Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Sverige med trippelheving
Foto: Shutterstock / NTB

Sverige med trippelheving

Torsdag er det rentebeslutning i Sverige. Riksbanken hever renta med 0,75 prosentpoeng til 2,5 prosent.

- Inflasjonen er fortsatt altfor høy. Den høye inflasjonen uthuler manges kjøpskraft og gjør det vanskeligere for husholdninger og bedrifter å planlegge sin økonomi. For å få ned inflasjonen til målet har ledelsen vedtatt å heve styringsrenten med 0,75 prosentenheter til 2,5 prosent, skriver Riksbanken i en uttalelse.

For to måneder siden hevet Riksbanken styringsrenten med et helt prosentpoeng - den største hevingen på nesten 30 år. Det ble gjort for å få bukt med stigende priser og et høyt inflasjonspress.

Sverige har som mange andre land, slitt med en inflasjon på svært høye nivåer. Den årlige inflasjonen sank imidlertid fra 9,7 til 9,3 prosent i oktober.

Flere eksperter tror dette var et avvik fra den oppadgående trenden, ifølge SVT, og at inflasjonen skal videre opp gjennom vinteren. Derfor var det ventet nok et rentehopp fra Riksbanken i dag.

Gir oligarkpenger til Ukraina
USAs justisminister Merrick Garland har besluttet å bruke penger beslaglagt fra rike russere i USA til å støtte Ukraina. Foto: AP / NTB

Gir oligarkpenger til Ukraina

USA har besluttet å bruke penger beslaglagt fra russiske oligarker til å støtte Ukraina, opplyser justisminister Merrick Garland.

- Jeg kunngjør i dag at jeg har godkjent den første overføringen noensinne av beslaglagte russiske midler til bruk i Ukraina, heter det i en kunngjøring fra Garland, gjengitt av CNN.

Pengene er beslaglagt fra den russiske oligarken Konstantin Malofejev, som i april i fjor ble siktet for brudd på sanksjonene USA innførte etter invasjonen av Ukraina.

Pengene vil nå bli overført til amerikansk UD og benyttet til støtte for det ukrainske folk, opplyser Garland.

Malofejev har ifølge USA lenge vært en viktig støttespiller for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina. Han toppet i april i fjor USAs sanksjonsliste over 40 rike russere og selskap som omgikk de amerikanske sanksjonene.

(NTB)

Jury frikjente Elon Musk i rettssak knyttet til Twitter-melding
Foto: Reuters/NTB

Jury frikjente Elon Musk i rettssak knyttet til Twitter-melding

Juryen i rettssaken mot Elon Musk og Tesla etter en Twitter-melding i 2018 der han hevdet å kunne ta Tesla av børs, sier gründeren ikke er skyldig i svindel.

I 2018 skrev Musk på Twitter – som han siden har kjøpt – at han hadde finansieringen på plass til å kjøpe elbilprodusenten han leder og ta selskapet av børs. Mange investorer ble med på oppturen som fulgte for Tesla-aksjen, men tapte penger da kjøpet ikke ble noe av og aksjen falt igjen.

Musk havnet i trøbbel med det amerikanske finanstilsynet, og ble også saksøkt av Teslas aksjonærer, som hevdet de hadde tapt milliarder. Musk har selv i retten forsvart Twitter-meldingen.

Fredag fant en jury at Musk ikke kunne holdes strafferettslig ansvarlig, og fant ham ikke skyldig i svindel.

(NTB)

EU-landene enige om pristak

EU-landene er enige om et pristak på russiske oljeprodukter, som diesel, på 100 dollar fatet, opplyser diplomater til Reuters.

Nyheten bekreftes i en Twitter-melding fra det svenske EU-formannskapet.

Diplomater opplyser til Reuters at det også er enighet om et pristak på 45 dollar fatet på russiske rabatterte oljeprodukter som fyringsolje. Dette er i tråd med forslaget som ble lagt fram av EU-kommisjonen.

