Last ned Børsen-appen

Annonse

Børsenstudio

Reisesugne nordmenn satte rekord
Foto: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / NTB

Reisesugne nordmenn satte rekord

I 3. kvartal i år dro nordmenn på nær ti millioner reiser. Det er det høyeste antallet som noen gang er målt for et enkelt kvartal i reiseundersøkelsen.

Vi foretok litt færre reiser innenlands i forhold til i fjor, mens kraftig vekst i reiser til utlandet bidro til rekord samlet sett.

Reiseundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn dro på rundt sju millioner reiser i eget land i løpet av juli, august og september i år. Det er en nedgang på 2,9 prosent sammenlignet med samme periode sist år.

Samtidig dro vi på litt under tre millioner reiser til utlandet, en økning på hele 250 prosent fra 3. kvartal 2021.

2020 og 2021 var preget av reiserestriksjoner, og i løpet av disse årene reiste nordmenn i langt større grad enn tidligere i eget land, mens utenlandsreisene uteble. Etter at reiserestriksjonene ble fjernet tidlig i år, strømmet nordmenn igjen over grensen.

- I 3. kvartal i år var antall reiser til utlandet tilbake til samme nivå som før pandemien. Samtidig har det høye antall Norgesreiser som vi så gjennom pandemien, fortsatt utover i 2022. Dette førte til at det ble gjort rekordmange reiser av nordmenn i løpet av juli, august og september i år, sier rådgiver Boyd Oyier i SSB.

I 3. kvartal i år brukte vi cirka 71 milliarder kroner i utgifter på reise. Det er 26 milliarder mer enn i fjor, og det høyeste beløpet som noen gang er registret i Reiseundersøkelsen. Rundt halvparten av beløpet ble brukt på reiser i Norge og halvparten på reiser til utlandet.

(NTB)

Annonse
Netflix innrømmer tabbe, ifølge Reuters
NETFLIX-TOPP: Reed Hastings, en av to administrerende direktører i Netflix. Foto: Patrick T. Fallon / AFP / NTB

Netflix innrømmer tabbe, ifølge Reuters

Onsdag kveld erkjenner administrerende direktør Reed Hastings ved strømmegiganten Netflix at det var en tabbe å motsette seg annonsører og annonser.

Innledningsvis erklærte nemlig Netflix at deres tjeneste skulle være fri for annonser. Men nå har de altså besluttet at de likevel vil tillate annonsører å annonsere på deres plattform, noe som forklares med at det vil bidra til å gjøre tjenesten bedre for forbrukerne, ifølge Forbes

Annonse
EU advarer Musk
JOHANNA GERON / Reuters

EU advarer Musk

EUs kommisær for det indre marked, Thierry Breton, har advart Elon Musk om at Twitter kan bli blokkert som følge av endringer i modereringsregler på plattformen, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer Financial Times.

Advarselen skal ifølge avisa ha blitt framsatt under et videomøte med Musk onsdag.

Ifølge Financial Times fikk Musk i møtet med Breton beskjed om å holde seg til en liste med strenge regler. Blant annet å gå bort fra en «vilkårlig» tilnærming til å slippe tidligere blokkerte brukere tilbake på plattformen. Musk ble også bedt om å forfølge desinformasjon «aggressivt».

Twitter-eieren skal på sin side ha svart at ingen av selskapets regler har endret seg etter hans overtakelse.

Ifølge Reuters ble Musk og Breton enige om at det i starten av 2023 skal gjennomføres en stresstest.

Mange har uttrykt bekymring for at Musks Twitter-overtakelse vil innebære mindre moderering av innhold på plattformen, og at dette kan føre til hatefulle ytringer og annet støtende innhold, har NTB tidligere skrevet.

Tirsdag omtalte flere medier at Twitter ikke lenger sensurerer desinformasjon om coronaviruset.

For seks dager siden skrev The Guardian at Twitters kontorer i Brussel legges ned. I tillegg har to ansatte som var ansvarlige for Twitters digitale regelverk i Europa sluttet, ifølge Financial Times.

Det har trigget diskusjoner rundt hvorvidt selskapet vil komme til å overholde EUs nye regler for store teknologiselskaper.

Annonse

Scholz og Støre holder pressekonferanse

Onsdag avholder Tysklands forbundskansler Olaf Scholz en pressekonferanse sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter deres møte på Forbundskanslerens kontor i Berlin i Tyskland.

