Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Von der Leyen: - Jobber på spreng
Foto: Valeria Mongelli / AFP / NTB

Von der Leyen: - Jobber på spreng

- Vi jobber på spreng med å få på plass den niende sanksjonspakken mot Russland, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på torsdag, ifølge Reuters.

Det sier hun under et besøk i Finland.

- Vi vil ikke gi oss før Ukraina har seiret over Putin og hans ulovlige og barbariske krig.

De føler seg trygge på at de får banket igjennom et pristak på russisk olje, legger von der Leyen til.

Går av
Foto: Komplett

Går av

Konsernsjef i Komplett, Lars Olav Olaussen, gir seg. Det melder selskapet i en børsmelding.

Jaan Ivar Semlitsch tar over sjefsstolen. Han er tidligere Orkla-sjef.

- Nå går Komplett over i en ny fase, der vi skal videreutvikle organisasjonen og bygge videre på den sterke markedsposisjonen Komplett har i Norge og i Sverige. Da er det også naturlig å hente inn en ny leder. Jaan Ivar Semlitsch er en erfaren toppleder med lang bransjeerfaring, og han får en viktig rolle i arbeidet med å realisere Kompletts ambisjoner fremover, sier Lunder.

Lars Olav Olaussen sier følgende i meldinga:

- Jeg kan oppsummere tida i Komplett ganske enkelt: Det har vært kjempegøy. Jeg vil takke både kolleger og styret for veldig godt samarbeid og gode diskusjoner. Vi er enige om strategi og retning for Komplett. Jeg ønsker selskapet all mulig lykke til videre.

- Meningsløst
Foto: Marius Helge Larsen / NTB

- Meningsløst

SV er lei av gavekort som går ut på dato. Partiet foreslår forbud mot å trekke gebyrer fra gavekortet og minimum tre års gyldighet.

- Vi hører historier om folk som mister store deler av verdien fordi gavekortet mister verdi etter en viss tid. Dette er helt meningsløse regler som ikke gir mening at bedriftene skal drive med. Når de likevel gjør det, håper jeg vi får satt en stopper for det i politikken, sier forbrukerpolitisk talsperson Kathy Lie i SV til NTB.

Onsdag fremmet hun et forslag for Stortinget som hun håper skal få slutt på praksisen.

I forslaget ber SV også om at det innføres en standard om at alle gavekort, også digitale, om en minste utløpstid på tre år.

- Nå tjener bedriftseierne penger på at gavekort går ut på dato eller har helt spesielle regler om hvor pengene kan brukes. Sånn kan vi ikke ha det, sier Lie.

I dag finnes det kun en regel om at gavekort varer i tre år – hvis ikke annet er opplyst. Utover det, er det opp til utstederen å velge.

- Mange opplever å få et gavekort som de ikke får brukt fordi de ikke har vært oppmerksomme på utløpsdatoen, som varierer fra kort til kort. Noen ganger kan det være umulig for forbrukeren å få brukt kortet i tide på grunn av sykdom eller utenlandsopphold, heter det i forslaget.

Enkelte aktører trekker også transaksjonsgebyr ved bruk av gavekortet og gebyrer for å få opplyst saldo på kortet.

I det siste har det også vært saker i mediene om at enkelte kortselskaper trekker gebyr fra kortet mens det ligger ubrukt i skuffen din, påpeker Lie. Dette vil hun også ha slutt på.

(NTB)

Endte i retten: - Jeg er ikke grådig
Foto: Nina Hansen/Dagbladet

Endte i retten: - Jeg er ikke grådig

Fredag blir det klart hva Vestfold tingrett mener i konkursbegjæringen fra Aylar Lie (38) mot en gründer i Vestfold.

Lie skal ha gitt forretningsmannen et privat lån på 195 000 kroner sommeren 2021. Han klarte imidlertid ikke å gjøre opp for seg innen den avtalte tida, og nå er det samlede kravet fra Lie på 430 000 kroner.

