Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Tysk minister: - Privat aktør kan ikke stå bak
Foto: AFP

Tysk minister: - Privat aktør kan ikke stå bak

Tysklands næringsminister Robert Habeck sier onsdag at skadene mot Nord Stream gassledningene så strategisk og målrettet utført at det ikke kan være en privat aktør som står bak. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Lekkasjene var en «handling som er så strategisk og så vanskelig å utvøre at en privat aktør ikke kan stå bak», sier Habeck ifølge Reuters.

Den tyske næringsminister understreker også at sikring av kritisk infrastruktur nå blir prioritert av tyske myndigheter.

Rettelse: I første utgave skrev Dagbladet at Habeck var Tysklands finansminister. Dette stemmer ikke. Det riktige er næringsminister. Feilen ble rettet klokka 16.44 onsdag 12. oktober.

Annonse
Erna Solberg med Instagram-innlegg
Foto: Erna Solberg / Instagram

Erna Solberg med Instagram-innlegg

Søndag ettermiddag har Erna Solberg publisert et innlegg på sin Instagram-profil.

Bildet viser trær og mennesker ved et vann.

- Nydelig søndagsvær, høsten sniker seg på. Fint å gå en tur, klarne tanker etter krevende dager. Denne posten er først og fremst for å takke alle dere som har sendt hyggelige meldinger den siste uken. Tusen takk, det har varmet, skriver Høyre-lederen.

Les hele saken

Deler Finnes-bilde

Avviser ny liste

Sindre Finnes liste over aksjekjøp - som utgitt av Høyre - har vist seg å være ufullstendig.

Det har blant annet Nordeas investeringsdirektør Robert Næss påpekt overfor Børsen.

Det dreier seg om manglende samsvar mellom opplysninger på Finnes' liste og Aksjonærregisterets opplysninger om hvilke aksjer Finnes eide.

- Jeg har funnet 33 aksjer der det går opp, og 39 der det ikke går opp, sa Næss til Børsen torsdag.

I Høyres liste er det heller ikke oppgitt kjøps- og salgsbeløp på derivathandler hvor Finnes har satset på opp- eller nedgang for selskaper eller hele Oslo Børs.

Næss mener utelatelsen er uforståelig.

- Tar du en utskrift av disse handlene, får du med beløpet. Det er bevisst fjernet, hevdet Næss.

Børsen har fredag spurt Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen om Høyre vil komme med en fullstendig liste som viser alle transaksjonenes verdi.

Det avviser Høyre.

- Høyres anliggende i denne saken er Erna Solbergs habilitet. Hyppig, kortsiktig handel vil trolig uansett gjøre henne inhabil dersom hun har deltatt i behandling av saker som kan ha tilstrekkelig påvirkning på det aktuelle selskapet. Klokkeslett og nøyaktige beløper vil neppe påvirke dette, sier Husabø Fossen.

Pressesjefen viser til at det er Sindre Finnes som sitter på alle detaljene.

- Vi vil derfor ikke ta initiativ fra Høyres side til noen ny sammenstilling, og har hele tiden tatt høyde for, og informert om, at det kan være enkelte feil eller mangler i den som er gitt ut. All dokumentasjon som ble brukt til å sammenstille listen er returnert til Sindre Finnes, slik det også fremgår av tidslinjen vår. Spørsmål om detaljer knyttet til transaksjonene må derfor rettes til Sindre Finnes, sier Husabø Fossen.

I løpet av sitt intervjumaraton torsdag gjentok Høyre-leder Erna Solberg gjentatte ganger at det ville være helt umulig for henne å gå ut med en ufullstendig liste i forkant av valget.

- Vet du hva, jeg holder fast på at det å levere en komplett liste fra hele min tid som statsminister var helt nødvendig. Det ville vært en helt håpløs situasjon å fortelle dere i mediene at «her har dere en delvis liste». Det hadde bare skapt flere utfordringer enn det hadde løst, sa Solberg til Aftenposten torsdag.

Til NRK sa Solberg:

- Det ville ha vært en håpløs situasjon for meg å bare gi delvis informasjon. Alle journalister ville spurt - hva er det du skjuler? Derfor var jeg tydelig overfor Sindre: Alt må frem.

Avviser ny liste
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Les hele saken

- Stemmer ikke

Annonse
Reuters: Fransk påtalemyndighet ønsker å tiltale Marine Le Pen for misbruk av EU-midler
Foto: NTB/Blondet Eliot/ABACA/Shutterstock

Reuters: Fransk påtalemyndighet ønsker å tiltale Marine Le Pen for misbruk av EU-midler

Saken oppdateres.

SV vil undersøke alle
VIL UNDERSØKE ALLE: Erna Solbergs avtroppende regjering på Slottsplassen etter sitt siste statsråd på slottet i 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SV vil undersøke alle

SV ber kontrollkomiteen om å sende brev til samtlige tidligere statsråder i Erna Solbergs regjeringer for å ta rede på deres og ektefellenes aksjeforhold.

- Alt må opp i dagen. I tillegg til å undersøke Erna Solbergs inhabilitet mener vi kontrollkomiteen må finne ut om det har vært flere i hennes regjering som har problematiske aksjeporteføljer, sa SV-leder Kirsti Bergstø da hun talte til partiets landsstyremøte fredag.

- Det er bare en måte å finne ut av dette på, og det er å spørre dem selv. SV vil foreslå i kontrollkomiteen at det sendes brev til samtlige tidligere statsråder fra Solbergs periode, hvor de inviteres til å dele informasjon om sine og ektefellers aksjeeierskap, sa hun.

Bergstø poengterte i talen at de mer enn 3600 aksjehandlene til Sindre Finnes, ektemannen til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg, kan bli gjenstand for etterforskning av Økokrim. Men det er ikke Økokrim som bestemmer hvem som skal bli statsråd eller statsministerkandidat, poengterte hun.

Det er spørsmål som handler om tillit og ansvar, mener Bergstø.

- Det er forskjell på skyld og ansvar. Og hvor viktig det er å skille på det. For det som skjer på en statsministers vakt, det har statsministeren ansvar for, sa hun.

(NTB)

Annonse