Statsminister Støre innleder med å erklære at det er en glede å være i Berlin, og en glede for ham å få møte Scholz.

- Vi har vært leder av hvert vårt regjeringssamarbeid omtrent like lenge, og det har vært i ei tid med historisk drama i Europa. For Norge har det vært godt å observere at Tyskland er vår ledende partner til samarbeid i Europa, sier Støre som legger til at han også setter pris på det personlige forholdet som han og Scholz har.

- Den russiske terrorbombingen av ukrainsk sivil infrastruktur fortsetter, og vi må gjøre det vi kan for å hjelpe Ukraina gjennom en kald vinter. Både Tyskland og Norge støtter Ukraina militært. Ukriana har rett til selvforsvar og vi har rett til å hjelpe dem med å forsvare seg selv, sier Støre.

Videre lover han at Norge vil bidra til stabilitet og forutsigbarhet for sine europeiske partnere for å forhindre at de havner i økonomiske kriser.

- Den russiske manipuleringen av energimarkedet har skapt knapphet på energi og skyhøye energipriser. Selv om Norge er en leverandør av gass, er det ikke i norsk interesse å ha høye og ustabile priser og markeder i Euorpa.

Mot slutten av sitt innlegg forteller Støre at Tyskland og Norge de siste ukene har snakket om behovet for å styrke beskyttelse av undersjøisk infrastruktur, særlig etter den antatte sabotasjeaksjonen mot gassrørledningen Nord Stream 1.

- Derfor vil vi fra tysk og norsk side foreslå et uformelt initiativ til å styrke utvekslingen av data mellom sivile og militære aktører, og bedre koordinere prosessen for å beskytte infrastrukturen. Vi mener at dette handler om sikkerhet, og at det da er relevant at Nato ser på dette innenfor sine rammer og etablerer et senter for å koordinere denne sikkerheten, arbeide med private aktører og koordinere beredskapsplaner, sier Støre og gir en beskjed til Nato-sjef Jens Stoltenberg:

- Vi vil oppfordre Natos generalsekretær til å følge opp dette initiativet og gi våre utenriks- og forsvarsministre i oppgave å koordinere dette med andre allierte.

Scholz og Støre holder pressekonferanse
Foto: Javad Parsa / NTB
Annonse
Mener Yakunin må dømmes: - Burde sjekket bedre
Foto: Andrey Yakunin / Firebird / NTB

Mener Yakunin må dømmes: - Burde sjekket bedre

Onsdag fortsatte rettssaken mot russisk-britiske Andrey Yakunin (47) i Tromsø. Han er tiltalt for som russisk borger å ha flydd drone i Norge - noe som ble forbudt etter invasjonen av Ukraina.

Han nekter straffskyld. Forsvareren hans, John Christian Elden, mener tiltalen er juridisk feil.

Selv om Yakunin har hevdet at han ikke kjente til droneforbudet, noe påtalemyndigheten også legger til grunn, fritar det ham ikke for straff, mener statsadvokat Kristin Røhne.

Røhne viste til at Yakunin, som en russisk næringsdrivende, gjennom flere år har måttet forholde seg til sanksjoner og sørge for å holde seg til lovverket.

- Jeg mener han nettopp fordi han var så kraftig rammet av sanksjoner selv - og hele tiden måtte jobbe for å være i tråd med alt det nye regelverket som kom underveis - det burde tilsi at han burde sjekket bedre, sier Røhne til Børsen.

Yakunin har forklart at han sjekket på Sysselmannen på Svalbards nettsider om droneregelverket. Der sto det ingenting om droneforbud for russere.

- Er det kritikkverdig at det ikke sto noe på Sysselmannens nettsider?

- Akkurat det skal jeg ikke uttale meg om. Jeg tenker at når det er snakk om luftfartøy og den type virksomhet, vil man gå til den rette myndighet. Det er Luftfarttilsynet, alternativt EASA, som følger opp det for EUs del, fortsetter Røhne.

Og det burde han ha visst?

- Absolutt. Med det bakteppet jeg skisserte der inne i sted, så mener jeg han burde vært kjent med at det kom stadig nye sanksjoner mot russere. Og du har en plikt til å faktisk undersøke når du skal gjøre ting som det han gjorde her.

I retten viste hun blant annet til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa i kjølvannet av krigen, etterretningstrusselen mot Norge, og at det kommer stadige sanksjoner mot Russland.

Rettssaken skal etter planen avsluttes torsdag, og påtalemyndigheten vil legge fram straffutmåling torsdag morgen.