Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Detur-kaoset: Norsk gigant tar grep
Terje Berge er kommersiell direktør i FINN reise. Foto: Caroline Roka/FINN.

Detur-kaoset: Norsk gigant tar grep

Finn Reise, Norges største uavhengige reiseformider, pauser salget av reiser med Detur på grunn av all usikkerheten om situasjonen.

Dette opplyser kommersiell direktør Terje Berge til flysmart24.

Flere skandinaviske medier melder om mye trøbbel for turister som har bestilt reise gjennom Detur.

Selskapet har kansellert reiser på svært kort varsel, til flere norske, svenske og danske turisters fortvilelse.

Hva som egentlig er situasjonen for selskapet har skapt full forvirring. Fredag varsler selskapet at alle charterturer er avlyst ut året.

Detur skriver i en epost til Børsen at de har opplevd en rekke utfordringer den siste tida. Blant annet knyttet til pandemien, streiker ved flyplasser, prisøkninger og svakere valutakurser. De trenger derfor en «gjenoppstarting» av selskapet.

- Da dette innebærer endringer i organisasjonen og i organisasjonens prosesser, vil produksjons- og driftsaktiviteter midlertidig bli satt på pause i en periode. Resten av chartersesongen 2022 vil bli kansellert.

- Vi beklager ulempene og problemene dette kan medføre de reisende, nå som reiser ikke vil bli operert, skriver Detur.

Les hele saken

Skandinaviske turister raser

Annonse

Argentina snart konkurs

Argentina nærmer seg konkurs, ifølge kredittvurderingsselskapet Fitch, som nedgraderer landets utenlandsgjeld.

Nedgraderingen fra CCC- til C betyr at kredittvurderingsselskapet mener en konkurs kan være nær forestående ved at landet ikke vil være i stand til å betale tilbake gjeld i utenlandsk valuta.

Fitch opplyser at Argentina kan komme til å bli ytterligere nedgradert til konkursstatus etter gjennomføringen av regjeringens ferske ordre om å tvinge deler av landets offentlige sektor til å bytte ut gjeld i utenlandsk valuta med gjeld i landets egen valuta peso.

Regjeringens beslutning er et forsøk på å bremse fallet i landets internasjonale valutareserver, delvis som følge av mangel på utenlandsk valuta og ustabile vekslingskurser for finanssektoren i landet. Hensikten er å stabilisere markedene og fortsette å bekjempe inflasjon, forklarer regjeringen.

Inflasjonen i Argentina var i fjor på like under 95 prosent. Tolvmånedersinflasjonen passerte i februar 100 prosent.

Ifølge landets sentralbank har Argentina internasjonale valutareserver på litt over 37,5 millioner dollar, men nettotallet er ifølge analytikere betydelig lavere.

(NTB)

Annonse

Fornybar Norge vil ha færre strømselskaper

Fornybar Norge håper at rundt halvparten av alle landets strømleverandører vil forsvinne.

Strømselskapenes egen organisasjon, Fornybar Norge (tidligere Energi Norge), mener det er for mange slike selskaper i Norge i dag, skriver VG.

– Vi håper det kan skje i løpet av tre-fire år. Men mange steder er det veldig stor interesse lokalt for å ha et eget nettselskap og en egen strømleverandør. Det er mye politikk i dette, og det vil forsinke utviklingen, sier Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver i organisasjonen, til VG.

Innen 2030 håper han det har skjedd en kraftig avskalling.

– Jeg kunne tenke meg at vi hadde nærmet oss en halvering i løpet av de nærmeste årene. Vi hadde kommet langt med 50 strømleverandører i Norge, sier Møller.

Tall fra Forbrukerrådet viser at det i dag er 88 strømleverandører som selger kraft til forbrukere. I 2022 hadde 175 selskaper konsesjon til å selge strøm til sluttbrukere. Det er 15 færre enn i 2013.

(NTB)

Annonse

Håper på hjelp fra Verdensbanken

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at han satser på støtte fra Verdensbanken til gjenoppbygging av landet.

Presidenten opplyser at han har møtt utsendinger fra Verdensbanken og at lovende nye programmer er blitt diskutert.

- Vi har selvsagt fokusert på gjenoppbygging og alt som trengs å gjøre i de mange ukrainske byene og landsbyene som har lidd under terrorangrep fra okkupantene, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

- Hus, sosial infrastruktur, livets økonomiske grunnlag – alt dette må bygges opp igjen, sier han.

Verdensbanken anslår at krigens første år har påført direkte ødeleggelser til en verdi av 135 milliarder dollar, i overkant av 1.400 milliarder kroner, på bygninger og infrastruktur.

(NTB)

Annonse