Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Detur-kaoset: Norsk gigant tar grep
Terje Berge er kommersiell direktør i FINN reise. Foto: Caroline Roka/FINN.

Detur-kaoset: Norsk gigant tar grep

Finn Reise, Norges største uavhengige reiseformider, pauser salget av reiser med Detur på grunn av all usikkerheten om situasjonen.

Dette opplyser kommersiell direktør Terje Berge til flysmart24.

Flere skandinaviske medier melder om mye trøbbel for turister som har bestilt reise gjennom Detur.

Selskapet har kansellert reiser på svært kort varsel, til flere norske, svenske og danske turisters fortvilelse.

Hva som egentlig er situasjonen for selskapet har skapt full forvirring. Fredag varsler selskapet at alle charterturer er avlyst ut året.

Detur skriver i en epost til Børsen at de har opplevd en rekke utfordringer den siste tida. Blant annet knyttet til pandemien, streiker ved flyplasser, prisøkninger og svakere valutakurser. De trenger derfor en «gjenoppstarting» av selskapet.

- Da dette innebærer endringer i organisasjonen og i organisasjonens prosesser, vil produksjons- og driftsaktiviteter midlertidig bli satt på pause i en periode. Resten av chartersesongen 2022 vil bli kansellert.

- Vi beklager ulempene og problemene dette kan medføre de reisende, nå som reiser ikke vil bli operert, skriver Detur.

Les hele saken

Skandinaviske turister raser

Annonse

Avviser ny liste

Sindre Finnes liste over aksjekjøp - som utgitt av Høyre - har vist seg å være ufullstendig.

Det har blant annet Nordeas investeringsdirektør Robert Næss påpekt overfor Børsen.

Det dreier seg om manglende samsvar mellom opplysninger på Finnes' liste og Aksjonærregisterets opplysninger om hvilke aksjer Finnes eide.

- Jeg har funnet 33 aksjer der det går opp, og 39 der det ikke går opp, sa Næss til Børsen torsdag.

I Høyres liste er det heller ikke oppgitt kjøps- og salgsbeløp på derivathandler hvor Finnes har satset på opp- eller nedgang for selskaper eller hele Oslo Børs.

Næss mener utelatelsen er uforståelig.

- Tar du en utskrift av disse handlene, får du med beløpet. Det er bevisst fjernet, hevdet Næss.

Børsen har fredag spurt Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen om Høyre vil komme med en fullstendig liste som viser alle transaksjonenes verdi.

Det avviser Høyre.

- Høyres anliggende i denne saken er Erna Solbergs habilitet. Hyppig, kortsiktig handel vil trolig uansett gjøre henne inhabil dersom hun har deltatt i behandling av saker som kan ha tilstrekkelig påvirkning på det aktuelle selskapet. Klokkeslett og nøyaktige beløper vil neppe påvirke dette, sier Husabø Fossen.

Pressesjefen viser til at det er Sindre Finnes som sitter på alle detaljene.

- Vi vil derfor ikke ta initiativ fra Høyres side til noen ny sammenstilling, og har hele tiden tatt høyde for, og informert om, at det kan være enkelte feil eller mangler i den som er gitt ut. All dokumentasjon som ble brukt til å sammenstille listen er returnert til Sindre Finnes, slik det også fremgår av tidslinjen vår. Spørsmål om detaljer knyttet til transaksjonene må derfor rettes til Sindre Finnes, sier Husabø Fossen.

I løpet av sitt intervjumaraton torsdag gjentok Høyre-leder Erna Solberg gjentatte ganger at det ville være helt umulig for henne å gå ut med en ufullstendig liste i forkant av valget.

- Vet du hva, jeg holder fast på at det å levere en komplett liste fra hele min tid som statsminister var helt nødvendig. Det ville vært en helt håpløs situasjon å fortelle dere i mediene at «her har dere en delvis liste». Det hadde bare skapt flere utfordringer enn det hadde løst, sa Solberg til Aftenposten torsdag.