Nå uttaler pokerspilleren Lie seg til Dagens Næringsliv om saken.

- Man kan si mye om meg, men jeg er ikke grådig eller en hjerteløs lånehai. Jeg vil akseptere at han kun innfrir det opprinnelige lånet, sier Lie til avisa.

Hun vil at forretningsmannen også betaler kostnadene hun har hatt til advokat, som er 52 500 kroner ifølge avisa.

Avisa har også tatt kontakt med mannen det gjelder, som ikke ønsker å uttale seg.

Disney skal kutte 7000 stillinger, ifølge CNBC
Foto: Mateusz Slodkowski / SOPA Images / Shutterstock

Disney skal kutte 7000 stillinger, ifølge CNBC

Avisa CNBC melder at Walt Disney Company skal kutte 7000 stillinger for å spare inn 5,5 milliarder i kostnader.

Ifølge Reuters utgjør stillingene som nå kuttes, rundt 3,6 prosent av den globale arbeidsstyrken.

Disney holder nå på med restrukturering i selskapet for å gjøre driften mer effektiv. Medieselskapet er den siste i rekken som må kutte stillinger som følge av treig abonnementsvekst og økt konkurranse.

Russland: USA må svare om Nord Stream

Russland: USA må svare om Nord Stream

Russland mener Det Hvite Hus har flere spørsmål de må besvare angående sin rolle i Nord Stream-eksplosjonen. Det melder Reuters.

Uttalelsen kommer via talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova. Hun viser til en artikkel som ble publisert onsdag som hevder at USA var involvert i eksplosjonen.

USA har nektet for anklagene. Reuters melder at de ikke har klart å verifisere anklagene som kommer fram i artikkelen.

Oslo Børs opp 2,5 prosent

Hovedindeksen på Oslo Børs steg onsdag med 2,5 prosent til 1.239,75 poeng. Oppgangen er den største siden oktober i fjor.

Det var særlig gode resultatframleggelser fra tungvektere som Equinor, Yara og Aker Solutions sammen med en stigende oljepris som førte til oppgangen, skriver E24.

Equinor-aksjen var opp over 7 prosent ved stengning etter at selskapet la fram et årsresultat på nær 75 milliarder dollar – det største årsresultatet levert av et norsk selskap noensinne. Summen tilsvarer rundt 766 milliarder kroner.

Til sammenligning var samme resultat året før på 33,49 milliarder dollar. Årsaken til rekordresultatet er de svært høye olje- og gassprisene i fjor.

Kraftig Aker Solutions-oppgang
Equinor toppet selvsagt omsetningslisten på hovedindeksen fulgt av Aker BP og Yara.

Når det gjelder den største framgangen endte Aker Solutions på topp etter et godt årsresultat også der. Aksjen steg med 9,1 prosent.

Blant de øvrige større selskapene notert på hovedindeksen steg Aker BP med 4,2 prosent og Yara International med 3,4 prosent. Telenor noterte seg for en mer forsiktig framgang på 0,5 prosent, mens både DNB og Norsk Hydro falt marginalt med henholdsvis 0,3 og 0,1 prosent.

Oljeprisøkning
Et fat nordsjøolje ble ved børsslutt omsatt for rundt 84,4 dollar, opp 0,5 prosent. Et fat amerikansk lettolje steg med 0,1 prosent og ble omsatt for rundt 77,2 dollar.

De toneangivende europeiske aksjeindeksene hadde noe blandede resultater onsdag. DAX 30 i Frankfurt gikk opp med 0,6 prosent og FTSE 100 i London med 0,4 prosent. CAC 40 i Paris lå på stedet hvil.

(NTB)

DNB har problemer
Foto: Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Shutterstock

DNB har problemer

DNB har for tiden problemer med betalinger.

- Det er for tiden mange som opplever problemer med betalinger, overføringer og bruk av kort. Vi beklager dette og det jobbes med å rette feilen, skriver selskapet på sine hjemmesider.