Saken ble diskutert på et møte i Stockholm fredag, der innenriks- og justisministrene i EU-landene deltok. EUs mål var å få på plass en avtale innad i unionen før G7-landenes pristak på importerte russiske oljeprodukter trer i kraft 5. februar.

Oljepristaket skal bidra til å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland.

Også Australia og G7-landene – som består av Canada, Japan, Storbritannia og USA i tillegg til EU-landene Frankrike, Italia og Tyskland – ble senere fredag enige om det samme pristaket.

(NTB)

Twitter tar grep
GJØR ENDRINGER: Fredag varsler Elon Musk at Twitter skal dele annonseinntektene med brukerne. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB

Twitter tar grep

Elon Musk sier fredag at Twitter fra og med i dag vil dele annonseinntekter med enkelte av tjenestens brukere. For at brukerne skal kunne få betalt må de være verfisert av Twitter.

Det melder Twitter-eier Musk selv på Twitter.

Siden Musk kjøpte opp Twitter for 44 milliarder dollar i oktober har det fått svært mye oppmerksomhet. Kort tid etter oppkjøpet valgte Musk å sparke halvoparten av de ansatte.

I november kom han også med et ultimatum til de ansatte: Jobb «hardcore», eller slutt. Kort tid etter varslet over 100 ansatte at de ville slutte.

Svensk luksushotell stengt på dagen
Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB

Svensk luksushotell stengt på dagen

Det svenske luksushotellet og spaet Yasuragi stenger dørene etter et mulig legionellautbrudd, skriver svenske Aftonbladet. Hotellet ligger i Hasseludden i Stockholm. Flere av personalet er blitt syke med mistenkt legionella.

Legionella smittes gjennom vannbaserte innretninger som boblebad og fontener. Det er to sykdomsutfall av smitte - lungebetennelsen legionærsykdom og pontiacfeber, en mild, influensaliknende sykdom.

Handelen stupte etter prisøkning
Foto: Nina Hansen

Handelen stupte etter prisøkning

Onsdag kom det varslede prishoppet i dagligvarebutikkene. Nordmenn handlet da for 180 millioner kroner mindre enn dagen før, viser tall Børsen har fått fra BankAxept.

Dette tilsvarer en nedgang på 20 prosent.

- Vi handlet mer dagligvarer enn normalt før det varslede prishoppet. Ikke overraskende gikk handelsvolumet ned igjen de neste dagene. Det tyder på at mange brukte muligheten til å spare noen kroner før prisoppgangen, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID BankAxept til Børsen.

Totalt hadde nordmenn et transaksjonsvolum på 682 millioner kroner 31. februar. Onsdag gikk dette ned til 499 millioner kroner.

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge
Foto: Annika Byrde / NTB

Andrey Yakunin vurderer gigantsøksmål mot Norge

Det varsler Yakunins advokat i en uttalelse til TV 2.

- Dette er pinlig for Jonas Gahr Støre, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma til kanalen.

Det har foreløpig ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Heiberg.

Yakunin, som var tiltalt for brudd på sanksjonene som forbyr russiske statsborgere å fly droner i norsk luftrom, ble torsdag frifunnet for andre gang i en norsk domstol. Denne gang i Hålogaland lagmannsrett.

- Det var et ventet og klart resultat fra lagmannsretten. Vår klient er godt fornøyd med avklaringen, og at Norge følger samme regler som resten av Europa, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet torsdag.

I desember ble den 47 år gamle forretningsmannen enstemmig frikjent i tingretten. Men påtalemyndigheten mente frifinnelsen var feil, og anket den inn for Hålogaland lagmannsrett.

Andrey Yakunin er sønn av en russisk forretningsmann som skal ha nære bånd til den russiske presidenten Vladimir Putin.

Les hele saken

Andrey Yakunin frifunnet igjen