Til NRK sa Solberg:

- Det ville ha vært en håpløs situasjon for meg å bare gi delvis informasjon. Alle journalister ville spurt - hva er det du skjuler? Derfor var jeg tydelig overfor Sindre: Alt må frem.

Avviser ny liste
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Les hele saken

- Stemmer ikke

Reuters: Fransk påtalemyndighet ønsker å tiltale Marine Le Pen for misbruk av EU-midler
Foto: NTB/Blondet Eliot/ABACA/Shutterstock

Reuters: Fransk påtalemyndighet ønsker å tiltale Marine Le Pen for misbruk av EU-midler

Saken oppdateres.

Annonse
SV vil undersøke alle
VIL UNDERSØKE ALLE: Erna Solbergs avtroppende regjering på Slottsplassen etter sitt siste statsråd på slottet i 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SV vil undersøke alle

SV ber kontrollkomiteen om å sende brev til samtlige tidligere statsråder i Erna Solbergs regjeringer for å ta rede på deres og ektefellenes aksjeforhold.

- Alt må opp i dagen. I tillegg til å undersøke Erna Solbergs inhabilitet mener vi kontrollkomiteen må finne ut om det har vært flere i hennes regjering som har problematiske aksjeporteføljer, sa SV-leder Kirsti Bergstø da hun talte til partiets landsstyremøte fredag.

- Det er bare en måte å finne ut av dette på, og det er å spørre dem selv. SV vil foreslå i kontrollkomiteen at det sendes brev til samtlige tidligere statsråder fra Solbergs periode, hvor de inviteres til å dele informasjon om sine og ektefellers aksjeeierskap, sa hun.

Bergstø poengterte i talen at de mer enn 3600 aksjehandlene til Sindre Finnes, ektemannen til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg, kan bli gjenstand for etterforskning av Økokrim. Men det er ikke Økokrim som bestemmer hvem som skal bli statsråd eller statsministerkandidat, poengterte hun.

Det er spørsmål som handler om tillit og ansvar, mener Bergstø.

- Det er forskjell på skyld og ansvar. Og hvor viktig det er å skille på det. For det som skjer på en statsministers vakt, det har statsministeren ansvar for, sa hun.

(NTB)

Finansavisen: Sindre Finnes solgte aksjer før storstreik i Elkem
Foto: Lars Eivind Bones

Finansavisen: Sindre Finnes solgte aksjer før storstreik i Elkem

Sindre Finnes solgte alle sine aksjer hos arbeidsgiveren Norsk Industris medlemsbedrift Elkem kort tid før selskapet gikk ut i streik, melder Finansavisen.

Ifølge analyseverktøyet Tekinvestor fremkommer det at Sindre Finnes hadde kvittet seg med alle sine aksjer i Elkem 12. august i fjor, og kort tid før streiken ble offentliggjort. På samme tid jobbet han som fagsjef i Norsk Industri, skriver Finansavisen.

Finnes' eierpost i Elkem var på salgstidspunktet på 8.000 aksjer.

Gitt et etterslep på to-tre handelsdager fra da handler utføres til de vises i aksjonærlistene, ville Finnes ha solgt dagen før eller to dager før fristen for meglingen gikk ut.

Finnes' arbeidsgiver og part i meglingen, Norsk Industri, avkrefter at Finnes skal ha hatt innsyn i forhandlingene.

- Der var det ingen andre til stede enn de som satt i partenes delegasjoner. Navnene på de som var til stede, er oppført i Riksmeglers møtebok. Sindre Finnes var ikke med her, skriver administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Sindre Finnes' advokat, Thomas Skjelbred i Elden Advokatfirma, har ikke svart på avisens henvendelse om forholdet.

Under Debatten på NRK torsdag fikk Erna Solberg spørsmål om de spesifikke aksjesalgene i Elkem.

- Jeg visste ikke om noe streik i Elkem. Spørsmålet om streik og når det blir streikeuttak sitter ikke spesielt nært Statsministerens kontor, sa Solberg.

(NTB)

Annonse