke mange minuttene før Tesla-gründereren og Twitter-eieren tok tilbake førsteplassen.

Arnault er er ifølge Forbes verdt om lag 185,7 milliarder dollar. I skrivende stund er det «bare» 100 000 millioner unna Musks 185,8 milliarder dollar.

Annonse
Millionbot
Foto: Michel Spingler / AP / NTB

Millionbot

Franske myndigheter gir netthandelsgigant Amazon en bot på 3,3 millioner euro for treg oppdatering av kontrakter med tredjeparter som annonserer på plattformen.

I en uttalelse sier den franske markeds- og forbrukermyndigheten (DGCCRF) at den i desember 2021 beordret Amazon til å rette opp i en «betydelig ubalanse i kontraktsbetingelser» som kommer selskapet til gode.

Amazons frist løp ut 22. mars, og selskapet bøtelegges 90.000 euro per dag etter det. Totalsummen på 3,3 millioner euro tilsvarer like under 35 millioner kroner.

Det amerikanske selskapet er allerede ilagt bot på 4 millioner euro av en domstol i Paris i 2019 for det DGCCRF mener er urettferdige vilkår i kontraktene med tredjepartene.

Nye uregelmessigheter er avdekket i en ny granskning etter det, legger DGCCRF til.

En Amazon-talsmann sier at selskapet stadig er uenige med DGCCRFs konklusjoner, avgjørelser og den relevante straffen, og bestrider hver av dem i retten.

(NTB)

Annonse
Kampanje: XXL-sjefen går av
Foto: Terje Pedersen / NTB

Kampanje: XXL-sjefen går av

XXL Norges sjef Stine Trygg-Hauger går av etter to år i stillingen, melder Kampanje.

- Jeg har vært i en situasjon der jeg har måttet velge mellom to veldig spennende jobber i retail, sier hun til bransjenettstedet.

Trygg-Hauger startet som administrerende direktør i XXL Norge sommeren 2021.

I mai neste år skal veien gå videre til stillingen som kjededirektør i Vinmonopolet.

Annonse
TV-pastor med millioninntekt
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

TV-pastor med millioninntekt

Den omdiskuterte TV-pastoren Jan Hanvold hadde en inntekt på drøye 1,7 millioner kroner i 2021, ifølge skattelistene.

Hanvold er en norsk predikant, mediemisjonær og forretningsmann. Han har blant annet grunnlagt den kristne TV-kanalen Visjon Norge og har vært involvert i flere andre kristne mediebedrifter som Vision Bibel Center.

Hanvold har tjent gode penger på kanalen Visjon Norge, som i hovedsak er finansiert av gaver fra seerne.

Tidligere i år solgte Hanevold enda en av sine private eiendommer, til en salgssum på 9,2 millioner kroner. Kjøper var hans egen kanal, Visjon Norge, ifølge NRK.

Hanvold har ved flere anledninger cashet inn ved å selge eiendom i Visjon Norge-systemet.

Sommeren 2019 ble Visjon Norges lokaler i Drammen solgt til den svenske boligutvikleren Boverian. Selger var eiendomsselskapet Øvre Eikervei 126 as. Hanvold og kona Inger eide snaut 20 prosent av aksjene, skriver NRK.